Αποφυλακίζεται ο Παντσέρι: Σε κατ’ οίκον περιορισμό με “βραχιολάκι” ο Ιταλός – Στη φυλακή παραμένει η Καϊλή

Την αποφυλάκιση του Αντόνιο Παντσέρι αποφάσισε σήμερα, Πέμπτη 6 Απριλίου, το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών. Η κράτηση του φερόμενου ως εγκέφαλου του σκανδάλου Qatargate ο οποίος απολαμβάνει το καθεστώς του “μετανοημένου”, θα συνεχιστεί με κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στη βελγική τηλεόραση RTBF ο δικηγόρος του Παντσέρι, Λοράν Κενς. Η αποφυλάκισή του είναι θέμα ωρών, όπως είπε.

Τέσσερις μήνες μετά τη σύλληψή του, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς που συντάραξε

τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς στο επίκεντρό του βρίσκεται η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στη φυλακή παραμένουν δύο πρόσωπα. Η Εύα Καϊλή που αρνείται τις κατηγορίες που τις αποδίδονται και ο Βέλγος ιταλικής καταγωγής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα.

Τη μέρα της σύλληψης του Παντσέρι οι βελγικές Αρχές είχαν εντοπίσει στο διαμέρισμά του στις Βρυξέλλες 600 χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο, ο Παντσέρι ήλθε σε συμφωνία με τις βελγικές δικαστικές αρχές και έχει υπογράψει μνημόνιο μεταμέλειας σύμφωνα με το οποίο έχει δώσει ουσιώδεις πληροφορίες για πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο και γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία έτη. Ο Παντσέρι έχει κατονομάσει όλους τους εμπλεκόμενους στο σε περιστατικά διαφθοράς από το Μαρόκο, το Κατάρ και τη Μαυριτανία.

Σε αντάλλαγμα με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, ο νόμος του επιτρέπει να επωφεληθεί από ευνοϊκές ρυθμίσεις και μειωμένη ποινή για τα αδικήματα που του αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται ότι και ο πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τζόρτζι, έχει αφεθεί ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ενώ ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, βοηθός του οποίου ήταν ο Τζόρτζι, βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νάπολη εν αναμονή της δικαστικής απόφασης για πιθανή έκδοσή του στις βελγικές αρχές.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα