Spider-Man Review

New look, same Spidey

Κάθε φορά που η Sony ανακοινώνει ένα νέο exclusive για το PS4 προκαλεί ντόρο και όπως είναι φυσικό κάτι αντίστοιχο συνέβη και στην περίπτωση του Spider-Man, το οποίο ανακοινώθηκε στην E3 του 2016. Από τότε μέχρι και την περσινή E3 δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκετά τρέιλερ και gameplay video κρατώντας το hype σε υψηλά επίπεδα. Προσωπικά δεν εντυπωσιάστηκα

από όσα είδα πριν την κυκλοφορία του Spider-Man. Αν κάτι μου προκάλεσε εντύπωση είναι το γεγονός ότι κάνεις δεν είδε... τον ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή το gameplay του Spider-Man, το οποίο είναι ίδιο πρακτικά με αυτό που είχαμε συναντήσει στα δύο προηγούμενα The Amazing Spider-Man της Beenox. Μάλιστα το The Amazing Spider-Man 2 είχε αποσπάσει πολλές αρνητικές κριτικές. Για ποιον λόγο λοιπόν όλη αυτή η θριαμβολογία γύρω από την έλευση του Spider-Man;

Παρά την αρχική δυσπιστία μου αποφάσισα να προσεγγίσω το Spider-Man με ειλικρίνεια και χωρίς καμία προκατάληψη. Στην τελική μπορεί και να ήταν λανθασμένη η αρχική εντύπωσή μου. Δυστυχώς όμως οι φόβοι μου επιβεβαιώθηκαν, αφού το Spider-Man τουλάχιστον σε επίπεδο gameplay διαφέρει ελάχιστα σε σχέση με τη σειρά The Amazing Spider-Man. Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι αν τα καλύτερα production values μπορούν να κάνουν την διαφορά; Εν μέρει ναι, υπάρχει όμως και ένα μεγάλο... αλλά. Αυτό ακριβώς το “αλλά” θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε παρακάτω.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κυκλοφορίες που έχουν βασιστεί στις περιπέτειες του ανθρώπου-αράχνη, το Spider-Man μας αφηγείται μια νέα ουσιαστικά ιστορία. Ότι δηλαδή είχαμε δει και στο Batman της Telltale Games. Η προσέγγιση πάντως της Insomniac Games δεν είναι τόσο τολμηρή, αφού το βασικό lore έχει μείνει απαράλλακτο. Κοινώς, ο Peter Parker είναι ο γνωστός nerd που έχουμε δει στα κόμικ, είναι ερωτευμένος με την Mary Jane Watson και ζει με την απώλεια του θείου του Ben. Ο ήρωάς σας βέβαια περνά τον περισσότερο χρόνο του φορώντας το προσωπείο του Spider-Man, υπερασπίζοντας τη Νέα Υόρκη από διάφορους super villains και ακούγοντας παράλληλα τα εξ' αμάξης από τον τραγελαφικό J. Jonah Jameson.

Παρά την ύπαρξη των παραπάνω γνωστών δεδομένων, οι σεναριογράφοι πλάθουν μια ξεχωριστή ιστορία, η οποία θα καταφέρει να σας κρατήσει σε αγωνία, έστω κι αν οι όποιες ανατροπές της είναι εξαιρετικά προβλέψιμες. Αν υπάρχει κάτι που μας στεναχώρησε είναι ότι κάποιοι villains έχουν πολύ περιορισμένο... screen time. Από την στιγμή που η Insomniac Games μπαίνει στον κόπο να μας δώσει κάποιες πληροφορίες για την προσωπικότητα και τα κίνητρά τους, δίνοντας μάλιστα σε ορισμένους εξ 'αυτών μια τραγική διάσταση περιμέναμε περισσότερα πράγματα από μια απλή cameo εμφάνιση. Όταν σε 40 ώρες gameplay βλέπουμε τον Vulture μόλις πέντε λεπτά (για να μην πούμε λιγότερο), τότε η παρουσία του μόνο ως cameo μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το Spider-Man λαμβάνει χώρα σε έναν τεράστιο open world κόσμο, τον οποίο μπορείτε να εξερευνήσετε απ' άκρη σ' άκρη χρησιμοποιώντας τις traversal ιδιότητες σας. Προφανώς και μπορείτε να περπατήσετε ή να τρέξετε στις λεωφόρους και τα σοκάκια της πόλης, αλλά εδώ που τα λέμε έχει μεγαλύτερη πλάκα να σκαρφαλώνετε πάνω στα κτήρια ή να αιωρείστε ανάμεσά τους. Οι traversal μηχανισμοί δεν έχουν αλλάξει και πολύ σε σύγκριση με το The Amazing Spider-Man 2, αν και αυτή την φορά εκτοξεύετε τον ιστό σας μόνο με το R2. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να σκοπεύσετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και να εκτοξευθείτε μετά με ταχύτητα κατά πάνω του.

