Άρης: Οι ριζικές αλλαγές το μόνο “φάρμακο”

Πολύς λόγος γίνεται στον Άρη για το “φάρμακο” που χρειάζεται η ομάδα να συνέλθει αγωνιστικά, καθώς τα αποτυχημένα αποτελέσματα μέσα στον Ιανουάριο είναι διαδοχικά και τρανταχτά. Όπως αποδείχθηκε χθες (26/1) στη Λαμία, το μόνο “φάρμακο” είναι οι ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, για να έχει ελπίδες η ομάδα για μια καλύτερη επόμενη μέρα.

Κατ’ αρχάς, το θέμα δεν είναι αν ο Άρης έχασε δύο πέναλτι κόντρα στη

Λαμία ή φωνάζει (ενδεχομένως δίκαια, αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνο αν υπήρχε η κατάλληλη τεχνολογία) για γκολ στη φάση του 64ου λεπτού. Το ζήτημα είναι ότι ο Άρης κόντρα στη Λαμία, σε 210′ αγωνιστικά λεπτά (δύο εννενηντάλεπτα συν μια τριαντάλεπτη παράταση) έδειξε ότι δεν είχε ολοκληρωμένες ιδέες πώς να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα ή/και την ικανότητα στην τελική προσπάθεια, ώστε να υπερισχύσει αδιαμφισβήτητα.

Το σπουδαίο, μάλιστα, είναι ότι ο αντίπαλος προπονητής, ο Μιχάλης Γρηγορίου, βγήκε δημοσίως μετά τον πρώτο αγώνα και δήλωσε ότι “ο Άρης έχει πρόβλημα απέναντι στις κλειστές άμυνες”. Ήταν σα να έλεγε ότι “εμείς και στον επαναληπτικό έτσι θα παίξουμε”. Και το ακόμη πιο σπουδαίο είναι ότι οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν και σε αγώνα πρωταθλήματος ενδιάμεσα, που σημαίνει ότι κάθε αντίπαλος ήταν ανοικτό βιβλίο για τον άλλον. Ένα βιβλίο, που οι “κίτρινοι” το διάβασαν, αλλά δεν το κατάλαβαν και τελικώς απέτυχαν στις εξετάσεις που έδωσαν.

Πριν από την τριάδα των αγώνων με τη Λαμία προηγήθηκαν δύο παιχνίδια, με αντιπάλους τον Παναθηναϊκό και τον Απόλλωνα Σμύρνης, στα οποία η εικόνα της ομάδας ήταν κακή. Το χτύπημα του κορωνοϊού και η ανακατωσούρα στο πρόγραμμα (αναβολή του αγώνα με τον Ατρόμητο) αποτέλεσαν σοβαρές δικαιολογίες, όμως, όπως φάνηκε στη συνέχεια δεν ήταν παρά η αρχή του κακού για τους “κίτρινους”. Αλλά και το ξεκίνημα της συζήτησης για το τι φταίει και η ομάδα ξεστράτισε μετά τις διακοπές των εορτών.

Δημοσίως, πάντως, κανείς μέσα από τον Άρη δεν έχει δώσει ως τώρα μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι είναι αυτό που έφταιξε για τη λοξή πορεία που πήρε η ομάδα. Συμπεράσματα βγαίνουν μόνο από την εικόνα της και τα αποτελέσματά της. Από τους εντός των τειχών (π.χ. από τον Φαμπιάνο) ειπώθηκε ότι είναι μια κακή περίοδος, που έχουν όλες ομάδες, και ότι αναζητείται το φάρμακο της θεραπείας (δήλωση Μάνου στη NOVA). Από τους εκτός των τειχών το πόρισμα είναι ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Και βγαίνει αυτό το συμπέρασμα, διότι παρότι είναι γεγονός ότι ο Άρης έχει ένα πολύ δυνατό ρόστερ, καλύτερο από πολλές άλλες περιόδους στο παρελθόν, είναι φανερό ότι αυτοί που το αποτελούν είναι κορεσμένοι και κουρασμένοι. Για κάποιον λόγο ή κάποιους λόγους, που, επαναλαμβάνουμε δεν έχουν ειπωθεί δημοσίως, έχουν φτάσει στα όριά τους. Κι ας είναι η σεζόν στα μισά της.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της διοίκησης, Θόδωρος Καρυπίδης, μίλησε στους παίκτες τέσσερις φορές μέσα σε οκτώ ημέρες (από τις 15 έως τις 23 Ιανουαρίου, μία φορά μετά τον αγώνα της Ριζούπολης, μία πριν τον αγώνα Κυπέλλου με τη Λαμία, μία μετά και άλλη μία μετά τον αγώνα πρωταθλήματος με τη Λαμία), προσπάθησε με κάθε τρόπο να περάσει το μήνυμα της ανάγκης για αλλαγή προς το καλύτερο, κι αυτή η αλλαγή δεν ήρθε ποτέ, επίσης κάτι δείχνει. Ή δεν θέλουν ή δεν μπορούν οι παίκτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, βεβαίως, η ευθύνη βαραίνει και τον προπονητή. Δεν βγαίνει από το κάδρο ο Άκης Μάντζιος. Η αποτυχία είναι αποτυχία όλων σε μια ομάδα. Όπως ευθύνη έχει κι η διοίκηση για το γεγονός ότι γνώριζε ότι ένας – δυο παίκτες έμπειροι κι ετοιμοπόλεμοι (σίγουρα ένας φορ κι ένας δημιουργικός μέσος) ήταν απαραίτητο να προστεθούν στο ρόστερ, έστω κι ως δανεικοί, από την 1η Ιανουαρίου, για να βοηθήσουν άμεσα, όμως, πέρασε σχεδόν ένας μήνας κι αυτοί δεν αποκτήθηκαν. Από τη συζήτηση δεν βγαίνει κάποιος.

Πλέον, ο στόχος του Άρη είναι να σώσει την παρτίδα στο πρωτάθλημα με την είσοδο στα πλέι οφ, αλλά και να προετοιμάσει μια καλύτερη ημέρα για τη νέα σεζόν. Και τα δύο απαιτούν άμεσες και ριζικές αλλαγές σε νοοτροπία, σε διαχείριση έμψυχου δυναμικού, σε σχεδιασμό. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, αυτό είναι μονόδρομος. Ειδάλλως η αγωνιστική κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει κι αυτό θα είναι καταστροφικό για το σύλλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα