Από τον Γκάλη στον... Γιάννη (pics)



Η Ελλάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 στην Ισπανία. Τερμάτισε 10η, σε σύνολο 24 ομάδων. Ήταν όμως μια πρόγευση για το τι θα ακολουθούσε την επόμενη στο Ευρωπαϊκό. Το χρυσό πήραν οι ΗΠΑ και ήταν το πρώτο μετά το 1954.

Το 1990, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής, 40 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση στο γήπεδο Λούνα Παρκ του Μπουένος Άιρες. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, έπρεπε να αγωνιστεί χωρίς το φυσικό ηγέτη
και πρώτο της σκόρερ, το Νίκο Γκάλη, που ήταν τραυματίας.Ένα μείγμα της παλιάς φρουράς και της νέας γενιάς κόντρα στα προγνωστικά κατάφερε να τερματίσει 6η. Στην κορυφή ανέβηκε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία χωρίς όμως τους Λιθουανούς που είχαν αποσυρθεί από τις εθνικές ομάδες.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 στον Καναδά η ομάδα έφτασε στα ημιτελικά, αλλάαποκλείστηκε από τη ''Dream Team II'' που πήρε το χρυσό (με παίκτες από το NBA στην σύνθεση της) και έχασε στον αγώνα τρίτης θέσης από την Κροατία με 78-60. Παρά το πικρό τέλος, η 4η θέση θεωρήθηκε επιτυχία ανάλογη με το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο του 1987.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998 διοργανώθηκε από την Ελλάδα και η εθνική ομάδα έφτασε κοντά στην πρόκρισή της στον τελικό. Έχασε στον ημιτελικό από τη Γιουγκοσλαβία στην παράταση. Οι ''πλάβι'' έφτασαν μέχρι το τέλος και πήραν το χρυσό με τους Αμερικανούς να μην κατεβάζουν παίκτες από το NBA (έπαιζαν στα κολλέγια ή Ευρώπη) λόγω απεργίας(lock-out).Για άλλη μια φορά ηττήθηκε η Εθνική Ομάδα σε ημιτελικό διοργάνωσης με αντίπαλο τη Γιουγκοσλαβία.Η απογοήτευση των παικτών από τη χαμένη ευκαιρία να φτάσουν στον τελικό και να κατακτήσουν σίγουρα ένα μετάλλιο είχε ως αποτέλεσμα μια εύκολη ήττα από τις Η.Π.Α. στο μικρό τελικό (84-61), αφήνοντας για ακόμη μία φορά την Ελλάδα στην 4η θέση. Οι ΗΠΑ έφτασαν μέχρι το τέλος και πήραν ακόμα ένα χρυσό.

Στο Μουντομπάσκετ 2006 η Εθνική Ελλάδος κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο.Η Ελλάδα ξεκίνησε εντυπωσιακά στους ομίλους με 5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.Στη φάση των ''16'' ξεπέρασε με ευκολία την Κίνα (95-64) και στα προημιτελικά ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Γαλλίας (73-56).

Στον ημιτελικό η Εθνική Ελλάδος νίκησε τις ΗΠΑ φτάνοντας αήττητη στον τελικό, πραγματοποιώντας έναν άθλο (101-95).Στον τελικό η κουρασμένη Εθνική ηττήθηκε εύκολα από την Ισπανία με 70-47 και γύρισε πίσω με το αργυρό μετάλλιο.

Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, η Ελλάδα έδωσε έξι φιλικά, Το τελευταίο όμως με την Εθνική Σερβίας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επισκιάστηκε από σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ των διεθνών των δύο ομάδων.Αυτό το γεγονός άλλαξε τα δεδομένα και την ψυχολογία της Εθνικής η οποία δεν πραγματοποίησε το ίδιο καλές εμφανίσεις στο Μουντομπάσκετ Η πρώτη ήττα ήρθε με αντίπαλο την Εθνική Τουρκίας. Ο αγώνας με την Εθνική ΑκτήςΕλεφαντοστού δεν επιφύλασσε εκπλήξεις και η Εθνική επικράτησε άνετα με 97-60. Στοτελευταίο ματς γνώρισε την ήττα από την Εθνική Ρωσίας(73-69). Αυτή η ήττα την έφερε και πάλι αντιμέτωπη με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Εθνική Ισπανίας. Η Εθνική ηττήθηκε με 80-72 στην φάση των ''16'',στην τελευταία παράσταση του Δημήτρη Διαμαντίδη με το εθνόσημο, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μετά τηλήξη του αγώνα.

Η Εθνική Ομάδα με νέο προπονητή τον Φώτη Κατσικάρη,χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη αλλά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, μπαίνει δυναμικά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2014, υποσχόμενη για μία επιτυχία σε αυτό το Μουντομπάσκετ. Στις 30 Αυγούστου μπαίνει δυναμικά στο γήπεδο της Σεβίλλης συντρίβοντας την Σενεγάλη με 87-64. Μίαμέρα μετά, η Ελλάδα δυσκολεύεται απέναντι στους Φιλιππινέζους. Όμως καταφέρνει και νικάει 82-70. Την επόμενη,η Ελλάδα αντιμετωπίζει την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, η οποία, αντίθετα με τα προγνωστικά, ήταν "λαδωμένη" μετά τις ήττες από Αργεντινή και Σενεγάλη. Το Πουέρτο Ρίκο έχασε και από την εθνική μας με 90 που έκανε το 3 στα 3. Την επόμενη του ρεπό,η Εθνική συνέχισε το αήττητο, αφού νίκησε και την Κροατία με 76-65. Και στον τελευταίο αγώνα του ομίλου, η Ελλάδα νίκησε την Αργεντινή με 79-71 και προκρίθηκε αήττητη στους ''16''όπου θα αντιμετώπιζε τη Σερβία. Δυστυχώς δεν μπόρεσε να επιδείξει την ανωτερότητα και ηττήθηκε με 90-72. Η ήττα έφερε και τον πρόωρο αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διοργάνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα