Αποκαλύφθηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Google Stadia

Από άλλους το περιμέναμε... από άλλους το ακούσαμε.

Στα πλαίσια της GDC 2019, η Google αποκάλυψε το Google Stadia μια gaming - streaming πλατφόρμα που λογικά δείχνει τον δρόμο για το μέλλον της βιομηχανίας. Εκτός από το γεγονός ότι η ίδια η φύση της πλατφόρμας είναι αντισυμβατική για τα σημερινά δεδομένα το ίδιο ισχύει για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά.

Κατά την αποκάλυψη της μάθαμε ότι το Google Stadia θα έχει custom

hyperthreaded x86 επεξεργαστές με συχνότητα 2.7GHz και υποστήριξη AVX 2 SIMD. Παράλληλα, θα εκμεταλλεύεται custom AMD GPUs, των οποίων η ιπποδύναμη αγγίζει τα 10.7 teraflops χρησιμοποιώντας μνήμη HBM2. Όσον αφορά την μνήμη RAM, η χωρητικότητα της θα φτάνει τα 16GB με ταχύτητες έως 484GB/s και L2+L3 cache των 9.5MB. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θα περιλαμβάνει και SSD Cloud Storage.

Συγκριτικά με τα PlayStation 4 Pro και Xbox One X, των οποίων οι επιδόσεις της εκάστοτε GPU φτάνουν τα 4,2 και 6 teraflops αντίστοιχα, βλέπουμε ότι θα έχει σημαντική διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για την κεντρική επεξεργαστική μονάδα.

Ωστόσο όπως αναφέρουν τα Eurogamer/Digital Foundry, η σύγκριση των τιμών με αυτές των κονσολών δεν είναι δίκαιη, καθώς δεν υπολογίζονται διάφοροι παράγοντες που δεν αφορούν την φιλοσοφία του Stadia. Μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για μία κλασική κονσόλα αλλά για streaming υπηρεσία. Τούτων λεχθέντων η αναβάθμιση του hardware που χρησιμοποιείται από την πλατφόρμα μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως να επηρεάζεται άμεσα ο χρήστης.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η εταιρεία, στις περιπτώσεις που υπάρξει τίτλος που θα χρειαστεί μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ, θα χρησιμοποιούνται παραπάνω από ένας επεξεργαστής και GPU. Αυτή η ιδέα ίσως εφαρμοστεί και για την boot-αρισμα των παιχνιδιών, καθώς η εταιρεία θέλει να μην ξεπερνάει τα πέντε δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, όπως φαντάζεστε οι περιορισμοί στο χώρο αποθήκευσης είτε σε σκληρούς δίσκους είτε σε άλλα μέσα όπως blu-ray, δεν υφίστανται πλέον. Τουλάχιστον όσον αφορά τον χρήστη. Παρ'όλα αυτά την δεδομένη στιγμή δεν έχει γνωστοποιηθεί ο αποθηκευτικός χώρος στο cloud, του εκάστοτε χρήστη.

Δυστυχώς τίποτα δεν είναι τέλειο, έτσι και το Stadia θα έχει να αντιμετωπίσει τριτογενή προβλήματα όπως τις υποδομές της εκάστοτε χώρας όπου οι ταχύτητες internet δεν θα είναι ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της πλατφόρμας. Η εν λόγω "εξίσωση" περιπλέκεται περισσότερο χάρις το multiplayer. Μέσω του Stream Connect, η Google παρουσίασε την δυνατότητα multiplayer μέσω ενός tech demo.

Για περισσότερα, δείτε την αποκάλυψη του Google Stadia και τον Konami Code που εμφανίζεται στο χειριστήριο.

Ο Βασίλης Αλεπόπουλος είναι αρθρογράφος στο GR IGN και μπορείτε να τον κάνετε summon στο Twitter ή στο Facebook.

IGN GreeceΠώς το Stadia εκμεταλλεύεται το YoutubeH Unreal Engine πρόσθεσε υποστήριξη για το StadiaΗ Google ανακοινώνει την 'gaming' συνεργασία της με μεγάλες εταιρείες του χώρου

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα