Άποψη: Οι Θεοί κέρδισαν την Μάχη του Winterfell

To όλο σκηνικό με την Arya ήταν εξαιρετικό.

*Προσοχή, το άρθρο περιέχει spoilers από το 3ο επεισόδιο του "Game of Thrones", "The Long Night".

Τεράστια κουβέντα έχει ξεκινήσει γύρω από το τρίτο επεισόδιο του 8ου κύκλου του "Game of Thrones" με πολλούς fans να κατηγορούν την παραγωγή, ότι υπέπεσε σε πολλά και βεβιασμένα λάθη στην εκτέλεση της μάχης, αλλά και στο συνολικό storyline.

Σίγουρα κάποια λάθη έχουν γίνει, με μεγαλύτερο ίσως το πρόβλημα του φωτισμού στο πρώτο εικοσάλεπτο του επεισοδίου. Τα λάθη φυσικά αναπόφευκτα στην

παραγωγή μίας τόσο μεγάλης, σε έκταση αλλά και βασικούς ηθοποιούς, μάχης. Πολύ πιθανό επίσης, κάποιοι χαρακτήρες να μην έλαβαν την μεταχείριση ή τον θάνατο που τόσο πολύ τους άρμοζε.

Πέρα από τα παραπάνω, οι fans διαμαρτύρονται στα social media πολύ έντονα και για την τελευταία στιγμή της μάχης, όπου η Arya Stark μαχαιρώνει τον Night King και ουσιαστικά τελειώνει την Μεγάλη Νύχτα πριν καν προλάβει να ξεκινήσει.

Η σκηνή αυτή εκνεύρισε κάποιους fans της σειράς, ενώ παράλληλα, αρκετά “πυρά” δέχτηκε και ο ίδιος ο Bran, καθώς όπως φαίνεται, παρά τις δυνάμεις του σαν Three-Eyed Raven, δεν είχε καμία ανάμειξη στο αποτέλεσμα της μάχης.

Σε αυτό το άρθρο στήλης θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα γεγονότα από μία άλλη πλευρά, αυτή των Θεών και να αιτιολογήσουμε γιατί θεωρούμε πως όλο το σκηνικό με την Arya εξελίχθηκε, όχι μόνο εξαιρετικά, αλλά έκλεισε και ένα τεράστιο storyline που είχε ξεκινήσει από την 1η κιόλας σεζόν.

Η οπτική γωνιά του Bran

O Νight King έχει στην κατοχή του έναν στρατό που αποτελείται από 100 χιλιάδες νεκρούς πεζικάριους, τουλάχιστον 95 (σύμφωνα με όσα ξέρουμε για τα παιδιά του Craster) White Walkers και έναν απέθαντο δράκο. Σίγουρα, δεν υπάρχει καμία πολεμική δύναμη στον κόσμο που μπορεί να αντιμετωπίσει την στρατιά των Νεκρών, πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι White Walkers μπορούν αυτόματα να αναστήσουν τους νεκρούς που πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Τα νούμερα τους είναι ατελείωτα.

O Νight King δεν έχει κανέναν λόγο να βρεθεί αντιμέτωπος σε μονομαχία με τον Jon Snow. Αν το κάνει αυτό, τότε μπορεί και να χάσει. Καλύτερα να αφήσει τον ατελείωτο στρατό του να κάνει την δουλειά. Υπάρχει αντίστοιχο foreshadowing στην μάχη του Whispering Woods μεταξύ Robb Stark και Jaime Lannister. Μάλιστα γίνεται αναφορά για την συγκεκριμένη μάχη από τον ίδιο τον Jaime στο 2ο επεισόδιο της 8ης σεζόν.

Αναπόφευκτα, δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικό σχέδιο πέρα από την δολοφονία του Night King. Kαι αναφέρουμε δολοφονία, καθώς ο ίδιος ο Night King έχοντας τον ατελείωτο στρατό δεν έχει κανέναν λόγο για να μονομαχήσει ένας εναντίον ενός με τον Jon ή οποιαδήποτε άλλον χαρακτήρα. Γιατί να το κάνει αυτό;

Έχει ήδη το πάνω χέρι λόγω του στρατού του, γιατί να τα ριψοκινδυνέψει όλα σε μία μονομαχία, ενώ μπορεί απλώς να κατακτήσει ό,τι υπάρχει στο διάβα του; Η όλη ιδέα ότι θα υπάρξει μία επική μονομαχία μεταξύ του Night King και κάποιου άλλου χαρακτήρα και όλα αυτά λόγω μίας προφητείας για τον Azor Ahai που αναφέρεται ελάχιστα στη σειρά (σε σχέση με τα βιβλία) μοιάζει περισσότερο με κάτι που θα βλέπαμε στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, παρά στο Game of Thrones.

Κανένα κάστρο λοιπόν, κανένας στρατός και κανένα σχέδιο άμυνας δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στην ατελείωτη ορδή των Νεκρών. Η δολοφονία είναι μονόδρομος και αυτό είναι κάτι που ο Bran φυσικά το γνωρίζει. Πρέπει κατ’ επέκταση να βάλει τα πιόνια του στην σκακιέρα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανοίξει το δρόμο για τον επίδοξο δολοφόνο που θα φέρει εις πέρας αυτή την επικίνδυνη αποστολή.

Συνεργασία τριών Θεών

Κοιτάζοντας την τελευταία σκηνή ξεχωριστά από το υπόλοιπο επεισόδιο, μπορεί κάποιος να παραπλανηθεί, καθώς δείχνει αρκετά απλοϊκή, σχεδόν τεμπέλικη. "Μα καλά, αυτό το κοριτσάκι σκότωσε ολόκληρο Night King που τον χτίζουν εδώ και επτά σεζόν;" Στην πραγματικότητα το χέρι της Arya το κατεύθυναν πολλά “νήματα”, αρκεί βέβαια να δώσεις σημασία στις λεπτομέρειες.

Για αρχή έχουμε τον Θεό με τα Πολλά Πρόσωπα, ο οποίος μέσω των πιστών ακολούθων του στο House of Black and White, δίδαξε στην Arya την “τέχνη” της δολοφονίας. Σύμφωνα με την μυθολογία του Game of Thrones, οι Faceless Men είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι και φονικοί δολοφόνοι του πλανήτη. Άρα η Arya έμαθε από τους καλύτερους.

Επίσης, είναι τεράστια και η συμβολή του Lord of Light σε oλόκληρο το storyline της Arya, αφού από το δικό του χέρι, ο Sandor Clegane κερδίζει την μονομαχία του με τον Beric Dondarrion (Season 3) στην σπηλιά της Brotherhood Without Banners, μίας αδερφότητας που ούτως ή άλλως είναι αφοσιωμένη στην λατρεία του Lord of Light, με αποτέλεσμα το 'Κυνηγόσκυλο" να πάρει λίγο αργότερα προσωρινά την “κηδεμονία” της Arya.

Sandor Clegane εναντίον Beric Dondarrion. Οι ακόλουθοι του Lord of Light έχασαν την συγκεκριμένη Trial by Combat, εξυπηρετώντας όμως παράλληλα ένα μεγαλύτερο σκοπό.

Ο Θεός του Φωτός (Lord of Light) χρησιμοποιώντας τον Sandor Clegane σαν σωματοφύλακα (Seasons 3 και 4) όχι μόνο οδήγησε την Arya με ασφάλεια από το Harrenhall στο Braavos και κατ’ επέκταση στον Θεό με τα Πολλά Πρόσωπα, αλλά έφερε και την Melisandre στο σωστό σημείο την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε να δώσει το τελικό έναυσμα στην μικρή Stark στη Μάχη του Winterfell.

Συν βέβαια ότι ο Lord of Light ανέστησε τον Jon Snow, ο οποίος με τις κινήσεις του κατάφερε να εξασφαλίσει την βοήθεια τις Daenerys και των δράκων της. Χωρίς την Daenerys, τις στρατιές της και τους δύο δράκους, το Winterfell θα είχε πέσει σε δεκαπέντε λεπτά.

Like it or not, η ερωτική σχέση/συμμαχία Daenerys με Jon Snow έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άμυνα του Winterfell.

Τέλος, έχουμε τους Παλιούς Θεούς, οι οποίοι δρώντας μέσα από τον Bran, τον εκλεκτό τους Three-Eyed Raven, φρόντισαν από την μία η δολοφόνος τους να είναι κατάλληλα εξοπλισμένη (Βαλυριανό μαχαίρι) και από την άλλη να αποκτήσει πρόσβαση στο θήραμά του. Το μεγάλο πρόβλημα είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο Night King ποτέ δεν κατέβαινε στο πεδίο αυτός καθ' αυτός, παρά μόνο όταν η μάχη είχε τελείωσε και η νίκη ήταν σίγουρη, όπως είδαμε και στο Hardhome (Season 5).

"Χαραμίζεται σε έναν ανάπηρο"

Έτσι, ο Bran μένοντας στο Winterfell και συγκεκριμένα στο Δάσος των Παλιών Θεών λειτούργησε σαν δόλωμα, αναγκάζοντας ουσιαστικά τον Night King να έρθει ο ίδιος μέσα στην πόλη και με αυτόν τον τρόπο φυσικά έδωσε την δυνατότητα στο δολοφόνο να βρεθεί αρκετά κοντά με τον στόχο του.

Η πραγματική αδυναμία του Night King

Σύμφωνα με την μυθολογία, δεν υπάρχει τίποτα που να μισούν περισσότερο οι White Walkers από τους Παλιούς Θεούς, καθώς αυτοί είναι και οι Δημιουργοί τους. Μάλιστα όπως έχουμε ήδη δει αρκετές φορές στη σειρά, οι ίδιοι οι White Walkers χρησιμοποιούν με βλάσφημο τρόπο τα σχήματα των Παιδιών του Δάσους -τα οποία συνδέονται με τους Παλιούς Θεούς- προσπαθώντας να δείξουν την απέχθειά τους απέναντι στο πρόσωπο των Δημιουργών τους.

Κάπως έτσι, έχουμε την κατάλληλη τοποθεσία για την επικείμενη δολοφονία. Ο Night King θέλει όσο τίποτε άλλο να σκοτώσει τον Three-Eyed Raven, πόσο μάλλον κοντά σε ένα Weirwood Tree, μπροστά δηλαδή στα μάτια των ίδιων των Παλιών Θεών.

Τοποθετώντας λοιπόν τον Bran εκεί, είναι σαν να σιγουρεύουμε πως ο Night King θα τον ακολουθήσει μέσα στο Godswood του Winterfell. Στο κάτω-κάτω της γραφής, οι Παλιοί Θεοί είναι αυτοί που γνωρίζουν την μεγαλύτερη αδυναμία του Night King.

Σε αντίθεση με τα Wights ή ίσως ακόμα και τους υπόλοιπους White Walkers, ο Night King είναι επιρρεπής στα αισθήματα και αυτό είναι κάτι που ο Bran μπορεί να χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Μπορεί να μην νιώθει φόβο ή αγάπη, αλλά ξέρουμε πως έχει μίσος για τους Παλιούς Θεούς και για την φυλή των ανθρώπων την οποία θέλει να αφανίσει. Ένας εχθρός που τρέφεται μόνο από το μίσος, είναι ένας εχθρός που μπορείς να ξεγελάσεις έυκολα.

