To ρεκόρ που έχει βάλει στο μάτι ο Τερ Στέγκεν

Με τη διαφορά μεταξύ της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα και της δεύτερης στη βαθμολογία Ρεάλ Μαδρίτης στους 13 βαθμούς, πριν από την έναρξη της 29ης αγωνιστικής, το μόνο που μένει να μάθουμε είναι πότε θα επιβεβαιωθεί και μαθηματικά η επιστροφή των Καταλανών στην ισπανική κορυφή. Τέσσερα χρόνια είναι πολλά. Τόσα έχουν περάσει από το 2019, όταν και οι Μπλαουγράνα πανηγύρισαν την τελευταία La Liga.

Ο Μαρκ Αντρέ Τερ Στέγκεν έχει αγωνιστεί και στα 28 παιχνίδια πρωταθλήματος και μπορεί να υπερηφανεύεται πως καθοδηγεί την

πιο αποτελεσματική άμυνα στην Ισπανία. Το σύνολο του Τσάβι έχει δεχθεί μόλις 9 γκολ, όταν η αμέσως επόμενη αμυντική επίδοση στη La Liga ανήκει στην Ατλέτικο Μαδρίτης με 20. Η διαφορά είναι χαώδης. Κοινώς οι πρωτοπόροι του ισπανικού πρωταθλήματος δέχονται 0,3 γκολ ανά ματς.

28 ματς πρωταθλήματος, 21 φορές μηδέν στην εστία!

Η επίδοση της Μπαρτσελόνα γιγαντώνεται ακόμη περισσότερο εάν κοιτάξουμε τα ματς στα οποία δεν έχει δεχθεί γκολ. Από τα 28 έχει κρατήσει το μηδέν στα 21! Ένα απλησίαστο 75%. Η αμυντική λειτουργία της μηχανής του Τσάβι αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς. Δεν αφήνει τον αντίπαλο να βρεθεί στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, αποτρέποντας το 88% των επιθέσεων να φτάσουν κοντά στην εστία του Τερ Στέγκεν.

Δέχεται κατά μέσο όρο 8,6 επιθετικές προσπάθειες από τον αντίπαλο (242 συνολικά, οι 77 εκτός μεγάλης περιοχής, οι 165 εντός αυτής). Για να δεχθεί γκολ ο Τερ Στέγκεν πρέπει να περάσουν σχεδόν 27 επιθετικές προσπάθειες, ενώ το ποσοστό του στις επεμβάσεις βρίσκεται στο εντυπωσιακό 86,2%. Οι Καταλανοί δεν έχουν δεχθεί γκολ από στατική φάση εδώ και 12 αγωνιστικές και σε γενικό πλαίσιο δεν αφήνουν τον εκάστοτε αντίπαλο να κερδίσει κόρνερ (μόλις 89 σε όλο το πρωτάθλημα).

Το ρεκόρ του Μπράβο κι η απόλυτη κορυφή

Κόντρα στην Τζιρόνα επιθετικά η Μπαρτσελόνα υστέρησε, κάνοντας ένα άχρωμο παιχνίδι, ωστόσο το οχυρό και πάλι δεν έπεσε. Ο Τερ Στέγκεν κράτησε για 21η φορά ανέπαφη την εστία του, αφήνοντας πίσω του δύο μεγάλα ονόματα του παρελθόντος. Ο Βίκτορ Βαλδές είχε 20 ανέπαφες εστίες (το 2004-05 και το 2009-10) όσες και ο Άντονι Θουμπιθαρέτα (το 1988-89). Ο Γερμανός πλησιάζει στο απόλυτο ρεκόρ της Μπαρτσελόνα. Κάτοχός του ο Κλαούντιο Μπράβο. Ο Χιλιανός τη σεζόν 2014-15 είχε κρατήσει 23 φορές το μηδέν στην εστία του και ο Τερ Στέγκεν φαίνεται ικανός να του πάρει το ρεκόρ.

Εντός του τρέχοντος αιώνα, σε ότι αφορά στα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το ρεκόρ κατέχει η Τσέλσι στην πρώτη σεζόν του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της με 25 μηδενικά ενώ για τη La Liga η απόλυτη κορυφή όλων των εποχών δεν απέχει και πολύ: ο Φρανθίσκο Λιάνιο της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είχε κρατήσει το μηδέν σε 26 αναμετρήσεις τη σεζόν 1993-94. Ο Τερ Στέγκεν έχει 10 αγώνες για να μπει στο πάνθεον.

Keywords
Τυχαία Θέματα