TETRA's Escape Review

God save the Tetras!

Οι λόγοι που κάνουν το gaming κομμάτι της ζωής μας είναι πάρα πολλοί, ένας από τους βασικότερους είναι και η νοσταλγία. Και τι πιο νοσταλγικό από το Tetris; Νομίζω πως δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει βρεθεί κάποια στιγμή να προσπαθεί να γεμίσει τα κενά με τα σωστά τουβλάκια για να φτάσει στην πολυπόθητη στιγμή που η οθόνη θα είναι ξανά καθαρή.

Τα χρόνια όμως περνάνε και μαζί τους εξελίσσεται και το gaming αφήνοντας πίσω του το αγαπημένο μας Tetris. Το κενό που μας άφησε λοιπόν το Tetris

έρχεται να συμπληρώσει το TETRA's Escape, ένα puzzle platformer όπου οι χαρακτήρες είναι σχήματα που είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση με το κατάλληλο attitude.

Ο κόσμος του TETRA's Escape είναι γεμάτος εμπόδια και ο σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος της πίστας το γκρίζο Tetra ώστε να διαφύγει. Καθώς ο τετράγωνος φίλος μας δεν έχει ιδιαίτερες ικανότητες, για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την βοήθεια άλλων, χρωματιστών Tetras που έχουν τη δυνατότητα να μετασχηματίζονται και να χτίζουν σκάλες και γέφυρες ως την έξοδο. Αφού όλα πάνε καλά, όλα τα Tetras διαφεύγουν μαζί με το γκρίζο.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται, αφού αν κάποιο Tetra αλλάξει σχήμα και από απλός κύβος γίνει κάτι άλλο, κλειδώνει στο νέο σχήμα και τη θέση που το τοποθετήσαμε και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο σημείο παρά μόνο αν αυτό η πιστά μας προσφέρει βόμβα κι επομένως τη δυνατότητα να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή. Τα διαθέσιμα σχήματα στα οποία μπορούν να μεταμορφωθούν τα Tetras είναι ίδια με εκείνα του Tetris και υπάρχει δυνατότητα να τοποθετηθούν οπουδήποτε, αρκεί βέβαια να υπάρχει κενό.

Το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται σταδιακά κι ενώ αρχικά μπορεί μία σωστή κίνηση να είναι αρκετή για να σωθούν τα Tetras, αργότερα είναι πιθανό να χρειάζεται να χτίσετε ολόκληρο το δρόμο προς την έξοδο. Δεν υπάρχουν hints ή κάποια άλλη βοήθεια, κάτι που προσωπικά βρήκα θετικό γιατί κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της λύσης των puzzle, παρά μόνο τρία αστεράκια που δίνουν κάποια στοιχεία για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε. Μαζεύοντας και τα τρία αστεράκια μπορείτε να πάρετε και το Trophy της πίστας αν δεν έχετε κλείσει κάπως το δρόμο προς το σημείο που εμφανίζεται, αλλιώς απλά restart! Το restart μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμο και στην περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος, αφού σε αντίθεση με άλλα παρόμοια παιχνίδια δεν υπάρχει η επιλογή του rewind και πρέπει να επαναλάβετε όλες τις κινήσεις από την αρχή για να διορθώσετε οτιδήποτε χρειαστεί.

Αυτό που θεώρησα ενδιαφέρον και μη αναμενόμενο είναι ότι το παιχνίδι έχει achievements. Τα περισσότερα από αυτά έχουν να κάνουν με τη συλλογή αστεριών ή trophies, αλλά υπάρχουν και κάποια πιο περίεργα όπως να κάψετε όλα τα Tetras στη λάβα πριν κάνετε οποιαδήποτε άλλη κίνηση ή να απλά να χάσετε με δημιουργικούς τρόπους. Συνολικά, το παιχνίδι αποτελείται από οχτώ κόσμους με οχτώ levels στον καθένα και μπορεί να γεμίσει δημιουργικά πολλές ώρες του ελεύθερου χρόνου σας, αφού όσο προχωράτε γίνεται πιο απαιτητικό, και ακόμα περισσότερες αν είστε τελειομανείς και θέλετε να συλλέξετε όλα τα αστεράκια και τα trophies ή ακόμα και τα achievements.

Ο χειρισμός με το πληκτρολόγιο προσωπικά μου φάνηκε λίγο άβολος αφού πολλές επιλογές βρίσκονται στο δεξί χέρι που δεν έχουμε συνηθίσει να έχουμε τόσο στο πληκτρολόγιο κι επίσης μιλάμε για ένα casual game οπότε η εμπειρία είναι σαφώς καλύτερη αν έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μία απόσταση από την οθόνη. Ευτυχώς οι developers μας έχουν καλυμμένους και υπάρχει υποστήριξη για χειριστήριο με πολύ άνετα controls.

Εμφανισιακά το TETRA's Escape είναι όμορφο, όλος ο κόσμος είναι φτιαγμένος από κύβους και τα Tetras είναι χρωματιστά και χαρούμενα. Η μουσική είναι γενικά ήπια και έχει εναλλαγές ανάλογα με το ύφος της πίστας. Σαν σύνολο τα γραφικά και ο ήχος αν και ευχάριστα είναι απλά, αλλά προσωπικά δεν το θεώρησα πρόβλημα. Στην τελική είναι ένα puzzle game οπότε ο σκοπός του δεν είναι να εντυπωσιάσει με την εμφάνισή του, αλλά με τους γρίφους και τις προκλήσεις του.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Ratalaika Games.

IGN Greece IGN Greece: Reviews Σεπτεμβρίου 2018 Φαίνεται ότι θα έχουμε νέα έκδοση του Nintendo Switch το 2019 Αποκαλύφθηκαν τα Xbox Games With Gold για τον Οκτώβρη

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα