Δραματικές ώρες στην Ουκρανία: Κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις ζητά ο Ζελένσκι

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν “τον τόπο και τον χρόνο” για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

“Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη” ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον

πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: “Έπειτα από μια σύντομη διακοπή οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την πρόταση για το Μινσκ και ότι θέλουν τώρα να πάνε στην Βαρσοβία και μετά αποσύρθηκαν εντελώς από την επικοινωνία, κάνοντας παύση”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία ανέφερε ότι χωρίς αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση οι επαφές με την ουκρανική ηγεσία θα είναι ανώφελες.Μήνυμα Ζελένσκι από το Κίεβο: Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας [Βίντεο]

Την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι βρίσκεται στην πρωτεύουσα για να “υπερασπιστεί” τη χώρα του, παρά την προώθηση των Ρώσων στρατιωτών, σε βίντεο όπου εμφανίζεται μαζί με τους στενούς συνεργάτες του, έξω από το κτίριο της προεδρίας.

“Βρισκόμαστε όλοι εδώ, οι στρατιώτες μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ, για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας”, είπε ο Ζελένσκι.

Δίπλα του εμφανίστηκαν ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Λίγο πριν και ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι βρίσκεται στο Κίεβο, διαψεύδοντας τις φήμες ότι ο πρόεδρος της χώρας έχει εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο ίδιος είπε επίσης η Ουκρανία έχει τον έλεγχο των εδαφών τα οποία δέχθηκαν επιθέσεις.

“Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό”

Χθες βράδυ ο Ζελένσκι είχε τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά το πρώτο 24ωρο της ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας Walla News του Ισραήλ ο Ζελένσκι είπε στους ηγέτες της ΕΕ ότι αυτή “ίσως να είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό”.

Σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους Ευρωπαίους που έχουν πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην χώρα του για να απωθήσουν την εισβολή του ρωσικού στρατού. “Αν έχετε εμπειρία στην μάχη (…) μπορείτε να έρθετε στην χώρα μας για να υπερασπισθείτε την Ευρώπη”, είπε.

Νωρίτερα, κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.

“Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.

“Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα”, σημείωσε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα