Troika Dialog: Εκεί που το «ξέπλυμα» χρήματος έγινε επιστήμη

Ένα ακόμη τεράστιο σκάνδαλο «ξεπλύματος» χρήματος φέρνει στο φως της δημοσιότητας η μελέτη της ανεξάρτητης οργάνωσης OCCRP. Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση διαδραμάτισε η πάλαι ποτέ πανίσχυρη ρώσικη ιδιωτική επενδυτική τράπεζα, η Troika Dialog, με στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία πριν από λίγα χρόνια εξαγοράστηκε από το ρώσικο κράτος. Ήταν αυτή η επενδυτική τράπεζα, η οποία,

σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως ξέπλυνε για πάνω από μια δεκαετία περίπου 4,6 δισ δολάρια από παράνομες δραστηριότητες Ρώσων ολιγαρχών, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύτηκαν σε χώρες της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ.

Πως λειτουργούσε το «πλυντήριο»;

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, στήθηκε ένα δίκτυο από 70 περίπου offshore, οι οποίες φρόντιζαν να διακινούν χρήματα από πολλαπλές πηγές με τέτοιο τρόπο αλλά και με τέτοια ταχύτητα ώστε να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η αρχική πηγή. Στη διακίνηση του χρήματος χρησιμοποιούνταν δεκάδες τραπεζικοί λογαριασμοί, που μπορεί να ανήκαν σε μια μόνο εταιρία.

Οι περισσότερες συναλλαγές φαίνεται πως έγιναν μέσω της λιθουανικής τράπεζας, Ukio, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- έκλεισε το 2013 και βρίσκεται από έρευνα από τις αρχές της χώρας για καοκδιαχείριση. Από τα χέρια των στελεχών της συγκεκριμένης τράπεζας πέρασαν περίπου 1,3 εκατομμύρια συναλλαγές από περίπου 233 χιλιάδες διαφορετικές εταιρίες.

Φαινομενικά οι συναλλαγές είχαν να κάνουν με την αγορά υλικών αγαθών, όπως τρόφιμα, τηλεοράσεις ή ακόμη και είδη υγιεινής. Μόνο που το όλο σκηνικό που στηνόταν κάθε φορά ήταν «εικονική πραγματικότητα»: τα συμβόλαια ήταν τεχνητά, καθώς τα υλικά αγαθά, τα οποία τυπικά αφορούσαν, δεν άλλαζαν ποτέ χέρια. Οι δε εταιρίες που λειτουργούσαν ως εντολείς ήταν στην πραγματικότητα «βιτρίνες», αφού δεν είχαν ούτε γραφεία ούτε προσωπικό, ούτε καν αισθητή παρουσία στο διαδίκτυο ή τον επιχειρηματικό κόσμο.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα