Άγριο γουέστερν στο ΟΑΚΑ

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2 στο ΟΑΚΑ σε ένα ντέρμπι που αποτέλεσε διαφήμιση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Δύο φορές προηγήθηκαν οι φιλοξενούμενοι, που είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα, για να απαντήσουν οι γηπεδούχοι.

Δείτε εδώ τα στιγμιότυπα του ντέρμπι.

Να χαμε χίλια μάτια να βλέπουμε παιχνίδια όπως το ντέρμπι δικεφάλων στο ΟΑΚΑ.
Νεύρο, δύναμη, τρομερός ρυθμός, εναλλαγές συναισθημάτων. Τα είχε όλα το ραντεβού της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ και μπορεί το 2-2 να αφήνει γλυκόπικρη γεύση στους φιλοξενούμενους, με δεδομένο ότι κυριάρχησαν απόλυτα στο πρώτο ημίχρονο, ενώ είχαν και τις μεγάλες ευκαιρίες στο φινάλε, ωστόσο γνωρίζουμε καλά ότι στο ποδόσφαιρο (και ειδικά σε αναμετρήσεις με στυλ… άγριου γουέστερν) μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Η ομάδα του Φερέιρα εμφανίστηκε απόλυτα διαβασμένη στο Ολυμπιακό Στάδιο και έτοιμη να αναδείξει κάθε αδυναμία της Ένωσης στα μετόπισθεν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι να έρθει το γκολ στο 16’ (ο Λημνιός σέρβιρε με ακρίβεια από δεξιά στον Σβιντέρσκι κι εκείνος έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα), ο ΠΑΟΚ είχε προλάβει να δημιουργήσει δύο σημαντικές ευκαιρίες.

Επί της ουσίας, το παιχνίδι της ομάδας της Θεσσαλονίκης είχε έναν και μοναδικό στόχο: να εκμεταλλευτεί, με γρήγορη και ακριβή κυκλοφορία της μπάλας, τις μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές της ΑΕΚ, που απέναντι στην πίεση που δεχόταν από την πρώτη πάσα, αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα.

Ο Κωστένογλου προχώρησε αρκετά έγκαιρα σε τροποποιήσεις (ξεκίνησε με τρεις στην άμυνα, αλλά μετέτρεψε τον σχηματισμό σε 4-2-3-1 γύρω στο 25’), αλλά η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ είχε τις ευκαιρίες για να «κλειδώσει» τους τρεις πόντους, πριν καν φτάσουμε σ’ εκείνο το χρονικό σημείο.

Κλασική ευκαιρία στο 19’ (λάθος υπολογισμός του Μπάρκα, σούταρε άουτ σε άδειο τέρμα ο Σβιντέρσκι), απειλή κι ένα λεπτό αργότερα (ο τερματοφύλακας της Ένωσης νίκησε τον Μπίσεσβαρ), χαμένο πέναλτι στο 25’ (σημάδεψε το δοκάρι ο Μπίσεσβαρ)!

Κάπως έτσι φτάσαμε στην επιβεβαίωση του άγραφου νόμου του ποδοσφαίρου, που λέει ότι όταν έχεις την ευκαιρία να τελειώσεις ένα παιχνίδι και την σπαταλάς, συνήθως τιμωρείσαι.

Για να συμβεί βεβαίως αυτό και να οδηγηθεί το ντέρμπι στο 2-2, έπρεπε πρώτα να ζήσουμε ένα… άγριο γουέστερν. Η ΑΕΚ μπήκε στο δεύτερο ημίχρονο αποφασισμένη να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα και δεν έχει μονάχα το νεύρο και την θέληση για να το πετύχει, αλλά και την τακτική συγκρότηση, έπειτα από τις παρεμβάσεις του προπονητή της.

Ισοφάρισε γρήγορα με τον Τσιγκρίνσκι (στο 54’, έπειτα από πονηρή εκτέλεση φάουλ του Λιβάγια που πέρασε τη μπάλα από το μάτι της βελόνας) και δεν αποσυντονίστηκε όταν ο ΠΑΟΚ απάντησε αστραπιαία. Μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα (58’), με γκολ-καρμπόν σε σχέση με το πρώτο (πάσα Λημνιού από δεξιά, εκτέλεση Σβιντέρσκι).

Είχαμε ήδη ζήσει ένα γεμάτο 60λεπτο, αλλά επί της ουσίας αποδείχτηκε ότι το παιχνίδι μόλις είχε ξεκινήσει! Μέχρι το 79’ που οι γηπεδούχοι κατάφεραν να φέρουν ξανά το παιχνίδι στα ίσια (παράλληλη μπαλιά ακριβείας από τον Μάνταλο έπειτα από κλέψιμο του Κρίστισιτς και προβολή του Ντέλετιτς, χωρίς αντίπαλο) καταγράψαμε πέντε καλές φάσεις και από τις δύο πλευρές, με τον ρυθμό να έχει ξεκάθαρα πέσει σε σχέση με τα πρώτα 60 λεπτά. Απίστευτα πράγματα.

Ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα μπορούσε βεβαίως να τελειώσει με ένα γκολ στο 79’. Ο Μπάρκας χρειάστηκε να επέμβει δύο φορές απέναντι στον Άκπομ (84’-87’), ενώ η ΑΕΚ είχε την δική της στιγμή στο 95’ όταν ο Βαρέλα κόντραρε το σουτ του Λιβάγια και η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Παουλίνιο (46' Γιακουμάκης), Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλος, Λόπες, Μάνταλος (85' Κλωναρίδης), Αλμπάνης (46' Ντέλετιτς), Λιβάια.

ΠΑΟΚ: Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Αουγκούστο, Μίσιτς, Λημνιός (77' Ζαμπά), Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ (88' Μαουρίσιο), Σφιντέρσκι (64' Ακπομ).
Keywords
Τυχαία Θέματα