Tolerance Project: Η πόλη που έδιωξε τους νεοναζί

Ήταν ένα απόγευμα του Αυγούστου του 1995, όταν ο John Hron, ένας εριστικός αντιρατσιστής, βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από κάποιους νεοναζιστές σε μια λίμνη κοντά στο Kode στο Kungälv της Σουηδίας. Ήταν μόλις 14 ετών. Οι Νεοναζί άρχισαν να κερδίζουν έδαφος στο Kungälv, έναν βιομηχανικό δήμο 20.000 κατοίκων στη δυτική ακτή, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η οικονομία της Σουηδίας είχε «τραυματιστεί» στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά από μια οικονομική κρίση και την πολιτική ρευστότητα.

Εικοσιτέσσερα

χρόνια αργότερα, οι νεοναζί της Σουηδίας βάζουν στο στόχαστρο και πάλι μουσουλμάνους και Εβραίους, σε μια χώρα που οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες έχουν ενισχυθεί σημαντικά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Την ίδια στιγμή μέλη του αποκαλούμενου Nordic Resistance Movement, μιας ανοιχτά ναζιστικής ομάδας, τάχθηκαν υπέρ της φονικής επίθεσης σε δύο τζαμιά στη Νέα Ζηλανδία τον Μάρτιο, που στοίχισε τη ζωή σε 50 άτομα.

Αλλά το Kungälv έχει αλλάξει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Επηρεασμένος από τη δολοφονία του Hron, ο δήμος ανέπτυξε μια επιτυχημένη πρωτοβουλία για την πρόληψη της στρατολόγησης νέων από ρατσιστές. Μετά την τραγωδία, το Kungälv προσέλαβε τον Christer Mattsson, τοπικό δάσκαλο και ερευνητή, για να οργανώσει την πρωτοβουλία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάλιστα το πρόβλημα δεν ήταν το Kungälv στο σύνολό του, αλλά μικρά κομμάτια του: «Το μίσος είναι πάντα τοπικό».

Ο ίδιος και οι συν-ερευνητές του δημιούργησαν το «Tolerance Project» (Σχέδιο Ανοχής), ξεκινώντας από το Ytterby, ένα μεγάλο σχολείο όπου οι νεοναζί ήταν πολύ δραστήριοι. «Τότε είχαμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο σχολείο, αλλά και στη γειτονιά με τους νεοναζί», δήλωσε ο Therése Kraffke, διευθυντής του σχολείου στον Guardian.

Το 2001, ο Kraffke, ο Mattsson και άλλοι δάσκαλοι άρχισαν να διοργανώνουν εργαστήρια με κορίτσια ηλικίας 14 έως 16 ετών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έβγαιναν με τους νεοναζί. «Ο πυρήνας των νεοναζί ήταν κυρίως αγόρια», λέει ο Kraffke. «Θεωρήσαμε ότι αν τα κορίτσια σταματούσαν να τους στηρίζουν, δεν θα είχαν ανθρώπους γύρω τους».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα