Αστάθμητη παράμετρος στις εκλογές τα ποσοστά των "μικρών" κομμάτων

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές είναι εάν υπάρξει αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα που πρακτικά θα σημαίνει και το ξεκίνημα της νέας 4ετίας στην διακυβέρνηση της χώρας.

Για να συμβεί αυτό, όπως έχουμε αναφέρει, πρέπει να συνδυαστεί το ποσοστό του πρώτου κόμματος με το ποσοστό των κομμάτων τα οποία θα μείνουν εκτός κοινοβουλίου, εφόσον δεν φτάσουν το 3% σε όλη την επικράτεια.

Αναφορικά με το πρώτο κόμμα το
ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ως προσφορά στο Over/Under 37,5% (line) και σύμφωνα μ’ αυτό θα περιμένει τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 7% στο σύνολο των ψήφων.

Εκ πρώτης όψεως αυτό μοιάζει εφικτό εάν σκεφτεί κανείς πως στις πρόσφατες Ευρωεκλογές τα κόμματα που δεν έφτασαν το 3% αποτέλεσαν, συνολικά, κάτι παραπάνω από το 1/5 των ψήφων (21%)!

Βέβαια, για λίγους ψήφους δεν μπόρεσε να πάρει έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο το κόμμα ΜεΡΑ25 (2,99%) ενώ το σημαντικότερο είναι πως ορισμένες παρατάξεις δεν θα δώσουν το παρόν στη διαδικασία όπως το Ποτάμι (1,52% στις Ευρωεκλογές και 4,09% το Σεπτέμβριο του 2015), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (0,8% στις Ευρωεκλογές και 3,69% στις εθνικές του 2015) και ο ΛΑ.Ο.Σ με 1,23% στις πρόσφατες Ευρωεκλογές!

Κριτήριο βέβαιο μπορεί να αποτελέσει και η πορεία του νεοσύστατου κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) το οποίο αποτέλεσε και μια από τις εκπλήξεις των Ευρωεκλογών καθώς με τις 236 χιλιάδες ψήφους που έλαβε έφτασε στο εντυπωσιακό 4,18%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στοιχηματικών εταιριών η «Ελληνική Λύση» προσφέρεται σε τιμές για Under/Over στο 3,8% με τις καλύτερες τιμές – δηλαδή την πιο… δύσκολη εκδοχή – στο Over του (2,00) ενώ το Under προσφέρεται στο (1,70).

Σε αυτό το επίπεδο, βέβαια, παραμένει ακόμα πιο δύσκολη η ανίχνευση μιας και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα.

Το εν λόγω κόμμα επιλέχθηκε από ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ (15%) και τον Λαϊκό Σύνδεσμο Χρυσή Αυγή (12%) που όπως εξελίχθηκε η διαδικασία ήταν κι από τους μεγάλους χαμένους των πρόσφατων εκλογών συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,87% ενώ στο προηγούμενο χρονικό διάστημα οι προβλέψεις των στοιχηματικών εταιριών έφεραν τη Χ.Α. ως φαβορί για την 3η θέση με προβλεπόμενα ποσοστά από 8-9,5%.

Τώρα το line της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στο 5% με το πιο «δύσκολο» Over να έχει προσφορά στο (2,00) και το Under στο (1,70).

Συνολικά 24 κόμματα και συνδυασμοί έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στον Άρειο Πάγο, πολύ λιγότερα από τις 40 (!!) συμμετοχές κομμάτων και συνδυασμών στις Ευρωεκλογές του περασμένου μήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα