Αντίδραση με ορμή...

Μετά από όλα όσα διαδραματίστηκαν το απογευματόβραδο της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας, η εμφάνιση του ΠΑΟΚ στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου, κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ήταν ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του φρόντισαν να δώσουν την πλέον πειστική απάντηση, επικρατώντας με 3-1 (24’ Μαουρίσιο, 34’ Πρίγιοβιτς, 73’ Μπίσεσβαρ – 85’ Κόρμπος) και
βάζοντας σημαντικά θεμέλια για την πρόκριση στον τελικό της διοαργάνωσης προκειμένου να υπερασπιστούν τα κεκτημένα. Ο «Δικέφαλος» έβγαλε αντίδραση, κατέθεσε συγκέντρωση, αποφασιστικότητα, έβγαλε ορμή, έφτασε τις δέκα έξι διαδοχικές νίκες σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο συνεχίζοντας την καταγραφή ... ρεκόρ και τη δημιουργία ακόμη μεγαλύτερων προσδοκιών εν όψει της τελικής ευθείας της σεζόν.

Δε φάνταζε κι ότι πιο εύκολο η διαχείριση μιας ομάδας που βίωσε όλην αυτήν την ψυχολογική ένταση της περασμένης Κυριακής χωρίς ν’ αγωνιστεί και με αβεβαιότητα για την τελική έκβαση της συγκεκριμένης αναμέτρησης που ποτέ δε διεξήχθη. Πάραυτα, ο Ρουμάνος τεχνικός κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύνολο απόλυτα προσηλωμένο στα δεδομένα της αναμέτρησης, που διοχέτευσε τα πάντα – σε συναισθηματικό επίπεδο – θετικά στο παιχνίδι της ως ενέργεια, διάθεση κι αποτελεσματικότητα, πραγματοποιώντας ένα από τα καλύτερά της πρώτα ημίχρονα της σεζόν και δη σ’ εκτός έδρας αναμέτρηση, όταν στο ξεκίνημα της σεζόν και για ένα σημαντικό διάστημα αδυνατούσε να βρει θετικό αποτέλεσμα μακριά από την Τούμπα, αποδεικνύοντας εμπράκτως πόσο διαφορετική ομάδα είναι πλέον.

Απέναντί του είχε μια νεαρή ομάδα, που έχει αποδείξει πως ανεξαρτήτως προσώπων, τηρεί το αγωνιστικό της πλάνο κι έχει τον τρόπο να βάζει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο, παρότι τον τελευταίο καιρό δείχνει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της. Αλλωστε, στον αγώνα πρωταθλήματος του πρώτου γύρου, στο ίδιο γήπεδο οι δυο ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2, με τον ΠΑΟΚ να προηγείται τον Πανιώνιο ν’ ανατρέπει το σκορ και στο τέλος τον Μάτος να δίνει τον βαθμό της ισοπαλίας στην ομάδα του. Μια και ο λόγος για τον Βραζιλιάνο, χτες δεν ήταν στην αποστολή του «Δικεφάλου», όπως κι από τον Πανιώνιο απουσίαζαν οι τραυματίες Σιώπης, Ντουρμισάι, Λάμπρου (σ.σ. ούτως ή άλλως δε θα αγωνιζόταν βάσει συμφωνίας των δυο ομάδων εξ αρχής για τον δανεισμό του), ενώ τελευταία στιγμή έμεινε εκτός λόγω προβλήματος υγείας ο Νίλσεν.

Με τον Πασχαλάκη, που ξεπέρασε το θέμα υγείας που τον απασχόλησε, στην εστία, ο «Δικέφαλος» είχε σα νέα πρόσωπα τον Αζεβέντο αριστερά στην άμυνα (σ.σ. με τον Βιεϊρίνια να πηγαίνει αριστερά) και τον Μαλεζά δίπλα του, τον Κάνιας στο πλευρό του Μαουρίσιο και τον Λημνιό δεξιά του Πέλκα. Σ’ ένα πρώτο ημίχρονο λοιπόν, που η κατοχή της μπάλας άγγιξε το εβδομήντα τοις εκατό κι οι τελικές ήταν επτά έναντι μιας των γηπεδούχων ο ΠΑΟΚ τα είχε όλα. Καλή και γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, δημιουργία μέσα από συνδυασμούς, ανάπτυξη από τις πτέρυγες αλλά και από τον άξονα, μα πάνω από όλα ... αυτοπεποίθηση. Στο 12’ ο Κότνικ απέκρουσε σουτ του Μακ κι ένα λεπτό μετά ο Πανιώνιος «απάντησε» με τον Βαρέλα να σταματάει πλασέ του Γεσίλ εντός περιοχής. Στο 15’ ο Κάνιας με λόμπα βρήκε τον Πρίγιοβιτς στην περιοχή αλλά ο Κότνικ του είπε «όχι», υπό την πίεση και του Γκιοατά.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Πέλκας εγκατέλειπε τον άξονα και συνέκλινε στα άκρα δημιουργώντας χώρους κεντρικά είτε για τον Μακ, είτε για τον Λημνιό, διόλου τυχαία. Από τα πόδια του Σλοβάκου ξεκίνησε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στο 24’ όταν σε συνθήκες ταχείας μετάβασης, βρήκε τον Πρίγιοβιτς εκείνος γύρισε για τον Λημνιό που με κεφαλιά πέρασε την μπάλα πάνω από τον Κότνικ κι ο επερχόμενος Μαουρίσιο απλώς σιγούρεψε πως θα καταλήξει στα δίχτυα. Δυο λεπτά μετά ο Σπιριντόνοβιτς εκμεταλλεύτηκε ένα γλύστρημα του Βιεϊρίνια, γύρισε την μπάλα προς την περιοχή του Πασχαλάκη αλλά και πάλι ο Βαρέλα ήταν εκεί. Νέα ευκαιρία για την ομάδα του κ. Λουτσέσκου στο 31’ έπειτα από πλασαριστή εκτέλεση κόρνερ, ο Μαουρίσιο βρήκε τον Λημνιό εντός περιοχής, εκείνος επιχείρησε το γύρισμα αλλά μπλόκαρε έγκαιρε ο τερματοφύλακας των «κυανέρυθρων». Το 2-0 έγινε στο 34’ με τον Αζεβέντο να βγάζει την πρώτη του ασίστ με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, με σέντρα από αριστερά και τον ... συνήθη ύποπτο Πρίγιοβιτς, ανάμεσα σε Γκιοατά και Μπανανά να παίρνει την κεφαλιά για το εικοστό γκολ του στη φετινή σεζόν, γιορτάζοντας έτσι και το ... νέο του συμβόλαιο, που - εκτός - απροόπτου θα τον κρατήσει στη Θεσσαλονίκη και την Τούμπα ως το 2022, μετά την απόρριψη του πλουσιοπάροχου συμβολαίου που του προσέφερε ομάδα από την Κίνα.

Σημαντική ευκαιρία σημειώθηκε δυο λεπτά αργότερα με τον διεθνή Σέρβο επιθετικό σε ρόλο δημιουργού αυτή τη φορά, να σεντράρει από αριστερά βρίσκοντας τον Μακ εντός περιοχής αλλά το σουτ που δοκίμασε πάνω στην κίνηση ο Σλοβάκος έφυγε απελπιστικά άουτ. Η πλέον σημαντική στιγμή των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος σημειώθηκε στο 43’ έπειτα από φάουλ που εκτέλεσε ο Σπιριντόνοβιτς από αριστερά ο Γιοατά πήρε την πρώτη κεφαλιά βρίσκοντας τον Μασούρα στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ η κεφαλιά του οποίου σταμάτησε στο δοκάρι. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με δυο αλλαγές για τον Πανιώνιο, με τον Σταυρόπουλο αντί του Γκιοατά και τον Παπαγεωργίου αντί του Γεσίλ. Οι γηπεδούχοι έβγαλαν αντίδραση, πιέζοντας ψηλά και δυσκολεύοντας αρχικά την ορθολογική ανάπτυξη των αντιπάλων τους, που έδειξαν είτε εφησυχασμένοι είτε πως είχαν μπει πλέον με τη σκέψη στην επόμενη αγωνιστική τους υποχρέωση. Παρόλα αυτά, η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος τους ανήκε, με ατομική ενέργεια του Πέλκα που κατέληξε σε άστοχο πλασέ.

Ωστόσο, ένα λεπτό μετά ο Πανιώνιος έχασε μοναδική διπλή ευκαιρία να μειώσει. Ο Σπιριντόνοβιτς μπήκε στην περιοχή δοκίμασε το σουτ με τον Πασχαλάκη να του λέει μεν «όχι» αλλά χωρίς να μπλοκάρει, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο επερχόμενος Παπαγεωργίου που σε σχεδόν κενή εστία πλάσαρε ελάχιστα πάνω από την οριζόντια δοκό. Στο 65΄ο Μπίσεσβαρ πέρασε αντί του Πέλκα κι όπως συνέβη και στον αντίστοιχο αγώνα Κυπέλλου στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο (σ.σ. την αναμέτρηση παρακολούθησε ο Νταμίρ Κάναντι, τεχνικός του Ατρομήτου εν όψει του αγώνα των δυο σε τρεις αγωνιστικές στο Περιστέρι για το πρωτάθλημα), ήταν αυτός που συνέβαλε καθοριστικά στο να ... «τελειώσει» την αναμέτρηση υπέρ της ομάδας του, σε μια χρονική στιγμή που τα ποσοστά κατοχής είχαν αντιστραφεί, με 64%-36% υπέρ των γηπεδούχων. Στο 67’ ένα σουτ του Κάνιας εκτός περιοχής δεν ανησύχησε τον Κότνικ και δυο λεπτά μετά ο κ. Λουτσέσκου πέρασε τον Κουλούρη αντί του Πρίγιοβιτς. Στο 68’ ο κ. Γρηγορίου είχε ολοκληρώσει τις δικές του κινήσεις με τον Μαχίμι να αντικαθιστά τον Γουάσινγκτον. Το τρίτο γκολ όμως προήλθε από τον Μπίσεσβαρ στο 73’. Σε απομάκρυνση του Μπανανά με κεφαλιά, έπιασε το συρτό διαγώνιο σουτ νικώντας τον Κότνικ και βάζοντας τέλος στα όνειρα των γηπεδούχων για να ξαναμπούν στον αγώνα και στη διεκδίκηση της πρόκρισης. Στο δίλεπτο «έκλεισαν» κι οι αλλαγές του «Δικεφάλου» με τον Σάκχοφ να περνά αντί του Μαουρίσιο.

Στο 79’ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να είχε ανεβάσει ακόμη πιο ψηλά το δείκτη του σκορ, αν ο Μακ ήταν πιο προσεκτικός στο λάθος του Κότνικ που τον έφερε τετ α τετ μαζί του με τον Σλοβένο ν’ αναδεικνύεται νικητής στη μεταξύ τους μονομαχία και στη συνέχεια της φάσης να πράττει ανάλογα και στο δυνατό σουτ του Μπίσεσβαρ. Ο Πανιώνιος, με τη διαρκή στήριξη των φίλων του από την κερκίδα που απτόητοι από την εξέλιξη του αγώνα είχαν στήσει το δικό του πάρτι, δεν παρέδωσε τα ... «όπλα» και δικαιώθηκε στο 85’ βρίσκοντας το γκολ, έπειτα από κόρνερ του Μπραχίμι στο 85’ με την μπάλα να περνάει από όλους και στο δεύτερο δοκάρι ο Κόρμπος με το στήθος να τη σπρώχνει στα δίχτυα διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Στα υπόλοιπα λεπτά, στο 89’ ο Μασούρας δυσκόλεψε τον Πασχαλάκη, όμως πριν εκμεταλλευτεί τη στιγμή ο Σπιριντόνοβιτς ο Βιεϊρίνια απομάκρυνε κι ενώ νωρίτερα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα για μια φάση ανάμεσα σε Μπίσεσβαρ και Σαββίδη στα όρια της περιοχής του Κότνικ, στην οποία ο διαιτητής δεν υπέδειξε το παραμικρό. Με τη συμπλήρωση του ενενηντάλεπτου ο Μπίσεσβαρ βρήκε τον Σάκχοφ στην περιοχή, με τον Ουκρανό να σκοράρει μεν αλλά να μη μετράει το γκολ του καθ’ ότι υποδείχθηκε σε αντικανονική θέση.

Το πρώτο ... ημίχρονο αυτής της διπλής αναμέτρησης βρήκε τον ΠΑΟΚ μεγάλο νικητή. Απομένει το αντίστοιχο δεύτερο, αυτό της Τούμπας, προκειμένου ο κάτοχος του τροπαίου να «σφραγίσει» το εισιτήριό του για τον τελικό, αρκεί να παραμείνει σοβαρός και προσγειωμένος, όπως κάνει εδώ και ... τρεις μήνες. Μέχρι τότε μεσολαβούν οι αναμετρήσεις με τον Αστέρα στην Τρίπολη την προσεχή Κυριακή και το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Τούμπα τη μεθεπόμενη. Συνεπώς το ... Κύπελλο μπορεί να περιμένει ... Καλή δύναμη και καλή συνέχεια προς το παρόν .
Keywords
Τυχαία Θέματα