Μπαρτσελόνα: Απ’ τον Ροναλντίνιο και τον Μέσι, στον Τερ Στέγκεν!

Όσοι είστε λίγο μετά τα 30 (άντε και λίγο πριν) τότε μεγαλώσατε με τη Μπαρτσελόνα του Ροναλντίνιο, του Τσάβι, του Ινιέστα και φυσικά του Λιονέλ Μέσι. Δηλαδή με μια ομάδα-παραγωγής γκολ, συνδυαστικού-διαστημικού ποδοσφαίρου που πήγε το άθλημα σε άλλο επίπεδο.

Αυτά πλέον να τα ξεχάσετε. Αν συνεχίζετε να υποστηρίζετε τη Μπαρτσελόνα και θέλετε να τη δείτε να κατακτά

την κορυφή της Ισπανίας, τότε θα πρέπει να αποδεχτείτε τη στρατηγική που θέτει επί χόρτου ο προπονητής Τσάβι. Αυτή η ποδοσφαιρτική ιδιοφυΐα που σε λίγους μήνες αντιλήφθηκε ότι η αγαπημένη του ομάδα, την οποία προπονεί, θα πρέπει να αλλάξει στιλ.

Και το άλλαξε. Και η μεγαλύτερη του επιτυχία είναι ότι οι παίκτες το αποδέχθηκαν αυτό. ΟΚ, στον απαιτητικό κόσμο της ομάδας ίσως αυτό λίγο να κακοφαίνεται, αλλά μπροστά στο πρωτάθλημα κατανοούν πως η άμυνα είναι αυτή που θα δώσει τον τίτλο. Άλλωστε τα εισιτήρια εκείνοι τα κόβουν no matter what.

Κι αν οι “μπλαουγκράνα” διανύουν την χειρότερη επιθετικά τους χρονιά μετά τη σεζόν 2003-04 έχοντας πετύχει 53 γκολ μετά από 29 αγωνιστικές (ούτε δύο ανά ματς), η πρωτοπορία στον πίνακα της βαθμολογίας και μάλιστα με διαφορά ασφαλείας από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μάλλον ευδαιμονία φέρνει στους θεατές του Καμπ Νου, παρά κακοκεφιά.

Μια μικρή ματιά στα απλά στατιστικά της βαθμολογίας αναδεικνύει το μεγαλείο της φετινής Μπάρτσα. Την άμυνά της. Με παθητικό μόλις 9 γκολ σε αυτές τις 29 αγωνιστικές έχει βρει τον τρόπο να ελέγχει τα παιχνίδια. Το ένα γκολ θα το βρει άλλωστε. Με πρώτο σκόρερ (του πρωταθλήματος) τον Λεβαντόφσκι που έχει 17, έχει καταφέρει να πάρει το τρίποντο με το ελάχιστο σκορ (1-0) εννέα φορές. Το ρεκόρ κατηγορίας είναι οι έντεκα!

Πριν από μερικές εβδομάδες, την 25η αγωνιστική έσπασε αμυντικό ρεκόρ που κρατούσε 30 χρόνια. Τότε λοιπόν, με τη νίκη με 1-0 στο Σαν Μαμές επί της Μπιλμπάο κρατούσε ανέπαφη την εστία της και είχε δεχθεί μόλις 8 γκολ ως τότε σπάζοντας το ρεκόρ της Ατλέτικο από τη σεζόν 1990/91 και της Λα Κορούνια από τη σεζόν 1993/94.

Πλέον με 9 γκολ μόλις παθητικό μετά από 29 αγωνιστικές, το ρεκόρ μεγαλώνει και θα σταματήσει μόνο εκεί που θέλει ο Τσάβι, ο Τερ Στέγκεν και οι υπόλοιποι με την εξαιρετική τους ανασταλτική λειτουργία σε ομαδικό επίπεδο.

Κι αν κάποιος θεωρεί ότι η ομάδα μετά τα διαδοχικά 0-0 με Χιρόνα και Χετάφε είναι σε κάποια είδους αγωνιστική κρίση, πλανάται πλάνην οικτρά. Ο προπονητής της ομάδας και το γκρουπ των παικτών πανηγυρίζουν για τις 22 ανέπαφες εστίες του Γερμανού τερματοφύλακα, ο οποίος ετοιμάζεται να σπάσει το σπουδαίο ρεκόρ του Κλαούντιο Μπράβο από τη σεζόν 2014/15 όταν είχε καταφέρει να μη δεχτεί γκολ σε 23 παιχνίδια.

Σε άλλα νέα, το ιστορικό παθητικό της ομάδας κρατά από τη σεζόν 1968/69 όταν με τον Σαλβαδόρ Αρτίγκας είχε δεχτεί 18 γκολ σε 30 ματς. Σε σεζόν με 38 αγώνες το ρεκόρ διατηρούν ο Βίκτορ Βαλντές και ο Κλαούντιο Μπράβο με 21. Η Μπαρτσελόνα πάει για ρεκόρ κατάκτησης τίτλου με τα λιγότερα γκολ παθητικό λων των εποχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα