Valkyria Chronicles 4 Review

War, war never changes...

Η σειρά Valkyria Chronicles της Sega είναι πραγματικά μοναδική, αλλά είναι εξίσου... περίεργη. Μετά από δύο σχετικά “αποτυχημένα” main games, εκ των οποίων το ένα κυκλοφόρησε μόνο για PSP και το άλλο δεν ήρθε ποτέ στην Δύση, καθώς και ένα spin-off το οποίο παριστάνουμε ότι δεν υπήρξε ποτέ, η τέταρτη είσοδος στο franchise επιστρέφει στις ρίζες

του πρώτου και σε αυτά που το έκαναν ξεχωριστό από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά. Έτσι τo Valkyria Chronicles 4, είναι ένα JRPG, που λαμβάνει χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα εναλλακτικό σύμπαν, με turn-based μάχες, στις οποίες συναντάμε ψήγματα από real-time combat και third person-shooter mechanics.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται εν μέσω του πολέμου μεταξύ των Atlantic Federation και Imperial Alliance. Το μήλον της έριδος και έναυσμα του πολέμου είναι ένα πολύτιμο και σπάνιο ορυκτό, το ragnite. Ο πρωταγωνιστής μας, τεχνικά μιλώντας, είναι ο διοικητής της επίλεκτης διμοιρίας E, Claude Wallace, καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται σε μικρά επεισόδια, τα οποία βλέπουμε μέσα από το ημερολόγιό του. Παρ’όλα αυτά αυτό που κάνει την αφήγηση του Valkyria Chronicles 4 ενδιαφέρουσα, είναι η ίδια η δυναμική της ομάδας και το βάθος των χαρακτήρων. Αν και το σενάριο περιστρέφεται κυρίως γύρω από κάποια συγκεκριμένα άτομα, όπως την αινιγματική ακροβολίστρια Kai, κανένας χαρακτήρας δεν μοιάζει εκτός τόπου ή ότι υπάρχει καθαρά για να εξασφαλίζει ισορροπία στο gameplay.

Ένα πράγμα που κάνει το Valkyria Chronicles 4 τόσο ευχάριστο είναι η αυθεντικότητα σε αυτά που παρουσιάζει. Η παρουσίαση ενός παγκοσμίου πολέμου δεν μοιάζει βγαλμένη από ταινία δράσης με non-stop πιστολίδι. Υπάρχουν στιγμές αναγκαστικής αδράνειας, στρατηγικού σχεδιασμού, ενημερώσεις των ανωτέρων για την εξέλιξη μιας αποστολής, αλλά και πιο ανθρώπινες στιγμές μεταξύ των στρατιωτών, οι οποίες είναι είτε χαρούμενες είτε θλιβερές. Οι διάλογοι υποστηρίζουν αυτές τις στιγμές πολύ καλά, αν και με λίγο παραπάνω μελόδραμα από όσο θα ήθελα κάποιες φορές. Τέλος, ακόμα και η απεικόνιση της Ευρώπης είναι ασυνήθιστα καλή για ένα JRPG, με εντυπωσιακά όμορφα τοπία, που αφήνουν μια έντονη αίσθηση οικειότητας.

Όσον αφορά τις μάχες, που είναι και το “ζουμί” του Valkyria Chronicles 4, ξεκινάτε κάθε μάχη με μια στρατηγική top-down άποψη του battlefield στην οποία φαίνονται τόσο οι θέσεις των στρατιωτών, όσο και των εχθρών. Διαλέγοντας ένα στρατιώτη να αναλάβει δράση, η κάμερα αλλάζει σε third person και αυτός ο στρατιώτης μπορεί να κινείται ελεύθερα, αποφεύγοντας τα πυρά των αντιπάλων και να στοχεύει τις βολές του με παρόμοιο τρόπο όπως σε ένα τυπικό fps. Οι περιορισμός έγκειται στην μπάρα αντοχής, με την εξάντληση της οποίας ο στρατιώτης δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα παραπέρα, και στα πολύ περιορισμένα πυρομαχικά. Με την επιλογή ξανά και ξανά του ίδιου στρατιώτη σε ένα γύρο, αυτός μπορεί να κινηθεί όλο και λιγότερο, ενώ πιθανότατα θα ξεμείνει και από σφαίρες.

Κατ’αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεται μια πιο στρατηγική προσέγγιση, με χρήση πολλών μελών της ομάδας, κάθε ένα εκ των οποίων έχει διαφορετικές ικανότητες, οι οποίες προέρχονται από τα έξι διαφορετικά classes, αλλά και ιδιαίτερη προσωπικότητα που του δίνει buffs ή debuffs κάτω από ορισμένες συνθήκες. Ένα μέλος της ομάδας για παράδειγμα, απέδιδε καλύτερα όταν περιτριγυριζόταν από το αδύναμο φύλο, ενώ μια άλλη στρατιώτης δεν ήθελε καθόλου ανδρικές παρουσίες δίπλα της. Δεν έχουν όλες οι ιδιαιτερότητες σχέση με το φύλο βέβαια, αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλούν μοναδικό διάλογο από τους στρατιώτες σας. Είναι απολύτως απαραίτητο να έχετε μια ομάδα με την οποία μπορείτε να κινηθείτε αποτελεσματικά, οπότε η κατανόηση τόσο των classes όσο και των διαφόρων προσωπικοτήτων είναι απίστευτα σημαντική. Οι εχθροί από την άλλη είναι σαφώς λιγότερο αξιομνημόνευτοι, αφού ο μόνος τους ρόλος είναι να στέκονται εμπόδια στην πρόοδό σας.

Το όλο σύστημα μάχης δεν είναι υπερβολικά σύνθετο, παρ’όλα αυτά είναι τόσο μοναδικό που απαιτεί κάποιο χρόνο προκειμένου να το συνηθίσετε. Οι πρώτες ώρες του campaign μοιάζουν με ένα παρατεταμένο tutorial, εισάγοντας νέα στοιχεία σιγά σιγά. Πολύ σιγά κατά την ταπεινή μου άποψη. Το progression system είναι και αυτό ιδιόρρυθμο, με την εμπειρία που κερδίζετε από μάχες να επενδύεται όχι σε μεμονωμένους στρατιώτες, αλλά σε classes, με κάθε στρατιώτη που ανήκει σε αυτές να επωφελείται από την αναβάθμιση. Είναι ένας σχετικά έξυπνος τρόπος εξισορρόπησης όλων των στρατιωτών, έτσι ώστε κανένας να μην μένει υπερβολικά πίσω σε σχέση με τους άλλους.

Ένα στοιχείο που δεν συνήθισα ποτέ είναι ο ρυθμός με τον οποίον παρουσιάζεται η ιστορία. Τόσο τα cutscenes, όσο και οι μάχες αντιπροσωπεύονται στο ημερολόγιο του Claude από εικόνες, οι οποίες όταν επιλεχθούν μας μεταφέρουν στο αντίστοιχο κομμάτι και με το πέρας τους, ξεκλειδώνεται η επόμενη κατά σειρά εικόνα. Το γεγονός ότι μια εικόνα μπορεί να οδηγήσει είτε σε ένα τρίλεπτο cutscene είτε σε μια μισάωρη μάχη, πολλές φορές με δύο και τρεις μάχες ανά σελίδα ή άλλες με απολύτως καμία ανά σελίδα, είναι κάπως εκνευριστικό και τμηματοποιεί αχρείαστα μια καλή ιστορία.

Οπτικά το Valkyria Chronicles 4 προσπαθεί να μιμηθεί ένα σκιτσαρισμένο στο χέρι art style και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει απολύτως αυτήν την προσπάθεια. Τόσο τα τοπία, όσο και οι χαρακτήρες είναι εντυπωσιακά καλοσχεδιασμένοι, με την γραμμοσκίαση στα πρόσωπα και την αποτύπωση αισθημάτων σε αυτά να είναι το αποκορύφωμα. Ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες όμως, όπως το εφέ της έκρηξης από μια χειροβομβίδα, να συνοδεύεται με ένα γραπτό boom, σε στυλ κόμικ. Το soundtrack μπορεί να μην είναι εξίσου άριστο, αλλά είναι απόλυτα ταιριαστό στον στρατιωτικό χαρακτήρα του τίτλου, έχοντας σε πρώτη θέση πνευστά και κρουστά. Το voice acting προσωπικά δεν με ενθουσίασε, αλλά ήταν σίγουρα επαρκές.

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το Valkyria Chronicles 4 προσφέρει έναν εξαιρετικά σεβαστό όγκο περιεχομένων. Πέρα από το main campaign, το οποίο διαρκεί γύρω στις 35-40 ώρες, έχετε στη διάθεσή σας και μερικά έξτρα chapters, τα οποία εμβαθύνουν στις σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων. Επιπλέον, για όσους ενθουσιάστηκαν από το combat system τουλάχιστον, το replayability είναι αρκετά υψηλό, καθώς θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικές τακτικές προκειμένου να πάρετε και το πολυπόθητο Α rank στο τέλος κάθε μάχης.

To review βασίστηκε στη retail έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποίας μας παραχωρήθηκε από τη Zegetron.

IGN GreeceJump Force - Paris Games Week 2018 TrailerTo Xbox Game Pass έρχεται σε PCΤο GameDev Challenge της Universal Pictures έχει νικητή

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα