Άρης: Ζητείται σταθερότητα

“Κλωτσιά στο δόντι” χαρακτήρισε τη χθεσινή (23/10) ήττα του Άρη από τον Παναθηναϊκό στο “Απ. Νικολαΐδης”, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της SL1, ο Άλαν Πάρντιου. Ο Άγγλος προπονητής των “κίτρινων” δεν μπορούσε να πιστέψει τον τρόπο που χάθηκε ο πόντος για την ομάδα του λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα, όμως, το ζητούμενο είναι να βρεθεί η λύση και όχι απλώς να διαπιστωθεί και να περιγραφεί το πρόβλημα.

Είτε αρέσει, είτε όχι στον Πάρντιου, γεγονός είναι ότι ο Άρης,

στα πέντε παιχνίδια που είναι ο Άγγλος τεχνικός στον πάγκο, έχει δεχτεί σε όλα γκολ. Κατά σειρά, ένα (1) από τον Ολυμπιακό, δύο (2) από τον Βόλο, δύο (2) από την ΑΕΚ, ένα (1) από τον Ιωνικό κι ένα (1) χθες από τον Παναθηναϊκό. Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στον αμυντικό τομέα, από τον οποίο συνήθως ξεκινούν οι ομάδες που θέλουν να λένε (και να το εννοούν) ότι έχουν υψηλούς στόχους και κάνουν πρωταθλητισμό.

Τις δύο αμέσως προηγούμενες σεζόν, που ο Άρης τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, το δυνατό του σημείο ήταν η άμυνα. Η ομάδα ακολουθούσε μια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική αρχή, που λέει ότι δεν δέχομαι εύκολα γκολ, ώστε να έχω το περιθώριο να νικήσω με το ελάχιστο δυνατό σκορ. Την τρέχουσα, που οι βλέψεις εξ αρχής ήταν για μια θέση μέσα στην πρώτη δυάδα, η αρχή αυτή πήγε περίπατο, με αποτέλεσμα να χάνονται βαθμοί, η αυτοπεποίθηση να μειώνεται και οι “κίτρινοι” να φιγουράρουν στην έκτη θέση, με 13 βαθμούς, τουτέστιν 14 μακριά από την κορυφή.

Ο Άρης μετά το ένατό του παιχνίδι στο πρωτάθλημα έχει τη χειρότερη αμυντική επίδοση από τις ομάδες που βρίσκονται μέσα στην πρώτη εξάδα, με 10 γκολ παθητικό, και την πέμπτη χειρότερη μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα συνολικά. Έχει κρατήσει το μηδέν μόνο στους αγώνες με τον Λεβαδειακό (3-0), τον ΠΑΟΚ (0-0) και τον Αστέρα Τρίπολης (0-2), ενώ σε καμία φάση δεν κατάφερε να κάνει πάνω από δύο νίκες σερί, ώστε να επέλθει σταθερότητα και ηρεμία στην ομάδα, στοιχεία απαραίτητα για μια καλύτερη συνέχεια.

Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την επικράτηση στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό, ακόμη και η ισοπαλία απέναντι στον πρωτοπόρο, αήττητο και μόνο με νίκες στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές του πρωταθλήματος (τώρα πλέον εννιά…) Παναθηναϊκό, στην έδρα του, θα ήταν δυνατή ένεση ηθικού για τους “κίτρινους”, όμως, πλήρωσαν και πάλι την αμυντική παθογένειά τους, βιώνοντας ξανά ένα σκωτσέζικου τύπου ντους. Και φανέρωσαν για άλλη μία φορά την ανάγκη ουσιαστικότερης παρέμβασης από την πλευρά της τεχνικής ηγεσίας, για να βρεθεί οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα.

Ο Πίτερ Ετέμπο, ο οποίος παρεμπιπτόντως έδειξε με τις δηλώσεις του στο φινάλε της αναμέτρησης με τους “πράσινους” (“μας πείραξε ο τρόπος που χάσαμε, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πάρουμε ό,τι αξίζουμε”, τόνισε μεταξύ άλλων) ότι έχει δεθεί πολύ γρήγορα με τη νέα του ομάδα, είναι αλήθεια ότι έχει βελτιώσει τη μεσοαμυντική λειτουργία. Από μόνος του, όμως, δεν αρκεί.

Επομένως, το ζητούμενο για τον Πάρντιου και τους συνεργάτες του είναι να βρούνε τρόπο μέσα από συνδυασμένες κινήσεις να βοηθήσουν κι άλλο την κατάσταση. Διότι μόνον έτσι θα ελευθερωθεί πραγματικά η ομάδα μεσοεπιθετικά, για να μπορέσει να αναδείξει το πραγματικά πλούσιο ταλέντο που διαθέτει. Και μόνο έτσι θα έχει ελπίδες να κάνει κάτι καλό στη SL1, δικαιώνοντας τις αρχικές σκέψεις περί πρωταθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα