Δικαστικό “χαστούκι” σε Χάρι και Μέγκαν: Δεν θα έχουν αστυνομικούς για προστασία όταν είναι στη Βρετανία

Μετά την ιστορία με την υποτιθέμενη καταδίωξη από παπαράτσι στη Νέα Υόρκη θύματα της οποίας έλεγαν ότι ήταν ο Χάρι και η Μέγκαν και τις διαψεύσεις από την αμερικανική αστυνομία, ήρθε και νέο χαστούκι. Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πρίγκιπα Χάρι να του επιτραπεί να πληρώνει ιδιωτικά για να έχει αστυνομική προστασία ο ίδιος και η οικογένειά του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δικηγόροι του είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί προηγούμενη απόρριψη του ίδιου αιτήματος.

Μάλιστα το δικαστικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα να εξεταστεί από αρμόδιο δικαστήριο η συγκεκριμένη απαίτηση. Από όταν, το 2020, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κάρολου έπαψε να είναι “εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας”, τα προβλεπόμενα για την ασφάλειά του άλλαξαν.

Στην πράξη, αυτό που συνέβη είναι ότι ο πέμπτος στη σειρά της διαδοχής του βρετανικού θρόνου βρέθηκε αντίδικος με τη βρετανική κυβέρνηση. Τα επιχειρήματα των νομικών εκπροσώπων του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου συνοψίζονται στο ότι η κυβέρνηση αντιτάσσεται στην ιδέα να επιτρέπεται σε πλούσιους να “αγοράζουν” ασφάλεια από την αστυνομία.

Της απόφασης προηγήθηκε μονοήμερη ακρόαση των δύο πλευρών που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα.

Το “σχεδόν καταστροφικό κυνηγητό” από τους παπαράτσι και η “υπέρβαση” εξουσίας των αρχών

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έχουν εμπλακεί σε αυτό που ο εκπρόσωπός τους περιέγραψε πριν από μία εβδομάδα ως “σχεδόν καταστροφικό κυνηγητό αυτοκινήτου” με παπαράτσι στη Νέα Υόρκη.

Ο Χάρι αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη αυτή η απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Δημοσίων Προσώπων – γνωστή ως Ravec – η οποία καλύπτει την ασφάλεια για πρόσωπα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων μελών της βασιλικής οικογένειας.

“Η Ravec έχει υπερβεί την εξουσία της, τη δύναμή της, γιατί δεν έχει εξαρχής τη δύναμη να λάβει αυτή την απόφαση”, είπαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι του πρίγκιπα Χάρι.

Υποστήριξαν ότι υπήρχαν διατάξεις στη νομοθεσία που επιτρέπουν την πληρωμή για “ειδικές αστυνομικές υπηρεσίες” και ως εκ τούτου “η πληρωμή για την αστυνομική προστασία δεν είναι ασυμβίβαστη με το δημόσιο συμφέρον ή την εμπιστοσύνη του κοινού στη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία”.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι ο τύπος προστασίας που συζητείται, που θα μπορούσε να σημαίνει “ειδικούς αξιωματικούς ως σωματοφύλακες”, δεν είναι το ίδιο με τη χρηματοδότηση για επιπλέον αστυνόμευση για ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Νομικός εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου υποστήριξε επίσης, ότι θα ήταν παράλογο να εκτεθούν οι αξιωματικοί σε κίνδυνο λόγω “καταβολής αμοιβής από ιδιώτη”.

Η νομική ομάδα του Υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι η επιτροπή Ravec απέρριψε ομόφωνα την προσφορά ιδιωτικής πληρωμής και ότι ήταν θέμα τήρησης της εφαρμοζόμενης πολιτικής να αντιταχθεί στην ιδέα ότι “ένα πλούσιο άτομο θα έπρεπε να επιτρέπεται να “αγοράζει” ασφάλεια προστασίας”.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν βλέπει πώς θα μπορούσε να ανατραπεί αυτή η πάγια θέση που αφορά τη λειτουργία της επιτροπής Ravec.

Το επίχειρημα της πλευράς Χάρι και Μέγκαν ότι έκαναν αυτό αίτημα ώστε να μην επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι θεωρήθηκε αίολο, καθώς το “όχι” του δικαστηρίου στο να αγοράζουν υπηρεσίες της Αστυνομίας, δεν συνεπάγεται ότι η Αστυνομία θα τους τις παρέχει ούτως ή άλλως.

Πηγή: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαστικό “χαστούκι”, Χάρι, Μέγκαν, Βρετανία,dikastiko “chastouki”, chari, megkan, vretania