Τα πλαστικά μέσα μας

Kανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι. Όταν δύο Αυστριακοί επιστήμονες ανακάλυψαν πέρυσι ότι είναι πιθανό οι περισσότεροι άνθρωποι να έχουμε πλαστικό μέσα στο σώμα μας, δεν ήταν επειδή είχαν εφεύρει κάποια νέα, περίπλοκη επιστημονική μέθοδο. Ήταν επειδή το έλεγξαν πρώτοι.

Η προσέγγισή τους ήταν απλή. Ζήτησαν από οκτώ άτομα, κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιαπωνία, να κρατήσουν ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο

διατροφής. Στη συνέχεια, εξέτασαν δείγματα κοπράνων τους, ψάχνοντας για πλαστικό.Το βρήκαν σε όλους τους: Κατά μέσο όρο, 20 μικροσκοπικά κομμάτια σε κάθε 10 γραμμάρια κοπράνων. Δεδομένου ότι η ημερήσια ποσότητα των ανθρώπινων κοπράνων είναι μεταξύ 400 με 500 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι από τα «δείγματα» θα περάσουν κατά πάσα πιθανότητα, από 800 έως 1000 κομμάτια μικροπλαστικών, καθημερινά.

Οι επιστήμονες, Φίλιπ Σβαμπλ (Philipp Schwabl), ερευνητής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, και Μπετίνα Λίμπμαν (Bettina Liebmann) της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Αυστρίας, είναι οι πρώτοι που παραδέχονται ότι τα ευρήματά τους είναι στην καλύτερη περίπτωση προκαταρκτικά. Τα αποτελέσματά τους δεν λένε από πού προέρχεται το πλαστικό, τι ακριβώς περιέχει και πώς επηρεάζει την υγεία μας. Αλλά με βάση αυτές τις αρχικές διαπιστώσεις, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να καταπίνει και να αποβάλλει πλαστικό.

Στη σύντομη ιστορία του, αυτό το συνηθισμένο, πλην θαυμαστό υλικό κατέληξε να αποτελεί την πηγή μιας κλιμακούμενης, παγκόσμιας ανησυχίας. Το πλαστικό βρέθηκε σε ψάρια, χελώνες και φάλαινες και πλέον, μέσα μας. Φαίνεται ότι είναι κυριολεκτικά παντού.

Όμως πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Το πλαστικό είναι φτηνό στην παραγωγή του, χρήσιμο σχεδόν παντού και απίστευτα ανθεκτικό. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν απαραίτητο στη σύγχρονη οικονομία, από τη συσκευασία και τη μόδα έως την ιατρική και τις μεταφορές. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει το Politico, ακόμη και αν η επιστήμη δεν είναι ακόμα σαφής σχετικά με το αποτέλεσμα που έχουν τα πλαστικά στο σώμα μας, οι ανησυχίες αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα