Αφιέρωμα στον Ζακ Ριβέτ: Ο πατέρας της Νουβέλ Βαγκ

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ζακ Ριβέτ γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1928 στη Γαλλία. Παρόλο που ο Φρανσουά Τρυφώ έχει γράψει ότι ουσιαστικά η Νουβέλ Βαγκ ξεκίνησε "χάρη στον Ριβέτ", οι ταινίες του Γάλλου σκηνοθέτη δεν είναι δυστυχώς ιδιαίτερα διαδεδομένες. Ο Ζακ Ριβέτ, έφυγε στις 29 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 87 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Η Νουβέλ Βαγκ ξεκίνησε χάρη στον Ριβέτ» - Φρανσουά Τρυφώ

Στα

τέλη της δεκαετίας του '50 μία νέα τάση κάνει την εμφάνιση της στον ευρωπαικό κινη­ματογράφο και συγκεκριμένα στη Γαλλία. Το νέο αυτό ρεύμα κινηματογράφησης στρέφεται ενάντια στον μέχρι τότε παρα­δοσιακό αφηγηματικό κινηματογράφο της προηγούμενης γενιάς, ενώ παράλλη­λα αναζητά τρόπους έκφρασης μιας νέας δημιουργικής γλώσσας.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Cahiers du Cinéma (τα τετράδια του κινηματογράφου) στις στήλες του οποίου αρθρογραφούν κινηματογραφόφιλοι αλλά και επίδοξοι σκηνοθέτες, όπως ο Jean Luc Godard, ο Jacques Rivette, ο Francois Truffaut, ο Eric Rohmer και ο Claude Chabrol.

Μία δημιουργική παρέα, οι οποίοι πιστεύουν ότι μια ταινία είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως μορφή τέχνης. Ο σκηνοθέτης - δημιουργός (auteur) είναι εκείνος που βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα σε κάθε του έργο αναπτύσσοντας την αντίστοιχη αισθητική και ιδεολογία του.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα