Slow News: Δημοσιογραφία με ρυθμούς... χελώνας

Κάποια στιγμή πρέπει να το παραδεχτούμε. Η ενημέρωση περνάει κρίση. Και δεν είναι μόνο εξαιτίας των fake news...

Ξυπνάς, ανοίγεις το κινητό σου, κάνεις ένα scroll down στο χρονολόγιο των λογαριασμών σου στα social media και τα ερεθίσματα που φτάνουν στο μάτι σου δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στον εγκέφαλό σου, που δεν έχει διεγερθεί ακόμα από τον πρώτο καφέ και την πρώτη δόση νικοτίνης της ημέρας. Κάπου από το βάθος του σαλονιού σου

ακούς στην τηλεόραση σκόρπιες λέξεις: Τσίπρας, Μητσοτάκης, Τραμπ, Συμφωνία των Πρεσπών, Βουλή, πυρηνικά, κλιματική αλλαγή και κάποιες απροσδιόριστα γνωστές φωνές αγνώστων να τσακώνονται. Ξεκινάς να πας στη δουλειά.

Στο περίπτερο της γειτονιάς οι εφημερίδες κρέμονται σαν πολύχρωμα ρούχα στα μανταλάκια που έβαψαν στο πλύσιμο ή στο... ξέπλυμα με μαύρες βούλες. Οδηγάς και το ραδιοφωνικό μονόλεπτο των ειδήσεων μπερδεύεται με τους ήχους της πόλης που βιάζεται – όπως βιαστικός είναι και ο λόγος - να σημάνει την έναρξη της μέρας. Φτάνεις στο γραφείο, ανοίγεις το μέιλ σου και ψάχνεις με αγωνία να βρεις κάποιο προσωπικό ή κάποιο επαγγελματικό μήνυμα μέσα στο χάος των newsletter που έχουν γεμίσει και πάλι το διαδικτυακό ταχυδρομικό σου κουτί με 1.884 αδιάβαστα γράμματα. Ας ρίξω μια ματιά τι γίνεται στον κόσμο λες και μπαίνεις σε μια ενημερωτική ιστοσελίδα. Μπαίνεις και σε άλλη μία, κι ακόμα μία... Τίτλοι καθρεφτίζονται απλά στα μάτια σου, αλλά δεν τα διαπερνούν. Μοιάζουν ίδιοι παντού. Και είναι πολλοί, πάρα πολλοί για να μπορέσεις να τους δώσεις το πολυπόθητο κλικ που θα τους δώσει υπόσταση.

Αγωνία... Είναι μόλις 9:00 το πρωί και νιώθεις αγωνία που βλέπεις τις ειδήσεις του κόσμου αυτού να τρέχουν με ιλλιγγιώδεις ρυθμούς και εσένα σαν χελώνα να προσπαθείς αλλά να μην μπορείς να τις προλάβεις. Από εικόνα γίνονται βοή. Ένας ενοχλητικός θόρυβος που σου ξυπνά μια γνώριμη αίσθηση πονοκέφαλου. Απάθεια. Αποφασίζεις ότι δεν σε ενδιαφέρει τίποτα.

Tα fast news και τα slow news


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα