Xenon Valkyrie+ (PS Vita) Review

Επιστρέφοντας στο φεγγάρι για νέες “φορητές” περιπέτειες.

Στο πρωτότυπο μας review για το Xenon Valkyrie+, το είχαμε βαθμολογήσει με 7.2 βγάζοντας την εξής ετυμηγορία:

“To Xenon Valkyrie+ μας δίχασε, καθώς είναι απίστευτα εθιστικό, εντούτοις το αδυσώπητο RNG του και ο υψηλός βαθμός δυσκολίας του μας προκάλεσαν εκνευρισμό. Για να πούμε την αλήθεια όμως μετά από κάθε θάνατο δεν σκεφτήκαμε ούτε στιγμή να κλείσουμε το παιχνίδι, αλλά αντίθετα ο θάνατος αυτός μας πείσμωνε ακόμη

περισσότερο και μας εξωθούσε σε νέα playthroughs. Αν οι developers προβούν σε μερικές ακόμη βελτιώσεις -όπως έκαναν στο παρελθόν- και συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους το feedback των παικτών θεωρούμε ακράδαντα ότι μπορούν να εξελίξουν το Xenon Valkyrie+ σε μία από τις κορυφαίες κυκλοφορίες του genre. Για την ώρα όμως δεν μπορούμε να το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στον μέσο gamer, πόσο μάλλον σε έναν αρχάριο του είδους.” Διαβάστε το review του Xenon Valkyrie+ για το Xbox One.

Τον Φεβρουάριο του 2017, ο Daniel Fernandez Chavez μέσω της εταιρείας του Diabolical Mind κυκλοφόρησε στο Steam την δεύτερη κατά σειρά δημιουργία του, το Xenon Valkyrie. Ένα χρόνο αργότερα ο Ισπανός developers συνεργάστηκε με τον Fabrice Breton της Cowcat για να μας παρουσιάσει το Xenon Valkyrie+ στο PS4 και στο PS Vita. Στο πρωτότυπο review μας είχαμε αναφέρει ότι το Xenon Valkyrie+ είχε καταφέρει να κερδίσει το αργυρό βραβείο στην κατηγορία του “Best PS Vita game” στο PlayStation Blog, ωστόσο μέχρι προσφάτως δεν είχαμε την τύχη να ασχοληθούμε με την φορητή έκδοσή του. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε την ευκαιρία όχι μόνο να ασχοληθούμε με το Xenon Valkyrie+ στο PS Vita, αλλά και να κάνουμε unboxing την σπάνια boxed έκδοσή του. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικότερα ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Xbox One και της PS Vita έκδοσης του παιχνιδιού.

Η πρώτη και σημαντικότερη διαφορά είναι η... φορητότητα. Κακά τα ψέμματα υπάρχουν κυκλοφορίες που είναι πολύ πιο ευχάριστες σε μια φορητή, απ' ότι σε μια οικιακή κονσόλα και το Xenon Valkyrie+ είναι μια από αυτές. Από την στιγμή που μιλάμε για ένα roguelike είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε δεκάδες -για να μην πούμε εκατοντάδες- runs μέχρι να καταφέρετε να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας. Τι πιο ευχάριστο λοιπόν από το να πραγματοποιήσετε 2-3 runs όταν βρίσκεστε έξω από το σπίτι σας. Επίσης αν θέλετε να διακόψετε προσωρινά το run σας απλά βάζετε την κονσόλα στο standby.

Οι υπόλοιπες διαφορές εστιάζονται στις επιλογές απεικόνισης, καθώς τα CRT φίλτρα που υπάρχουν στην Xbox One έκδοση, εδώ δυστυχώς απουσιάζουν. Μέσω των settings πάντως υπάρχει η επιλογή να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα effects και το interpolation. H απενεργοποίηση των effects κάνει λιγότερο εντυπωσιακό το αισθητικό αποτέλεσμα, ωστόσο διευκολύνει το gameplay. Γενικώς, το background κάθε πίστας είναι λίγο πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται και υπάρχουν περιπτώσεις (λόγου χάρη στον δεύτερο κόσμο) όπου δεν θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τί αποτελεί μέρος του background και τί μέρος του layout της πίστας. Το interpolation “εξομαλύνει” τα pixel art γραφικά και για να είμαστε ειλικρινείς στο Xbox One το είχαμε μονίμως απενεργοποιημένο. Στο PS Vita ωστόσο λόγω της OLED οθόνης προτιμήσαμε να παίξουμε με την... interpolated απεικόνιση και μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι.

Το Xenon Valkyrie+ είναι εξαιρετικά εθιστικό και στο PS Vita, παρά τον υψηλότατο βαθμό δυσκολίας του. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα roguelikes, όπου μετά από κάθε run γίνεστε δυνατότεροι και μπορείτε να αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερα ευκολία τις διάφορες προκλήσεις, εδώ το μόνο αντικείμενο που μεταφέρεται είναι τα teamerites που έχετε συλλέξει. Αντιθέτως, το gold σας, τα όπλα σας και το xp σας χάνονται κάθε φορά που πεθαίνετε. Με τα teamerites μπορείτε να ξεκλειδώσετε μια σειρά από πανίσχυρα όπλα, αλλά δεν μπορείτε να τα κάνετε άμεσα equip. Αντιθέτως θα πρέπει να αναζητήσετε τα λευκά σεντούκια που υπάρχουν σε κάθε level, ελπίζοντας ότι σε κάποιο εξ' αυτών θα βρείτε ένα δυνατό σπαθί.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς από τη μια πλευρά δίνει μια ξεκάθαρη ταυτότητα στο Xenon Valkyrie+, αλλά από την άλλη εκτινάσσει τον βαθμό πρόκλησής του στα ύψη. Σαφέστατα η υπομονή σας θα δοκιμαστεί, ωστόσο το παιχνίδι σε καμία περίπτωση δεν είναι άδικο. Αν ξοδέψετε σωστά τα talent points σας, σκοτώσετε όλους τους εχθρούς σε κάθε level και δεν πάρετε άσκοπα ρίσκα στα boss fights τότε έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Υπάρχει βέβαια πάντα και η πιθανότητα του ευνοϊκού RNG, να βρείτε δηλαδή στο πρώτο κιόλας σεντούκι ένα καλό σπαθί. Αυτό που δεν θα πρέπει να κάνετε ποτέ είναι να υποτιμήσετε τους αντιπάλους. Υπήρξαν φορές που η τύχη μας ευνόησε και περάσαμε χαλαρά 3-4 κόσμους και μετά θεωρήσαμε ότι είμαστε ανίκητοι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή που θα πιστέψετε ότι “το έχετε”, θα πληρώσετε ακριβά την υπεροψία σας.

Το review βασίστηκε στη retail έκδοση του παιχνιδιού για το PS Vita, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Cowcat.

IGN GreeceUnboxing και gameplay του Xenon Valkyrie+ στο PS VitaΈχουμε νέα για τα παπούτσια που ετοιμάζει το Playstation με τη NikeH Slitherine θα παρουσιάσει στις 19 Νοεμβρίου τη νέα κυκλοφορία της

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα