SteelSeries Rival 650 Wireless Gaming Mouse Review

Ένας... πρωταθλητής βαρέων βαρών από την SteelSeries.

:Σε μια εποχή που το design κυριαρχεί όταν μιλάμε για εξοπλισμό gaming η SteelSeries δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη, παρουσιάζοντάς μας μια σειρά από ενδιαφέροντα προιόντα. Αρχικά θα εξετάσουμε το RIVAL 650 τη ναυαρχίδα των εξειδικευμένων ποντικιών της εταιρίας που υπόσχεται απολαυστικό wireless gaming και την ακριβέστερη τεχνολογία διπλού σένσορα.

Η πρώτη εντύπωση κάνει τη διαφορά

Σε όλες τις διαπροσωπικές

μας σχέσεις η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική. Όπως και να το κάνουμε, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα και καταστάσεις επηρρεάζεται από αυτή είτε μιλάμε για ανθρώπους, είτε για gaming ποντίκια, όπως στην προκειμένη περίπτωση! Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρώτης εντύπωσης έχουν να κάνουν με την οπτική επαφή τουλάχιστον αρχικά, ένα από τα δυνατά χαρακτηριστικά του RIVAL 650. Ο σχεδιασμός είναι επιβλητικός και οι δύο λωρίδες με τον RGB φωτισμό δένουν καταπληκτικά με τις γωνίες του ποντικιού, αλλά και του φωτιζόμενου λογοτύπου. Σε σχέση με τους προκατόχους του, που θα χαρακτηρίζαμε κάπως curvy (π.χ. το RIVAL 710) έχει μειωθεί αισθητά το δεξί παρατεταμένο κομμάτι κάνοντάς το να μοιάζει οριακά αμφιδέξιο, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει.

Το αμέσως επόμενο στοιχείο που μας ενδιαφέρει στην πρώτη μας επαφή με ένα ποντίκι είναι η αφή. Το mouse είναι ένα εργαλείο που θα βρίσκεται στην παλάμη του χεριού μας αρκετές ώρες μέσα στη μέρα και πρέπει να είναι άνετο τόσο στο σχήμα του, όσο και στην αφή του. Αυτός ο τομέας επηρρεάζεται άμεσα από το υλικό του στο γενικό κέλυφος, αλλά και στα σημεία που είναι προορισμένα για να κλειδώνει το χέρι μας πάνω σε αυτό. Εδώ βιώνουμε ακόμα μια επιτυχία του RIVAL 650 με πραγματικά ποιοτικά υλικά κατασκευής (Fiber-Reinforced Plastic) που δίνουν την αίσθηση του στιβαρού και σταθερού mouse. Η λαστιχένια υφή στις λαβές του είναι επίσης πολύ αποτελεσματική προσφέροντας επιπλέον σταθερότητα.

Διπλός σένσορας για διπλη ακρίβεια

Το RIVAL 650 θέτει νέα στάνταρ στην ακρίβεια με την προσθήκη του δεύτερου αισθητήρα depth sensor που έχει ως στόχο να κρατάει όσο πιο σταθερό γίνεται τον κέρσορα όταν το ποντίκι σηκώνεται από το pad. Η αλήθεια είναι πως και σε αυτό το κομμάτι τα πάει πολύ καλά δίνοντας με τους δύο αισθητήρες να κάνουν αυτό που υπόσχεται η SteelSeries προσφέροντας μέγιστη ακρίβεια, όποιος και αν είναι ο τρόπος που παίζετε. Είτε μιλάμε για μεγάλο sensitivity και μικρές κινήσεις στο ποντίκι, είτε για χαμηλό που προυποθέτει το ποντίκι να σηκώνεται αρκετές φορές από το pad, δεν θα σας απογοητεύσει ποτέ μιας και το 1 to 1 tracking είναι αποτελεσματικότατο σε όλο το φάσμα των CPI που προσφέρει το RIVAL 650 (100-12.000).

Χρησιμοποιώντας το και στα δύο πιθανά σενάρια το RIVAL 650 συμπεριφέρεται τέλεια και θέλει μόνο μερικές ώρες για να συνηθίσει κανείς τις ιδιατερότητες που μπορεί να έχει σε σχέση με το προηγούμενο ποντίκι που χρησιμοποιούμε. Στο κομμάτι του σένσορα πάντως η διαφορά όταν το χρησιμοποιήσαμε σε ένα συμβατικό υφασμάτινο PAD και έπειτα στο QcK Prism ήταν τεράστια.

Η επόμενη μέρα

Μετά την έντονη πρώτη επαφή και τις πολλές δοκιμές ήρθε η ώρα της ανασκόπησης της επόμενης μέρας, καθώς βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά -αφού έχει φύγει το αρχικό hype- και σιγά σιγά μερικές ατέλειες αρχίζουν να φαίνονται.

Καθώς μιλάμε για ένα ασύρματο ποντίκι είναι λογικό να αναρωτιόμαστε για το βάρος του, ειδικά όταν το RIVAL 600 που είναι πρακτικά η ίδια έκδοση απλά με καλώδια, ζυγίζει πάνω από 90 γραμμάρια. Το RIVAL 650 λοιπόν είναι σίγουρα υπέρβαρο σε σχέση με τον ανταγωνισμό και παίρνει ακόμα περισσότερο βάρος αν θέλουμε. Το πολύ βάρος σε ένα ποντίκι δεν είναι απαραίτητα κακό απλά δεν αφήνει την επιλογή σε εκείνους που προτιμούν τα ελαφριά. Τα 121g λοιπόν της ασύρματης έκδοσης είναι σίγουρα κατηγορίας βαρέων βαρών, αλλά αν το καλοσκεφτούμε δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

Ένα ακόμα από τα πασιφανή μειονεκτήματα του ποντικιού είναι το CPI button που είναι τοποθετημένο ψηλότερα από τα περισσότερα mouse και για όσους χρησιμοποιούν τη "ροδέλα" του mouse κάνει αρκετές φορές τη ζωή δύσκολη, καθώς είναι αρκετά πιθανό να ενεργοποιηθεί κατά λάθος. Αυτό είναι ένα από τα λίγα φάουλ στο συγκεκριμένο προιόν, αλλά σε γενικές γραμμές είναι και θέμα συν΄ηθειας.

Το τελευταίο εμφανές είναι το 3ο κουμπί που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του ποντικιού που πραγματικά είναι αρκετά δύσκολο να το φτάσει κάποιος που έχει μικρά χέρια και το κάνει χρηστικό μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις στο gaming. (Για παράδειγμα ένα macro που ναι μεν είναι σημαντικό, αλλά σπάνιο να χρειαστεί μιας και χρειάζεται να επανατοποθετήσεις το χέρι σου μετα το πάτημα του).

Σαν τελικό του flaw θα δούμε την αδυναμία του αισθητήρα σε συγκεκριμένες σκληρές, μαύρες επιφάνειες που φαίνεται να τον αποσυντονίζουν αρκετά, ενώ δεν υπάρχει κάποια σύνδεση στο software που να διορθώνει αυτή την αστοχία. Η αλήθεια είναι πως αυτό δε θα μας επηρρεάσει αρκετά μιας και σχεδόν όλα τα mousepads, ειδικά της SteelSeries είναι υφασμάτινα και στα συγκεκριμένα το mouse πετάει. Απλά σίγουρα αξίζει να το γνωρίζουμε για να μην βρεθούμε εξαπίνης.

Το κάτι παραπάνω

Βλέποντας πως το ποντίκι σε γενικές γραμμές έχει ελάχιστα μειoνεκτήματα ήρθε η ώρα να δούμε και μερικά features που πραγματικά το κάνουν να ξεχωρίζει. Για παράδειγμα η ροδέλα του είναι μία από τις καλύτερες στην αγορά (αν όχι η καλύτερη) με πολύ καλή υφή αλλά και αντίσταση click. Τα γενικότερα κουμπιά στο ποντίκι, επίσης μοιράζονται αυτή την επιτυχία με την SteelSeries να επιλέγει την μέτρια πίεση που φαίνεται ιδανική σε αυτό το mouse, ενώ και ο σχεδιασμός των πλαγίων κουμπιών όσον αφορά τουλάχιστον τα δύο κλασικά στα αριστερά να είναι πολύ ισσοροπημένος (μέγεθος και πίεση).

Για εκείνους που αγαπούν τα βαριά ποντίκια, το RIVAL 650 πραγματικά κάνει το κάτι παραπάνω με το σύστημα μαγνητικών αποσπώμενων πλευρών και εμφολευμένου βάρους με έναν τρόπο όπου αυτό μοιράζεται τέλεια. Ως τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε το βάρος να προστίθεται χαμηλά στα ποντίκια, επηρεάζοντας το κέντρο βάρους τους ή τη θέση του αισθητήρα. Αυτή τη φορά η SteelSeries καινοτομεί και προσφέρει την δυνατότητα για ιδανική κατανομή βάρους.

Συνοψίζοντας

Ένα mouse τελικά έχει πολλά μικρά κομμάτια που όλα μαζί φέρνουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ούτε μόνο το σχήμα, το καλώδιο, ο χρόνος ζωής, η απόκριση, τα clicks κ.τ.λ. Είναι όλα μαζί σε συνδυασμό με τις ανάγκες του χρήστη. Ας δούμε λοιπόν μερικά μεμονωμένα κομμάτια και πως αλληλεπιδρούν.

Είπαμε για τον φωτισμό στο RIVAL 650 που είναι εξαιρετικός δεν είπαμε όμως πως σαν ασύρματο ποντίκι ο φωτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που σου τρώει μπαταρία επομένως οδηγεί στον μειωμένο χρόνο gaming. Αν και το fast charge 15 λεπτών μπορεί πραγματικά να σου δώσει 10+ώρες, σίγουρα δεν είναι λογικό να καταναλώνουμε την μπαταρία μας στα φωτάκια (κάτι που σίγουρα όλοι θα κάνουν μιας και είναι πανέμορφα).

Είπαμε πως είναι αρνητικό να είναι ένα ποντίκι βαρύ από τη βάση του αλλά δεν είπαμε πως ένα μεγάλο και μακρύ mouse σαν αυτό πρέπει να είναι βαρύ καθώς του προσφέρει σταθερότητα στην μεγάλη του μάζα. Τέτοια ποντίκια συνήθως προτιμούνται για υψηλά sensitivity που δεν χρειάζεται να τα σηκώνεις, αλλά μένουν καρφωμένα στο mousepad και αποδίδουν τέλεια. Εδώ λοιπόν έρχεται η χρηστικότητα του 2ου αισθητήρα ανύψωσης που ίσως να μην χρειαζόταν. Επειδή όμως το ποντίκι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αρκετά καλά σε όλα τα είδη grip, αλλά και από όλα τα χέρια (ακόμα και αν μοιάζει Everest για μικρές παλάμες) σίγουρα είναι βολικό που υπάρχει αυτή η τεχνολογία.

Τέλος δεν αναφέραμε ότι μαζί με την ποιότητα κατασκευής και όλα τα παραπάνω θετικά το ποντίκι έρχεται σε μια από τις καλύτερες τιμές της αγοράς για το είδος του κάτι που πραγματικά το κάνει υπερβολικά ανταγωνιστικό.

Ευχαριστούμε θερμά την IGE για την παροχή του SteelSeries Rival 650 Wireless Gaming Mouse.

IGN GreeceΠαρουσίαση Steelseries Rival 650 Mouse & QcK Prism MousepadΚύριο μέλος του PlayStation λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Nintendo - DICE 2019Η Activision Blizzard ξεκίνησε τις απολύσεις υπαλλήλων

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα