Ανατόλι Καρπόφ: Πως ένας 11χρονος ανάγκασε σε… οπισθοχώρηση τον σπουδαίο σκακιστή (vid)

Ακόμα και οι πιο αδαείς με το σκάκι, κάπου, κάπως, κάποτε θα έχουν ακούσει το όνομα του Ανατόλι Καρπόφ.

Άλλωστε ο Ρώσος grandmaster έχει μείνει στη συνείδηση του κόσμου – κυρίως των μεγαλύτερων σε ηλικία – για τις μυθικές του “μονομαχίες” με τον Γκάρι Κασπάροφ, ενώ κατείχε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή για 16 χρόνια!

Στα 70 του χρόνια, ο Καρπόφ παραμένει μια τεράστια δύναμη στο σκάκι, ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ένας 11χρονος ανάγκασε τον… σούπερ Ρώσο σε… οπισθοχώρηση.

Ο πιτσιρικάς Σαβιέρ Μομπέλ, ένας Καταλανός με τεράστια

αγάπη για την Μπαρτσελόνα, συμμετείχε σε ένα τουρνουά στο οποίο ο Καρπόφ έπαιξε συγχρόνως απέναντι σε 20 παιδιά (κάτι συνηθισμένο στο σκάκι) και ο Ρώσος κέρδισε τα 19. Όμως… κόλλησε με τον μικρό Σαβιέρ. Μέσα σε τρεισήμισι ώρες, έγιναν 44 κινήσεις, ο Μομπέλ δεν έκανε ούτε ένα λάθος και με σπουδαία – για την ηλικία του – στρατηγική, οδήγησε τον Καρπόφ στην απόφαση να ζητήσει ισοπαλία. Κάτι που φυσικά δέχθηκε με καμάρι και περηφάνια ο νεαρός Καταλανός.

Πλέον τα ισπανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για το νέο παιδί “θαύμα”, αν και ο Μομπέλ δεν πέτυχε από το… πουθενά αυτή την σπουδαία επίδοση απέναντι στον Καρπόφ.

Ο 11χρονος έχει προπονητή, ο οποίος πάντα τον συνοδεύει στα παιχνίδια του, ενώ συνεργάζεται και με αθλητικό ψυχολόγο, ενώ η λέξη σκάκι είναι… άγνωστη στην οικογένεια του, καθώς είναι το μοναδικό μέλος των Μομπέλ που ασχολείται με το πασίγνωστο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανατόλι Καρπόφ, 11χρονος,anatoli karpof, 11chronos