Wimbledon: Manic Monday θα μας λείψεις…(vids)

«Θα έλεγα πως είναι πιο όμορφη ημέρα στο τένις». Έτσι περιέγραψε προ ετών την Manic Monday του Wimbledon o Τόμας Μπέρντιχ. Πόσο δίκιο είχε ο Τσέχος. Λογικό να λέει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που ήταν η πιο πολύβουη ημέρα στο άθλημα. Όλοι οι αγώνες του τετάρτου γύρου σε άνδρες και γυναίκες την ίδια ημέρα. 8 ζευγάρια από εκεί, 8 ζευγάρια από εδώ. Κάτι σαν ημέρα των Χριστουγέννων για το άθλημα! «Δεν ξέρεις που να πρωτοκοιτάξεις» είπε πει εύστοχα ο αμίμητος Τζο Μάκενρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ο «νονός», εκείνος

που ονόμασε την 8η ημέρα του προγράμματος από το ομώνυμο τραγούδι των Bangles του 1986, ήταν ο δημοσιογράφος των «Los Angeles Times», Τόμας Μπονκ σε ένα άρθρο του το 1992. Μόνο τέσσερις φορές στα 144 χρόνια του λονδρέζικου Grand Slam είχαν διεξαχθεί αγώνες τη Middle Sunday (1991, 1997, 2004 και 2016) αφού ο καιρός είχε αναστατώσει τόσο πολύ το πρόγραμμα που δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οι λίγο παλιότεροι ασφαλώς και θα θυμούνται πως στο Wimbledon και η δεύτερη Κυριακή ήταν ανενεργή έως το 1981. Ο τελικός των ανδρών διεξαγόταν το Σάββατο κι εκείνος των γυναικών την Παρασκευή. Ποιος είπε πως οι παραδόσεις δεν αλλάζουν; Ο Ρότζερ Φέντερερ έκανε τη βολτούλα του την περασμένη Κυριακή, στο τελευταίο ρεπό των παικτών που συνεχίζουν και τη δεύτερη εβδομάδα. Από του χρόνου γιοκ. Ο Ελβετός αναρωτιέται για την παράδοση της Middle Sunday. Στη βάση της βρίσκεται μια συμφωνία μεταξύ των κατοίκων της περιοχής και του Club, ούτως ώστε να υπάρχει μια ημέρα ηρεμίας για τη γειτονιά. Και αγρανάπαυσης για το ταλαιπωρημένο γρασίδι των courts.

Middle Sunday #Wimbledonthing pic.twitter.com/RSveHlv5oU

Roger Federer (@rogerfederer) July 4, 2021

«Η δεύτερη Δευτέρα του τουρνουά ήταν πάντα σπουδαία, αλλά μας δημιουργούσε πρόβλημα στον προγραμματισμό των παιχνιδιών» έλεγε τον περασμένο Απρίλιο τον καημό του ο πρόεδρος του All England Club, Ίαν Χιούιτ. Το έσοδο 12 εκ. ευρώ (τηλεοπτικά δικαιώματα/εισιτήρια) που γεννάει η επιπλέον ημέρα αποτελεί ισχυρό κίνητρο. Εξάλλου από τα 5ετή εισιτήρια διαρκείας του Νο 1 Court το 2016 η διοργάνωση απεκόμισε σχεδόν 30 εκ. ευρώ. Οι κάτοχοι θα χαρούν με μια επιπλέον ημέρα δράσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Από το 2022 τα 16 παιχνίδια singles του τετάρτου γύρου θα μοιραστούν μεταξύ της 7ης και της 8ης ημέρας. Άρα farewell Manic Monday, hello Milder (ηπιότερη) Monday. Ο αποχαιρετισμός δεν μπορεί παρά να ανήκει στις Bangles.

Το αυθεντικό χειρόγραφο με τους στίχους του Prince για το τραγούδι Manic Monday ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλοι είχαν μείνει στον τίτλο του τραγουδιού αλλά ο Prince (ναι εκείνος το είχε δώσει το τραγούδι στην αμερικανική μπάντα) έγραφε στους δύο επόμενους στίχους: «I wish it was Sunday, ‘Cause that’s my fun day». Καλώς ήρθες Sunday, fun Wimbledon day!

Keywords
Τυχαία Θέματα