Ακάθεκτος...

Υπήρχε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, που η πλειοψηφία των ματς στην Αθήνα και ειδικότερα το ΟΑΚΑ φάνταζε ως ... «καταραμένο» γήπεδο για τον ΠΑΟΚ καθώς όχι δεν μπορούσε να κερδίσει αλλά ούτε βαθμό να πάρει. Όχι πια ... Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου επικράτησε – και – του Παναθηναϊκού στην έδρα των «πρασίνων» 2-0 (2’
Μαουρίσιο, 47’ Ζαμπά) αγωνιζόμενη με ποδοσφαιριστή λιγότερο από το 71ο λεπτό μετά την αποβολή του σκόρερ του δεύτερου τέρματος, ξορκίζει τη μια ... «κατάρα» πίσω από την άλλη και για πρώτη φορά μετά από σαράντα τρία χρόνια «έκλεισε» τον κύκλο των αναμετρήσεων με τους «μεγάλους» της Αθήνας όντας αήττητος, με τον εντυπωσιακό απολογισμό των πέντε νικών και της μιας ισοπαλίας. Ένας – ακόμη – οιωνός πρωταθλήματος καθώς εκείνη τη σεζόν που είχε συμβεί για πρώτη φορά ήταν η χρονιά κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος της ομάδας.

Ο «Δικέφαλος» επέστρεψε στα – απολύτως – θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα με αρκετά πειστικό τρόπο. Για να το καταφέρει αυτό χρειάστηκε να βρει εφαρμογή μια από τις πλέον καταλυτικές νόρμες του ποδοσφαίρου, ήτοι γκολ στο ξεκίνημα του αγώνα, του ημιχρόνου ή ακόμη καλύτερα, του κάθε ημιχρόνου. Στα – περίπου – εξήντα πέντε δευτερόλεπτα από τη σέντρα της αναμέτρησης ο Μαουρίσιο με το γόνατο (!) αξιοποίησε το κόρνερ του Βιεϊρίνια για ν’ ανοίξει το σκορ, σε μια φάση στην οποία οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για επιθετικό φάουλ του Μάτος στον Κολοβέτσιο και στα εκατόν εννιά δεύτερα μετά τη σέντρα του δευτέρου ημιχρόνου, ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Ζαμπά διαμόρφωσε το τελικό σκορ εκτοξεύοντας τη διαφορά από τον δεύτερο της βαθμολογίας Ολυμπιακό στους δέκα βαθμούς, αν και οι «ερυθρόλευκοι» ολοκληρώνουν την αγωνιστική απόψε το απόγευμα στη Ριζούπολη κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης.

Πλέον χρειάζεται πέντε νίκες στις εναπομείνασες επτά αγωνιστικές του πρωταθλήματος για να διασφαλίσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα αγνοώντας το τί συμβαίνει με τους αντιπάλους του. Κάτι που δε θέλουν ούτε καν ν’ ακούν ο Ρουμάνος τεχνικός κι οι ποδοσφαιριστές του. Μια συγκεκριμένη, σταθερή φιλοσοφία με την οποία αποδεδειγμένα έχουν «ποτιστεί» όλοι. «Αγώνα με τον αγώνα», είναι η φράση – κοινός παρονομαστής στις χτεσινές δηλώσεις, προπονητή, Πασχαλάκη, Βιεϊρίνια στο ερώτημα αν ήδη νιώθουν πρωταθλητές. Και μπορεί να μην τ’ ομολογούν, γιατί έτσι το σκέφτονται κι έτσι το αισθάνονται αλλά σίγουρα, καιρό τώρα, λειτουργούν ως τέτοιοι. Γιατί ένα γκολ στα πρώτα λεπτά μπορεί να έρθει για οποιαδήποτε ομάδα, όμως η διαχείρισή του κι η μετέπειτα συμπεριφορά της είναι αυτήν που κάνει τη διαφορά.

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε νωρίς αλλά δεν εφησυχάστηκε. Δε «χάλασε» το μυαλό του, το πλάνο του από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. «Όλα όσα δουλέψαμε με τον προπονητή βγήκαν», αποκάλυψε συνειδητά ή ασυνείδητα μετά το ματς ο Πασχαλάκης. Κόντρα στις ποδοσφαιρικές του συνήθειες, αυτή τη φορά ο «Δικέφαλος» έδωσε χώρο στον αντίπαλο, παραχώρησε την κατοχή ξέροντας πως με λιγότερες λύσεις λόγω τραυματισμών και με περισσότερη κόπωση ελέω του αγώνα Κυπέλλου που προηγήθηκε μεσοβδόμαδα, θα είχε μεγαλύτερη ανάγκη από φυσικές δυνάμεις. Γι’ αυτό και περίμενε τον αντίπαλό του, ανέμενε την πίεση που θ’ ασκούσαν οι γηπεδούχοι ψηλά, επικεντρώνοντας στο πώς θα μπορούσε να τη «σπάσει» ώστε να να βγει με αξιώσεις στην αντεπίθεση κι εκεί να «χτυπήσει» τον αντίπαλό του πρώτα αγωνιστικά και μετά ψυχολογικά.

Σχέδιο που για να βρει εφαρμογή χρειάστηκε τα γρήγορα γκολ στο ξεκίνημα κάθε ημιχρόνου και την υποδειγματική ανασταλτική λειτουργία ολόκληρης της ομάδας, με ιδεατή αλληλοκάλυψη, σωστές τοποθετήσεις, αυτοθυσία κι έναν Πασχαλάκη που όποτε χρειάστηκε φώναξε «βροντερό» παρών. Και παρά το γεγονός πως από το 71’ έμεινε με ποδοσφαιριστή λιγότερο μετά την αποβολή του Ζαμπά, ενώ απώλεσε σημαντικότατες ευκαιρίες για να εκτοξεύσει τον δείκτη του σκορ σε μεγαλύτερα ύψη με εκφραστές τον Ζαμπά, τον Άκπομ, τον Ενρίκε (σ.σ. μια από τις τρεις κινήσεις του κ. Λουτσέσκου μαζί με τους Ολιβέιρα, Γιαννούλη, όλες στο δεύτερο ημίχρονο) και τον Ολιβέιρα. Παράπονα για τη διαιτησία δεν είχαν μόνον οι γηπεδούχοι καθώς κι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ εξέφρασαν ενστάσεις για δυο φάσεις εντός περιοχή Διούδη με πρωταγωνιστές τους Άκπομ – Μπίσεσβαρ αλλά και για τη σφοδρότητα ενός μαρκαρίσματος του Γιόχανσον στον Βιεϊρίνια κι ενώ ο εν λόγω ποδοσφαιριστής είχε ήδη κίτρινη κάρτα.

Με τον αγώνα αυτόν ο «Δικέφαλος» έκλεισε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα που ξεκίνησε με τον αγώνα κόντρα στον Άρη, συνεχίστηκε με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο και ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Απολογισμός μια δυο νίκες, εκ των οποίων η μια τον έφερε πιο κοντά στον βασικό του στόχο της σεζόν ήτοι το πρωτάθλημα, μια νίκη – πρόκριση που του δίνει τη δυνατότητα να συνεχίζει να υπερασπίζεται τον τίτλο του όντας πλέον στα ημιτελικά και μια ισοπαλία που φάνηκε – έστω και λίγο – να τον κλονίζει προς στιγμήν. Συνολικά βγαίνει απόλυτα κερδισμένος, πλην των τραυματισμών και της αποβολής και με ψυχολογία ετοιμάζεται για την επόμενη δοκιμασία που τον περιμένει, την επόμενη Κυριακή, στο γήπεδο της Τούμπας κόντρα στον – πάντα – αξιόλογο και συνάμα επικίνδυνο Ατρόμητο στις 17.15. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα