SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech Review

Παππού, πες μου ένα steampunk μεσαιωνικό παραμύθι…

H σειρά SteamWorld θυμίζει περισσότερο μια συλλογή από πολύ διαφορετικούς τίτλους, που λίγο ή πολύ λαμβάνουν χώρα σε ένα κοινό σύμπαν. Από tower defense, σε platformer και 2D strategy είναι δίκαιο να πούμε ότι στους developers, Image & Form Games, αρέσει να πειραματίζονται με τις δημιουργίες τους, συνήθως με αρκετή επιτυχία. O νεότερος SteamWorld τίτλος, το SteamWorld Quest: Hand

of Gilgamech με τη σειρά του εξερευνά και αυτό ένα εντελώς νέο genre, δίνοντας μας ένα πρωτότυπο και χαριτωμένο RPG.

Αυτό που κάνει το SteamWorld Quest να ξεχωρίζει από άλλους τίτλους που ακολουθούν την κλασσική πλέον φόρμουλα των μεσαιωνικών RPG, είναι η μοναδικότητα που φέρει το SteamWorld σύμπαν. Από τη μια έχουμε το κλασικό σενάριο με τον Dark Lord που με τον στρατό του και το μεγαλεπήβολο σχέδιό του απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο, από την άλλη όμως όλοι είναι ρομπότ, δίνοντας μια έντονη αίσθηση σουρεαλισμού στο όλο σκηνικό. Ταυτόχρονα, κάθε χαρακτήρας είναι τόσο καλά αναπτυγμένος που θα το βρείτε δύσκολο να μην συμπαθήσετε κάθε μέλος του party σας, ενώ και το έντονα καυστικό χιούμορ κάνει την αφήγηση εξαιρετικά διασκεδαστική και φρέσκια.

Το ζουμί όμως της υπόθεσης είναι το gameplay, το οποίο είναι σίγουρο ότι θα απογοητεύσει κάποιους, απλά και μόνο λόγω των προσδοκιών τους. Το SteamWorld Quest περιγράφεται ως RPG, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά light ως προς τους RPG μηχανισμούς του και αρκετά γραμμικό. Ελέγχοντας ένα party τριών ατόμων θα εξερευνήσετε διαφορετικά dungeons, ανακαλύπτοντας loot και θερίζοντας ότι βρεθεί στο δρόμο σας. Η μάχη, το ζουμί δηλαδή του SteamWorld Quest, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς γίνεται αποκλειστικά με κάρτες.

Κάθε μέλος του party σας έχει τις δικές του ικανότητες, οι οποίες μεταφράζονται σε διαφορετικές κάρτες. Αυτές χωρίζονται σε τρείς γενικές κατηγορίες: Strikes, Upgrades και Skills. Tα Strikes είναι απλές επιθέσεις με σχετικά χαμηλό damage, τα Upgrades είναι προσωρινά buffs, ενώ τα Skills είναι ειδικές κινήσεις οι οποίες διαφέρουν πολύ ανάλογα με τον ήρωα. Για να χρησιμοποιηθεί ένα Skill θα πρέπει ο παίκτης να έχει μαζέψει ένα συγκεκριμένο αριθμό από Steam Pressure (SP) πόντους, από την χρήση των Strikes και Upgrades. Τα SP points είναι κοινά για όλο το party, επομένως η σωστή διαχείρισή τους είναι κρίσιμης σημασίας.

Στην σειρά του ο παίκτης μπορεί να παίξει μέχρι τρείς κάρτες. Αν και οι τρείς κάρτες προέρχονται από τον ίδιο ήρωα, δημιουργείται ένα combo στο τέλος του οποίου ο ήρωας θα εκτελέσει μια έξτρα κίνηση. Ταυτόχρονα, κάποιες κάρτες δημιουργούν combos με άλλους ήρωες που καταλήγουν σε πολύ ισχυρότερες επιθέσεις, ενώ μια πληθώρα από διαφορετικά όπλα και accessories μπορούν να επηρεάσουν την μάχη με αναπάντεχα σημαντικούς τρόπους. Σαν σύνολο, είναι ένα ιδιαίτερα βαθύ combat system, που δίνει την δυνατότητα για αρκετό customization προκειμένου να βρείτε το playstyle που λειτουργεί για εσάς. To deck building είναι εύκολο και προσφέρει αρκετές δυνατότητες για έξυπνες επιλογές, αλλά και αρκετά ευέλικτο ώστε να πειραματιστεί κανείς με διαφορετικά builds.

Προσωπικά όμως, από την στιγμή που βρήκα την στρατηγική που προτιμούσα έχασα κάθε όρεξη να πειραματιστώ με την deck μου ή να αλλάξω τους ήρωες στο party μου. Αυτό έχει να κάνει τόσο με την επανάληψη στις μάχες με τους απλούς εχθρούς που άρχισε να γίνεται όλο και πιο εμφανής από τα μισά του τίτλου και μετά, όσο και με τα bosses, τα οποία αν και ενδιαφέροντα στην πλειοψηφία τους, όφειλαν την δυσκολία τους στα τεράστια ποσά HP που διέθεταν, κάνοντας την μάχη ένα τεστ υπομονής αντί στρατηγικής σκέψης. Ευτυχώς, στις δέκα περίπου ώρες που διαρκεί το SteamWorld Quest, αυτή η επανάληψη δεν προλαβαίνει να υπερνικήσει την θέληση του παίκτη να δει το φινάλε.

Όσον αφορά την παρουσίασή του, δεν έχουμε απολύτως τίποτα να προσάψουμε στο SteamWorld Quest. Στα γραφικά, θυμίζει έντονα βιβλίο με παραμύθια και είναι απλά πανέμορφο. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων είναι πρωτότυπος, τα animations καλοφτιαγμένα και οι κάρτες έξυπνα ζωγραφισμένες και διακριτές μεταξύ τους παρά τον μεγάλο αριθμό τους. Αντίστοιχα και η μουσική είναι άψογη, με μελωδίες που κυμαίνονται από μελωδικά ακούσματα με πιάνο ή κιθάρα κατά την εξερεύνηση, σε πιο ροκ κομμάτια όταν ερχόταν η ώρα για κάποιο boss. Στο σύνολό του, το SteamWorld Quest χαρακτηρίζεται από την δημιουργικότητα και το ταλέντο των developers, κάνοντας το ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια στο Nintendo Switch.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Image & Form.

IGN Greece Sony και Microsoft βαδίζουν χέρι-χέρι για τη βελτίωση του cloud gaming Η νέα εποχή των Game Enthusiasts Το SteamWorld Quest έρχεται στο PC αυτό τον μήνα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα