ΑΕΚ: 99 χρόνια Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως! (pics, vids)

Σαν σήμερα πριν 99 χρόνια ξεκίνησε η ιστορία της ΑΕΚ, με τον σύλλογο τη φετινή χρονιά να γιορτάζει τα γενέθλιά του σε ότι αφορά στο ποδοσφαιρικό κομμάτι στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας. Στην ιστορική του έδρα. Εκεί που ξεκίνησαν όλα. Εκεί που άρχισε να γράφεται η ιστορία.

Στιγμές όμορφες, συγκινητικές, ιδιαίτερες. Στιγμές δόξας και περηφάνιας. Στιγμές δύσκολες, στιγμές πικρές. 13 Απριλίου 1924-13 Απριλίου 2023. 99 χρόνια ένδοξης “κιτρινόμαυρης” ιστορίας! 99 χρόνια ΑΕΚ!

Η ίδρυση της ΑΕΚ

Οδός Βερανζέρου

24 στο κέντρο της Αθήνας. Κατάστημα αθλητικών ειδών του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, στη στοά Λουξ. Ήταν 13 Απριλίου του 1924. Μια παρέα Κωνσταντινουπολιτών προσφύγων πήραν την απόφαση να ιδρύσουν την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως.

Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Το καταστατικό της ΑΕΚ!

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, το καταστατικό συντάχθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και η αναγνώρισή της ως σωματείο έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Ο πρώτος αγώνας που δόθηκε ήταν απέναντι στον Αίαντα Αθηνών με την ΑΕΚ να πανηγυρίζει και την πρώτη της νίκη (2-0).

Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το 1924 η ομάδα μπάσκετ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Αθηνών. Το 1929 ιδρύεται το τμήμα ποδηλασίας της ομάδας. Το γήπεδο της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε το 1930 και ως το 2003 βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας

Το πρώτο επίσημο ματς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε στις 9 Νοεμβρίου 1930 εναντίον του Αθηναϊκού, με την Ένωση να νικά 3–0, χάρη σε γκολ των Νεγρεπόντη (2) και Ηλιάσκου.

Ο πρώτος τίτλος

Τη σεζόν 1931-32 η ΑΕΚ πρόσθεσε στο βιβλίο της ιστορίας της τον πρώτο της τίτλο σε επίπεδο ποδοσφαίρου. Ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τη νίκη επί του Πρωταθλητή εκείνης της περιόδου, Άρη με σκορ 5-3.

Tο Κύπελλο Ελλάδας αποτέλεσε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της ΑΕΚ!Το πρώτο πρωτάθλημα

Me το πέρασμα των χρόνων το σύνολο των παικτών της ΑΕΚ δυνάμωνε όλο και περισσότερο. Η… δράση του κορυφώθηκε τη σεζόν 1938-39, όταν και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της ΑΕΚ. Μάλιστα, την ίδια περίοδο πανηγύρισε και το Κύπελλο Ελλάδας και έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το νταμπλ. Συνολικά, στην ιστορία της η ΑΕΚ έχει κατακτήσει 12 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας με πιο πρόσφατη τη σεζόν 2017-18, τρία χρόνια μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της

Η 21η Απριλίου του 2013 είναι μια μέρα που κανένας οπαδός της ΑΕΚ δεν θέλει να θυμάται. Μια ημέρα που έχει συνδεθεί με την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας της Ένωσης και δεν είναι άλλη από τον υποβιβασμό της ομάδας για πρώτη φορά στα χρονικά. Ένα πραγματικό μαρτύριο για τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος όμως στάθηκε δίπλα της και έδωσε βροντερό παρών ακόμα και στα… χωράφια της Γ‘ Εθνικής κατηγορίας. Η ΑΕΚ όμως ακόμα και μέσα από αυτή τη δύσκολη συγκυρία κατάφερε να επιβιώσει και να βγει ακόμα πιο δυνατή, καθώς η επιστροφή της μετά από δύο χρόνια συνδυάστηκε με τίτλους. Κύπελλο Ελλάδας τη σεζόν 2015-16 και πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια τη σεζόν 2017-18.

Η πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικής ομάδας

Το 1968 η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα, συμμετέχοντας την επόμενη χρονιά (1968–69) στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, που αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή διάκριση ελληνικής ομάδας. Στους προημιτελικούς σταμάτησε στην τσεχοσλοβακική Σπαρτάκ Τρνάβα (1-2, 1-1).

Το διάστημα αυτό η ΑΕΚ είχε φτάσει στο ζενίθ της ευρωπαϊκής ιστορίας της, καθώς εκτός του τμήματος ποδοσφαίρου, το τμήμα μπάσκετ την προηγούμενη σεζόν (1967–68) είχε κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης, νικώντας στον τελικό τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτούσε ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ. Ένα ματς που φιλοξενήθηκε στο Καλλιμάρμαρο και που έφερε την ΑΕΚ στο βιβλίο γκίνες καθώς παρακολούθησαν τον αγώνα 80.000 άνθρωποι.

Τα τρόπαια της ΑΕΚ!

ΑΕΚ δεν γίνεσαι μόνο για τους τίτλους, αλλά κυρίως για τα όσα πρεσβεύει η ιδέα του σωματείου! Η διαφορετικότητα είναι ένα… προνόμιο των ΑΕΚτζήδων που έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται γι αυτή, όπως και για τα 12 πρωταθλήματα Ελλάδας και τα 15 Κύπελλα.

Οι πρώτοι δύο τίτλοι ήρθαν το 1939 και το 1940 για να ακολουθήσει το τρίτο το 1963 με τους Νεστορίδη και Παπαϊωάννου να κάνουν αίσθηση. Η ΑΕΚ έφτασε τα πέντε πρωταθλήματα με τις κατακτήσεις το 1968 και το 1971, ενώ η μεγάλη ομάδα του Λουκά Μπάρλου πανηγύρισε δύο σερί τίτλους το 1978 και το 1979 με πρωταγωνιστή τον Θωμά Μαύρο.

Δέκα χρόνια μετά ήρθε ο τίτλος με το γκολ του Καραγκιοζόπουλου στο “Καραϊσκάκης” κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ οι φίλοι της ΑΕΚ απόλαυσαν ίσως την καλύτερη μπάλα της ιστορίας του κλαμπ στην τριετία 1992-1995 όπου κατέκτησαν τρία πρωταθλήματα. Η Ένωση αφού ξεμπέρδεψε με την περιπέτεια των μικρών κατηγοριών το 2015, επέστρεψε μετά από 24 χρόνια στο θρόνο του ελληνικού ποδοσφαίρου κατακτώντας το πρωτάθλημα του 2018 που ήταν και το 12ο της ιστορίας της. Φέτος διεκδικεί το 16ο πρωτάθλημα της ιστορίας της, καθώς έξι αγωνιστικές πριν το τέλος των πλέι οφ ειναι ισόβαθμη στην πρώτη θέση, αλλά και το 13ο κύπελλο Ελλάδας έχοντας προκριθεί στον τελικό για 27η φορά στην ιστορία της.

Η εικόνα του αείμνηστου Στέλιου Σεραφείδη στα αποδυτήρια του “Σεραφείδειου”. ΠΗΓΗ: In Time SportsΠρόσωπα που μένουν ανεξίτηλα

Δυστυχώς για τον κόσμο της ΑΕΚ και τον οργανισμό, ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του κλαμπ, ο Στέλιος Σεραφείδης έφυγε από τη ζωή. Ένας άνθρωπος που όπως τον χαρακτήρισαν πολλοί το όνομά του ήταν συνώνυμο της ΑΕΚ. Ο Σεραφείδης αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της ΑΕΚ και ο διοικητικός ηγέτης του κλαμπ, Δημήτρης Μελισσανίδης φρόντισε έτσι ώστε το όνομά του να μείνει για πάντα ανεξίτηλο. Πέραν της αγωνιστικής φωτογραφίας του που κοσμεί τον έναν από τους τέσσερις πυλώνες της “Αγιά Σοφιάς” έδωσε το όνομα και στο νέο γήπεδο της Ένωσης στο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα: “Σεραφείδειο“! Το 2023 και λίγο πριν τα 99α γενέθλια του συλλόγου, μια άλλη εμβληματική μορφή της ιστορίας της ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου σκόρπισε θλίψη στον “κιτρινόμαυρο” λαό φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 80 χρόνων.

Τόσο η μορφή του Στέλιου Σεραφείδη, όσο και αυτή του Μίμη Παπαϊωάννου θα δεσπόζουν για πάντα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την “Αγιά Σοφιά” καθώς είναι κρεμασμένες στους δύο από τους τέσσερις πυλώνες του. Οι άλλες δύο ανήκουν στους Κώστα Νεστορίδη και Θωμά Μαύρο.

ΑΕΚ: Η επιστροφή

Μετά από 20 χρόνια ξεριζωμού και περιπλάνησης, η ΑΕΚ επέστρεψε στο σπίτι της. Η σεζόν 2022-23 ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Με την επιστροφή της Ένωσης στο σπίτι της. Στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην “Αγιά Σοφιά”. Η τελετή των εγκαινίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ θα μείνει για πάντα στις μνήμες όλων όσων την παρακολούθησαν. Είτε μέσα στο γήπεδο, είτε από την τηλεόραση. 20 χρόνια προσμονής έφτασαν στο τέλος τους. 20 χρόνια ξενιτιάς ανήκουν στο παρελθόν και η ΑΕΚ πλέον αλλάζει σελίδα. Είναι πανέτοιμη να γράψει με χρυσά γράμματα τα νέα κεφάλαια στην ιστορία της. Με “όπλο” το νέος της σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα