Από ομάδα - πρότυπο σε μάχη παραμονής

Eντύπωση έχει προκαλέσει η μέχρι τώρα πορεία του Πλατανιά στο ελληνικό πρωτάθλημα, κυρίως μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια. Η κακή εικόνα έχει οδηγήσει την ομάδα στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις μια νίκη σε ολόκληρο τον Α’ γύρο επί του Απόλλωνα Σμύρνης.

Αυτή η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με τις εμφανίσεις που μας είχαν συνηθίσει οι Κρητικοί τις προηγούμενες σεζον, καθώς ο σύλλογος εξασφάλισε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία πέντε χρόνια πριν και έως το 2016/17 αποτέλεσε
πρότυπο υγιούς ομάδας, με σταθερά βήματα χρόνο με τον χρόνο. Η σημαντικότερη στιγμή για τους «ερυθρόλευκους» ήταν η κατάκτηση της 7ης θέσης την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο, όμως φέτος τα δεδομένα άλλαξαν.

Ποίος είναι ο λόγος για τον οποίο μια ομάδα - πρότυπο δεν μπορεί να “ξεκολλήσει” από τον πάτο της βαθμολογίας, ενώ διαθέτει τις βάσεις και το ταλέντο για να το κάνει; Το novasports.gr έψαξε τις απαντήσεις και μίλησε με τρεις από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Τον Χρήστο Καρυπίδη, τον Σκαρντοβέλι Βάντερσον και τον Αντώνη Κοκκαλά, ζητώντας τους να αναλύσουν τα αίτια της φετινής πορείας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η κρητική ομάδα θα καταφέρει να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών.

Καρυπίδης: «Μία νίκη θα μας δώσει ψυχολογία»

-Ποιος νομίζεις ότι είναι ο κύριος λόγος που η ομάδα βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Είναι σίγουρο ότι όταν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά και είναι χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα έχουν γίνει λάθη απ’ όλους μας. Θέλω να τονίσω όμως ότι με την έλευση του κ. Ρόκα, ο σύλλογος έχει δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο. Είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε την καλή λειτουργία της ομάδας να την συνδυάσουμε με θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να παλέψουμε πάρα πολύ στον Β' γύρο. Ξέρουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι για την ομάδα και για τους ίδιους μας τους εαυτούς να δούμε στο τέλος τι θα καταφέρουμε».

-Τι μπορεί να βοηθήσει τον Πλατανιά για να πετύχει το φετινό του στόχο, δηλαδή την παραμονή στην κατηγορία;

«Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μπορεί να μας δώσει ψυχολογία. Δηλαδή μια νίκη. Έχουμε αρκετά παιχνίδια μπροστά μας να παλέψουμε και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερες νίκες».

- Μετά την αλλαγή προπονητή η ομάδα έχει δείξει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο, ωστόσο δεν καταφέρνει να πάρει το αποτέλεσμα. Τι διαφορετικό έχει φέρει ο κ. Ρόκα;

«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στις οδηγίες του νέου προπονητή. Βοήθησε το γεγονός ότι εμείς οι ποδοσφαιριστές αντιληφθήκαμε έστω και λίγο αργά την δύσκολη κατάσταση. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να βγάλουμε την ομάδα απ’ αυτό το αδιέξοδο. Ο καινούργιος προπονητής δουλεύει πάρα πολύ σε καθημερινή βάση. Έχουμε βελτιώσει τις αδυναμίες μας. Η προσπάθεια μας φαίνεται στις τελευταίες αγωνιστικές. Αλλά η καλή παρουσία μας δεν μπόρεσε να συνδυαστεί με νίκες ή με κάποια θετικά αποτελέσματα».

- Πιστεύεις ότι υπάρχουν ελλείψεις στην ομάδα;

«Ο προπονητής έχει διαπιστώσει τις ελλείψεις που υπάρχουν στην ομάδα. Έχει γίνει κάποια ενίσχυση. Φυσικά θα έρθουν και άλλοι παίκτες σε θέσεις που έχει διακρίνει ο προπονητής ότι υπάρχει έλλειψη. Θέλω να πιστεύω πως με τους νέους ποδοσφαιριστές θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Το πιο σημαντικό είναι να παίρνεις σε κάθε παιχνίδι έστω έναν βαθμό, αν δε μπορείς να νικήσεις. Στην θέση που βρισκόμαστε δεν φτάνει μόνο να παίζεις καλό ποδόσφαιρο και να κερδίζεις τις εντυπώσεις. Χρειαζόμαστε τους βαθμούς».

- Θεωρείς δύσκολη την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα για μας υπάρχουν μόνο τελικοί. Έτσι θα πρέπει να βλέπουμε τα παιχνίδια που έρχονται. Βέβαια το καθένα ξεχωριστά. Όλα τα παιχνίδια είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα. Ειδικά μέσα στην έδρα του παρουσιάζει πολύ καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με τα εκτός έδρας ματς. Γνωρίζουμε ότι μας περιμένει ένα αρκετά δύσκολο παιχνίδι. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε και θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε όποιες πιθανότητες υπάρχουν, προκειμένου να φύγουμε με θετικό αποτέλεσμα από την Λεωφόρο».

- Τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχολογία των παικτών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει;

«Όταν υπάρχουν προβλήματα σε ένα σύλλογο δεν είναι καλό. Ο Παναθηναϊκός όμως είναι μεγάλη ομάδα. Πιστεύω πως μετά την διακοπή του πρωταθλήματος θα παρουσιαστούν πιο δυνατοί. Έχουν παραμείνει πίσω στην βαθμολογία. Εμείς δεν σκεφτόμαστε τα προβλήματα τους. Μα ενδιαφέρει η εικόνα μας στο γήπεδο».

Βάντερσον: «Αρχίζουμε από το μηδέν»

-Είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες του Πλατανιά. Ποίοι πιστεύεις ότι είναι οι λόγοι για τους οποίους η ομάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση;

«Αρχικά υπήρξαν πολλές αλλαγές στην ομάδα. Έφυγαν αρκετοί ποδοσφαιριστές, ωστόσο ήρθαν καινούργιοι. Αρκετοί συμπαίκτες μου ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Επιπλέον, αλλάξαμε τον προπονητή μας. Όταν δεν παίρνεις τα αποτελέσματα είναι ένας σημαντικός λόγος, κυρίως ψυχολογικός. Δεν έχεις ηρεμία να προσπαθήσεις ξανά και να παίξεις το ποδόσφαιρο των προηγούμενων χρόνων».

-Θα καταφέρει η ομάδα των Χανίων να μείνει στην Super League;

«Στα τελευταία παιχνίδια δείξαμε μια καλύτερη εικόνα αγωνιστικά. Πιστεύω ότι όλα αρχίζουν τώρα. Δεν κοιτάμε το παρελθόν γιατί δεν θα μας βοηθήσει. Τώρα θ’ αρχίσουμε από το μηδέν. Με τον καινούργιο προπονητή είμαστε πιο “δεμένοι” ως ομάδα. Αντιλαμβανόμαστε τι θέλει από εμάς και το σημαντικότερο είναι ότι έρχονται καινούργιοι ποδοσφαιριστές προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα. Η ψυχολογία μας είναι καλύτερη και ξεκινάμε από την αρχή. Κάθε παιχνίδι μέχρι το τέλος θα είναι τελικός για εμάς. Αν θέλουμε να πάρουμε καλά αποτελέσματα πρέπει να βλέπουμε όλα τα παιχνίδια σαν τελικό. Όλοι οι ποδοσφαιριστές είναι συγκεντρωμένοι σ’ αυτό τον σκοπό και για εμένα προσωπικά αυτό είναι το πιο σημαντικό».

- Πως βλέπεις το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό;

«Προσπαθήσαμε όλο αυτόν το καιρό να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Γνωρίζουμε ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα. Ξέρουμε ότι έχει κάποια προβλήματα. Θέλουμε όμως να δείξουμε ότι μπορεί να είναι δύσκολο αλλά θα βάλουμε τα δυνατά μας. Θα κάνουμε το δικό μας παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε βαθμό ή βαθμούς. Δεν κοιτάζουμε ποιον έχουμε αντίπαλο, αλλά προσπαθούμε να κερδίσουμε βαθμούς απ' όλα τα παιχνίδια».

Κοκκαλάς: «Οι νέες προσθήκες θα βοηθήσουν»

- Γιατί η ομάδα σου βρίσκεται στην τελευταία θέση;

«Ο κύριος λόγος που η ομάδα βρίσκεται σ’ αυτή την βαθμολογική θέση είναι ότι το καλοκαίρι έφυγαν πολλοί παίκτες. Ήρθαν κάποιοι άλλοι ποδοσφαιριστές, με τους οποίους δυστυχώς δεν καταφέραμε να «δέσουμε». Αυτό δεν σημαίνει ότι έκαναν λάθος οι προπονητές. Απλά η χημεία μας δεν ταίριαξε. Μεγάλη ευθύνη έχουν και τα αρνητικά αποτελέσματα. Δεν μπορέσαμε να σηκώσουμε κεφάλι. Δεν είχαμε ψυχολογία».

- Τι θα σας βοηθήσει για να αλλάξετε την κατάσταση;

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι βοήθεια από τους καινούργιους παίκτες. Προσωπικά πιστεύω ότι η ψυχολογία είναι σημαντικός παράγοντας. Πρέπει να νικήσουμε αγώνες με κάθε τρόπο για να ανέβουμε ψυχολογικά. Χρειαζόμαστε τους βαθμούς και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τις προηγούμενες αγωνιστικές. Μια νίκη ή ακόμα και μια ισοπαλία είναι σημαντική. Αν οι ομάδες που βρίσκονται σε πιο πάνω θέσεις από εμάς ξεφύγουν βαθμολογικά, τότε η κατάσταση θα γίνει αρκετά δύσκολη και θα μας επηρεάσει αρνητικά».

-Τις τελευταίες αγωνιστικές ο Πλατανιάς έχει καλύτερη εικόνα. Τι διαφορετικό έφερε ο κ. Ρόκα;

«Θα συμφωνήσω μ’ αυτό. Ο κ. Ρόκα είναι ένας άνθρωπος με εμπειρία από το εξωτερικό. Το γεγονός ότι δεν μας πίεσε μας ανέβασε τη ψυχολογία. Ο ίδιος μας τόνισε ότι πρέπει να παίξουμε το ποδόσφαιρο που ξέρουμε. Η εικόνα μας βελτιώθηκε, αλλά δεν ήρθαν τα αποτελέσματα που θέλαμε. Ελπίζω το 2018 να έρθουν οι νίκες. Ακόμα, οι νέες προσθήκες θα μας βοηθήσουν γιατί είναι δικές του επιλογές».

- Την Κυριακή είναι το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς, θεωρείς ότι έχετε πιθανότητες να νικήσετε;

«Είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει προβλήματα και η εικόνα του δεν είναι αντάξια των προηγούμενων χρόνων. Εμείς θέλουμε να παίξουμε καλά για να αρχίσει θετικά η χρονιά».

- Η κατάσταση του Παναθηναϊκού, μπορεί να σας βοηθήσει προκειμένου να πάρετε βαθμολογική ανάσα;

«Ίσως μας βοηθήσει. Δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση βρίσκεται ο Παναθηναϊκός μέσα στα αποδυτήρια. Ο κ. Ουζουνίδης κάνει εξαιρετική δουλειά, ακόμα και σ’ ένα σύλλογο με τόσο πολλά προβλήματα. Θα προσπαθήσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, έτσι ώστε να φύγουμε από την Λεωφόρο μ’ ένα θετικό αποτέλεσμα».

- Αγωνίζεσαι σε μια κρίσιμη θέση, πως νιώθεις αν δεχτείς γκολ και ευθύνεσαι εσύ;

«Αν το λάθος είναι προσωπικό, η ψυχολογία μου πέφτει την ώρα του παιχνιδιού. Προσπαθώ να μην συμβαίνει αυτό. Κατά τη διάρκεια του αγώνα η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Αν δεχτώ γκολ και ευθύνεται η άμυνα, δεν αλλάζει κάτι. Εγώ θα βοηθήσω τους συμπαίκτες μου να ανεβάσουν ρυθμό και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό» .
Keywords
Τυχαία Θέματα