Ο αντιπερισπασμός της Μάχης του Winterfell

Κοιτώντας την Μάχη του Winterfell σαν μία απλή μάχη μπορεί εύκολα κάποιος να ξεγελαστεί. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η μάχη αυτή καθ’ αυτή δεν είχε καμία σημασία, καθώς ήταν προφανές πως η στρατιά των ζωντανών δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να κερδίσει τους Νεκρούς. Το μόνο που είχε σημασία ήταν να βρίσκονται οι 3-4 σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις τις κατάλληλες χρονικές στιγμές.

"O Θεός του Φωτός τον έφερνε πίσω για ένα λόγο. Τώρα ο σκοπός του έχει εκπληρωθεί."

Οι ακόλουθοι του Lord of Light, Beric Dondarrion, Sandor Clegane και Melisandre έπρεπε να προστατέψουν και να καθοδηγήσουν την Arya, η οποία ουσιαστικά είναι υπηρέτρια του Θεού με τα Πολλά Πρόσωπα, ενώ ο Bran από την πλευρά των Παλιών Θεών έπρεπε να λειτουργήσει σαν δόλωμα.

Με έναν συμβολικό τρόπο, στην μάχη έχουν στραμμένα τα μάτια τους και οι Επτά Νέοι Θεοί του Westeros (Faith of the Seven), οι οποίοι δρουν μέσα από τον Jaime και την Brienne. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Jaime επικαλείται τους Νέους Θεούς για να χρήσει την Brienne ιππότη.

Για αυτό κιόλας, όλη η υπόλοιπη μάχη που διαδραματίζεται είναι απλά ένας αντιπερισπασμός και δεν έχει καμία πραγματική σημασία. Η Στρατιά των Νεκρών είναι

Όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι Θεοί γελούν.

αδύνατο να νικηθεί. Το μόνο που μετράει, είναι να πεθάνει ο Night King. Αυτό ήταν ούτως ή άλλως το αρχικό σχέδιο που κατάστρωσαν στο δεύτερο επεισόδιο.

Mε την μόνη διαφορά όμως ότι οι αμυνόμενοι του Winterfell λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς δηλαδή να γνωρίζουν για την Θεϊκή Παρέμβαση, τον "ιστό" που υφαίνουν οι Θεοί του Westeros εδώ και αρκετά χρόνια.

Ρουά Ματ

Τελικά, όλα τα πιόνια της σκακιέρας κινήθηκαν όπως έπρεπε να κινηθούν. Η Άρυα επιβίωσε την αρχική φάση της μάχης και με την θυσία του Beric Dondarrion και την βοήθεια του Sandor Clegane κατάφερε να φτάσει ζωντανή στην Melisandre όπου εκείνη με την σειρά της την οδήγησε στο σωστό μονοπάτι. Στο κατάλληλο ζευγάρι ματιών.

Αφού το Winterfell έπεσε, ο Night King θεώρησε πως είναι πλέον ασφαλές να κινηθεί ενάντια στον Bran. Χρησιμοποιώντας τον δράκο του, έσπασε το τείχος και κατευθύνθηκε στο Godswood, όπου συνάντησε επιτέλους τον βασικό του εχθρό. Ο ανάπηρος Three-Eyed Raven καθόταν μόνος του μπροστά σε ένα Weirwood Tree, περιτριγυρισμένος από εκατοντάδες Wights. Τι εύκολος στόχος.

O Νight King πλησίασε και κοίταξε τον Three-Eyed Raven στα μάτια, μόνο που δεν είδε αυτό που περίμενε. Ο Bran αντί για φόβο, ρίχνει ένα μικρό βλέμμα περιφρόνησης στο Night King και εκείνος φανερά εκνευρισμένος χάνει την συγκέντρωση του για ένα μόλις δευτερόλεπτο και κάνει να πιάσει το όπλο του. Τα υπόλοιπα εξελίσσονται όπως τα ξέρετε.

O ίδιος ο Bran δεν πήρε μέρος στην μάχη όπως πολλοι fans παραπονιούνται, γιατί πολύ απλά δεν χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του. Αυτός ήταν απλά το δόλωμα. Η Arya ήταν το μαχαίρι.

O Νight King "έριξε" την άμυνα του για ένα μόλις δευτερόλεπτο. Ένας έμπειρος δολοφόνος τόσο χρόνο χρειάζεται.

Μπορεί όντως η Μάχη του Winterfell να είχε αρκετά προβλήματα τόσο στο φωτισμό, όσο και στη χορογραφία, ή ακόμα και στο σχέδιο των αμυνόμενων, παρ’ όλα αυτά το πραγματικό twist κατάφερε να μείνει κρυμμένο μέχρι και την τελευταία σκηνή. Και ήταν ένα twist που χτιζόταν εδώ και αρκετά χρόνια.

Aκόμα και το μεγαλύτερο plothole στο storyline της Arya, (η στιγμή που μαχαιρώνεται τρεις φορές από την Τhe Waif στο Braavos και επιβιώνει) εξηγείται μέσα από αυτή τη θεωρία. Η Arya σε εκείνο το επεισόδιο δεν πέθανε (ενώ θα έπρεπε) γιατί ο Θεός του Θανάτου (o Many Faced God δηλαδή) δεν την άφησε να πεθάνει. Ήταν η εκλεκτή του και έπρεπε να επιβιώσει ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Γενικότερα, δεν υπάρχει τίποτα σε ολόκληρο το storyline της Arya το οποίο δεν μπορούμε να το αποδώσουμε σε Θεϊκή Παρέμβαση

Όλος ο κόσμος έστρεψε την προσοχή και την αφοσίωσή του στους μεγαλεπήβολους δράκους και τις τεράστιες στρατιές με αποτέλεσμα η μικρή Arya να περάσει απαρατήρητη. Αυτή όμως δεν είναι και η δουλειά του δολοφόνου;

Ο Αριστοτέλης είναι columnist στο IGN Greece και όταν δεν μαζεύει achievements ή βλέπει σειρές, μπορείτε να τον βρείτε στο Facebook ή στο Instagram.

IGN Greece Έχουμε την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας Η Samsung Electronics και η Universal Pictures Home Entertainment ανακοινώνουν συνεργασία για HDR10+ περιεχόμενο Μακροχρόνιος ο προγραμματισμός της Sony για ταινίες και σειρές της Marvel

Πηγή: IGN Greece

Keywords
θεοι, game of thrones, game, long, night, media, king, raven, white, snow, στρατος, house, black, men, light, tree, twist, εξηγείται, god, ign, facebook, instagram, samsung, pictures, home, sony, κινηση στους δρομους, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, instagram, ign, γωνια, δουλεια, ταινιες, φωτογραφια, game, game of thrones, sony, αγαπη, αδυναμια, αρθρο, αμυνα, απλα, αριστοτελης, αφοσίωση, βλεμμα, βοηθεια, βρειτε, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δασος, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δειχνει, δολοφονοι, δωσει, δολωμα, ευκολα, υπαρχει, εξηγείται, επρεπε, επτα, εναυσμα, εχθρος, ιδεα, ιδιο, θεος, θυσια, θεωρια, λαθη, λεπτομερειες, λογο, ματια, μυθολογια, μισος, μικρο, μπορεις, μπορειτε, νικη, νυχτα, ξερετε, ουσιαστικα, οφελος, παιδια, πεδιο, πεθανε, προβληματα, ρολο, σεζον, σειρες, σιγουρα, σιγουρη, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, σχεδια, σχεδιο, σχηματα, φυσικα, χερι, ασφαλεια, black, white, δωσεις, god, house, home, king, light, long, media, μεινει, men, μοιαζει, μπροστα, night, pictures, raven, σκηνη, snow, σπηλια, σωστο, tree, twist, θεσεις, θηραμα, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα