Αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην κηδεία του τέως βασιλιά: Με προσκλήσεις στη Μητρόπολη – Πονοκέφαλος η ταφή στο Τατόι

“Βλέποντας και κάνοντας” για την Ελληνική Αστυνομία, αναφορικά με τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας για την νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Οι επικεφαλής αξιωματικοί δεν γνωρίζουν ακόμη ποιοι και πόσοι θα είναι οι προσκεκλημένοι, πότε θα έρθουν, πού θα διαμείνουν και πώς θα κινηθούν.

Ωστόσο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κάνει έναν πιλοτικό σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας, με την συμμετοχή περίπου 1.500 αστυνομικών για την υλοποίησή τους, κάτι που μπορεί να μεταβληθεί

ανάλογα με τα δεδομένα που θα διαμορφώνονται. Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη της ΕΥΠ, θα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό.

Η ανησυχία των επικεφαλής αξιωματικών αφορά κυρίως τσον αριθμό και την διαχείριση των πολιτών που θα συγκεντρωθούν στην Μητρόπολη Αθηνών, αν και η γεωγραφία του σημείου είναι βατή για την υλοποίηση του αστυνομικού σχεδιασμού, ωστόσο “πονοκέφαλο” αποτελεί το ανοικτό πεδίο στο σημείο ταφής στο Τατόϊ.

Το προσχέδιο των μέτρων έχει δύο εναλλακτικές εφαρμογής, καθώς τα μέτρα ασφαλείας στην περίπτωση που θα έρθουν ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας, ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, η βασίλισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος της Ολλανδίας και άλλοι, είναι αυτά που λαμβάνονται στις επισκέψεις αρχηγών κρατών. Για μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν θρόνο, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας είναι χαμηλότερης έντασης.

Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η προσέλευση των προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ενώ εξωτερικά θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, ισχυρή αστυνομική παρουσία και εναέρια παρατήρηση μέσω drones. Άγνωστος είναι προς το παρόν, ο αριθμός των προσκεκλημένων που θα παραβρεθούν και στην ταφή του τέως βασιλιά στο Τατόι, και αν θα κινηθούν σε πομπή με αυτοκίνητα ή μικρά λεωφορεία, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής να σχεδιάζει τρόπους και εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης προς το Τατόι.

Ο έλεγχος πρόσβασης στο σημείο ταφής είναι προβληματικός, καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποιοι ένστολοι θα παραμείνουν εκεί και μετά την ταφή, υπό τον φόβο βεβήλωσης. Κλοιοί ασφαλείας θα σχηματιστούν και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων που θα παραμείνουν στην Αθήνα μετά την κηδεία και ταφή.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα