Μπαρτσελόνα: Το δίλημμα Ντεμπελέ (poll)

Μπαρτσελόνα και Ντεμπελέ! Μια «σχέση» που έχει περάσει από… 1000 κύματα, με τον Γάλλο να έχει κάνει απίστευτη επιστροφή. Πλέον έχει αντιστρέψει για τα καλά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε εις βάρος του, κάνοντας άπαντες να δηλώνουν πως επιθυμούν την παραμονή του!

Σε συνάρτηση με το ότι και ο ίδιος θέλει να συνεχίσει στους Μπλαουγκράνα, προκύπτει το ερώτημα. Αγωνιστικά είναι κάτι που αξίζει ή το παρόν… ξεγελάει;

Ας πάρουμε τα πράγματα από το τι ισχύει τώρα…

Η αναγέννηση

Αν ένας παίκτης που έχει βρει τον εαυτό του και έχει ευνοηθεί περισσότερο από την αλλαγή προπονητή στον

πάγκο της Μπαρτσελόνα, αυτός είναι ο Ουσμάν Ντεμπελέ.

Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός μοιάζει και είναι… άλλος ποδοσφαιριστής με την απομάκρυνση του Ρόναλντ Κούμαν και την έλευση του Τσάβι στον πάγκο, έχοντας αφήσει πίσω του και τους τραυματισμούς με τους οποίους μπήκε στη σεζόν.

Ο θρύλος του συλλόγου και νυν προπονητής των Μπλαουγκράνα είδε αρχικά τον Ιανουάριο το… θρίλερ της ανανέωσης του Γάλλου, του οποίου το συμβόλαιο λήγει στο τέλος της σεζόν να μετατρέπεται σε… κωμωδία, όμως κατάφερε να αντιστρέψει την κατάσταση.

Αρχικά έκανε το αναμενόμενο και με το κύρος που έχει προστάτευσε τον παίκτη του, τονίζοντας πως από την στιγμή που συνεχίζει να φοράει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα θα τον υπολογίζει κανονικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

«Έχω ήδη πει πως ήθελα να τον χρησιμοποιήσω και στο παιχνίδι με την Ατλέτικο, αλλά η κόκκινη κάρτα με ανάγκασε να κάνω αλλαγές. Είναι μέλος της ομάδας και είμαι σίγουρος πως θα μας βοηθήσει. Το θέμα θεωρείται λήξαν. Εγώ θα αποφασίσω πότε θα παίξει», σημείωνε χαρακτηριστικά τον Φεβρουάριο ο νυν τεχνικός των Καταλανών μετά το 4-2 επί των Ροχιμπλάνκος, ματς στο οποίο ο Ντεμπελέ έμεινε στον πάγκο.

Εν συνεχεία ο Γάλλος χρησιμοποιήθηκε για 18 λεπτά στο 2-2 με την Εσπανιόλ και από εκεί και πέρα ήρθε η… έκρηξη!

Ακολούθησαν εννιά ασίστ και ένα γκολ σε οκτώ ματς πρωταθλήματος, με τον ίδιο να θέλγει με την απόδοσή του, όντας εκ των κορυφαίων της ομάδας του. Σπουδαιότερη όλων εκείνη μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο 4-0 επί της Ρεάλ.

Ακόμη και σε ματς που οι Καταλανοί γνωρίζουν τον αποκλεισμό (Άιντραχτ) ή απρόσμενες ήττες (Κάδιθ), εκείνος μοιάζει και είναι ασταμάτητος. Ειδικά μετά το… σοκ και τη δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα σε όλες τις διοργανώσεις για πρώτη φορά από το 2003, ο ίδιος έμεινε εκτός κριτικής και αποθεώθηκε, κάτι το απίστευτο!

Ή μήπως όχι;

| Ousmane Dembélé successfully completed 13 dribbles against Cádiz – no other player has completed more than 11 dribbles in a match in the top 5 European leagues this season.

And it took Dembélé only 15 attempts to do it.#FCB

Via: @SofaScoreINT pic.twitter.com/38VC6QVwCG

— Barça Buzz (@Barca_Buzz) April 19, 2022

Αυτοί ήταν οι αριθμοί του απέναντι στην Κάδιθ, γράφοντας φετινό ρεκόρ στο Top-5 των πρωταθλημάτων. Οι 13 επιτυχημένες του τρίπλες σε 15 προσπάθειες (!) είναι από μόνες τους κάτι το εξωπραγματικό και δείγμα του ότι είναι… άλλος παίκτης με τον Τσάβι, ο οποίος θέλει οπωσδήποτε την παραμονή του. Σε σημείο να δηλώνει ότι, «αν είχα τη δυνατότητα να τον απαγάγω θα το έκανα»!

Βέβαια το μικρό δείγμα των τεσσάρων μηνών του κορυφαίου διαστήματός του και αναγέννησής του είναι μικρό, αν και οι φίλαθλοι του συλλόγου αυτό περίμεναν να δουν από την πρώτη μέρα που αποκτήθηκε από την Ντόρτμουντ τον Αύγουστο του 2017, με το απίστευτο ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ, συν των 40 σε μορφή μπόνους…

Η κακή νοοτροπία, το βεβαρημένο παρελθόν και οι τραυματισμοί

Αυτό που προβλημάτιζε πάντα με τον Ντεμπελέ δεν ήταν το ταλέντο του εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά το πόσο… ασόβαρος έδειχνε εκτός αυτών.

Κάτι το οποίο βελτίωσε κατά πολύ ο Τσάβι, με τα διαδοχικά του πρόστιμα όταν ο Γάλλος άργησε δύο φορές να πάει στην προπόνηση, μία γιατί έφτασε τρία λεπτά μετά καθώς… έπαιζε FIFA και την άλλη επειδή έκανε λάθος στην ώρα, θεωρώντας πως είχαν απογευματινό και όχι πρωινό πρόγραμμα!

Όμως αυτό δεν συνέβαινε για πρώτη ή δεύτερη φορά, αφού η παρουσία του τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχε μια σειρά από πειθαρχικά παραπτώματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο άλλοτε υπάλληλος της Μπαρτσελόνα, Ουρμπάνο Ορτέγα, στο παρελθόν είχε αποκαλύψει την στάση του ποδοσφαιριστή και το ρίσκο που είχαν πάρει με την απόκτησή του.

«Ξέραμε από τις εκθέσεις που είχαμε σχετικά με τον Ουσμάν, τόσο για τα προβλήματα που είχε σε θέματα πειθαρχίας, όσο και για τον στενό του κύκλο, που δεν βοηθούσε στο παραμικρό την κατάσταση.

Κάποιες φορές παίρνεις το ρίσκο. Πιστεύαμε ότι όλα αυτά ήταν φαινόμενα λόγω του νεαρού της ηλικίας και θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε να τον αλλάξουμε», δήλωνε σε παλιά του συνέντευξη.

Άλλωστε από την πρώτη μέρα που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα… τερτίπια του, τα διεθνή, αλλά και τα ελληνικά Μέσα (με το εξαιρετικό αφιέρωμα του Contra.gr) είχαν δώσει έμφαση στο πόσο «κακός» επαγγελματίας ήταν ο Ντεμπελέ.

Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και το γεγονός πως ο ίδιος δεν μπορούσε να μείνει υγιής, το οποίο ερχόταν σε συνάρτηση με την άστατη εξωγηπεδική του ζωή. Τα περισσότερα θέματα που προέκυπταν είχαν να κάνουν με θλάσεις, όπως προκύπτει από τον πίνακα του transfermarkt.

Φυσικά ήταν και άτυχος, όπως στο EURO του περασμένου καλοκαιριού, όταν κτύπησε στο δεξί γόνατό του στο ματς της Γαλλίας απέναντι στην Ουγγαρία. Και να μεν όταν κάτι πηγαίνει στραβά, θα συνεχίσει να… πηγαίνει, όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει πάντα.

Και ως τώρα όντας παίκτης της Μπαρτσελόνα έχει απουσιάσει για 695 μέρες και 102 παιχνίδια! Ένας εξωπραγματικός αριθμός…

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως ναι μεν ο Τσάβι τον… έβαλε σε καλούπι, αλλά για πόσο; Μπορεί ο νυν προπονητής της Μπαρτσελόνα να παίρνει αυτή την στιγμή το μάξιμουμ από εκείνον, όμως φτάνει για να υπάρξει η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και στο μέλλον; Το οποίο μας φέρνει στο τελευταίο κομμάτι…

Ναι ή όχι στην παραμονή του;

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Ο Τσάβι τον θέλει, ο Ντεμπελέ μετά και το… σόου του Ιανουαρίου που έζησε εκφράζει συνεχώς ότι επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει στο Κάμπ Νόου.

Ναι μεν, αλλά…

Ρεαλιστικά, τέσσερα και κάτι χρόνια πενιχρής προσφοράς και με την τουλάχιστον παιδική συμπεριφορά του, θα έκαναν οποιοδήποτε άλλη ομάδα να του έδειχνε την πόρτα της εξόδου χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το ότι ένας παίκτης με την ποιότητα του Γάλλου μπορεί και αποδίδει για μικρό χρονικό διάστημα στο επίπεδο των τελευταίων μηνών δε θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, αλλά μια… τυπική υποχρέωση!

Όμως…

Με τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα να μην είναι και στο καλύτερο σημείο, μια ανανέωση του Ντεμπελέ με τους όρους που θα έθετε ο σύλλογος, θα ήταν ιδανική.

Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που ψάχτηκαν (με λανθασμένο τρόπο) να τον πουλήσουν στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο που μας πέρασε, ύστερα από το «αδιέξοδο» στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Και…

Πλέον με την επιθυμία όλων των πλευρών να έχει οριστικοποιηθεί στο να μπουν εκ νέου σε συζητήσεις με στόχο την παραμονή του, τότε είναι αρκετά ορατό ο Ντεμπελέ να παίζει με την Μπαρτσελόνα και τα επόμενα χρόνια.

Αν πάντως με κάποιο… μαγικό τρόπο είχαμε εμείς ψήφο, τότε η απάντηση αυτή την στιγμή θα έγερνε προς το «όχι», πλην συγκλονιστικού απροόπτου. Για τον απλούστατο λόγο πως μια… αναλαμπή ποιότητας ενός (ως τώρα) τετραμήνου, δεν μπορεί να ξεγράψει το τεσσάρων και ετών του βεβαρημένου ιστορικού του.

Εσείς; Τι θα ψηφίζατε;

Loading…
Keywords
Τυχαία Θέματα