Τα animations των κινήσεων του ήρωά σας είναι εξαιρετικά αν και εντοπίσαμε μια μικρή παρασπονδία. Όταν κάνετε wall run πάνω σε κτήρια και φτάνετε στην οροφή τους θα διαπιστώσετε ότι ο Spider-Man εκτοξεύεται στον αέρα, αντί απλά να σκαρφαλώσει στο περβάζι της οροφής. Εξαιρετική είναι και η απόδοση της Νέας Υόρκης, καθώς πέρα από κάποια φανταστικά κτήρια, έχουμε να κάνουμε με μια πιστή αναπαράσταση της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Το σύστημα μάχης επίσης δεν διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτό που είχαμε συναντήσει στα δύο κεφάλαια της σειράς The Amazing Spider-Man και είναι εμφανέστατα επηρεασμένο από αυτό της σειράς Batman της Rocksteady. Κοινώς ξεκινάτε την αλληλουχία επιθέσεων σας και κάνετε dodge, όταν εμφανιστεί η σχετική ένδειξη στην οθόνη σας. Η εξολόθρευση των εχθρών και η ολοκλήρωση των διαφόρων αποστολών σας ανταμείβει με xp και κατ' επέκταση με skill points, τα οποία σας επιτρέπουν να μάθετε νέα moves.

Όταν φτάσετε σε ένα αρκετά μεγάλο level θα έχετε ξεκλειδώσει μια πληθώρα κινήσεων, οι οποίες δίνουν αν μη τι άλλο λίγο παραπάνω βάθος στο σύστημα μάχης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορείτε να αφοπλίσετε τους αντιπάλους σας και μετά να πετάξετε τα assault rifles ή τις ασπίδες τους κατά πάνω τους, να τους εκτοξεύσετε στον αέρα και μετά να τους κλωτσήσετε ή ακόμη και να πιάσετε τις ρουκέτες από τα RPG και να τις στείλετε πίσω στους εχθρούς σας. Επιπροσθέτως, σταδιακά ξεκλειδώνετε και κάποια χρήσιμα gadgets, όπως το electric web ή τα spider bots. Πέρα από τα gadgets υπάρχει η δυνατότητα να ξεκλειδώσετε και διάφορα κοστούμια, τα οποία έχουν ένα συγκεκριμένο suit power. Σε αντίθεση με το The Amazing Spider-Man 2, όπου κάθε κοστούμι άλλαζε σημαντικά τα στατιστικά του ήρωά σας, εδώ τα costumes δεν έχουν σημαντική επίδραση στο gameplay.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το progression system του Spider-Man στηρίζεται πάνω στην ολοκλήρωση των διαφόρων προαιρετικών δραστηριοτήτων. Κοινώς για να ξεκλειδώσετε όλα τα κοστούμια και τα gadgets θα πρέπει να ολοκληρώσετε το 90% περίπου των προαιρετικών αποστολών. Οι αποστολές αυτές χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Πέρα από τα τυπικά side-quests θα χρειαστεί να εξουδετερώσετε outposts και να σταματήσετε διάφορα εγκλήματα, αλλά και να συλλέξετε δεκάδες collectables. Οι προαιρετικές αποστολές είναι στην πλειοψηφία τους βαρετές και ο μόνος λόγος ύπαρξής τους είναι για να αυξήσουν τη συνολική αντοχή του τίτλου στο χρόνο. Εμείς μπήκαμε στην διαδικασία να τις ολοκληρώσουμε όλες για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο αν παίζαμε το Spider-Man καθαρά για προσωπική μας ευχαρίστηση και όχι για να γράψουμε ένα review να είστε σίγουροι ότι δεν θα είχαμε μπει στον κόπο να ασχοληθούμε μαζί τους.

Ένα άλλο στοιχείο που θέλουμε να θίξουμε αφορά γενικότερα την δομή των αποστολών και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το παιχνίδι. Η Insomniac Games είναι μια εταιρεία που μας έχει δώσει κορυφαία δείγματα γραφής με αποκορύφωμα το μνημειώδες το Sunset Overdrive, αντί όμως να βάλει την προσωπική της σφραγίδα αντιγράφει απλά το έργο της Beenox. Στο ξεκίνημά του το Spider-Man σας βάζει απέναντι με κακοποιούς, ενώ στο δεύτερο μισό του ο χάρτης πλημμυρίζει με εχθρούς που χρησιμοποιούν εξελιγμένη τεχνολογία, ότι δηλαδή είχαμε δει και στο The Amazing Spider-Man 2. Ανάλογες ομοιότητες υπάρχουν και στα crimes, αμάξια ληστών σταματούσατε στην δημιουργία της Beenox, αμάξια σταματάτε και εδώ. Σε κάθε βασική περιοχή του χάρτη θα πρέπει να σταματήσετε τα ίδια εγκλήματα ξανά και ξανά (20 φορές συνολικά) αν θέλετε να αποκτήσετε όσα crime tokens απαιτούνται για να ξεκλειδώσετε όλα τα αντικείμενα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα έντονο συναίσθημα επανάληψης, αφού όσο βάθος κι αν έχει το σύστημα μάχης μετά από 10-15 ώρες θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε τις ίδιες ακριβώς τακτικές.

Εν τω μεταξύ, το Α.Ι των αντιπάλων σας δεν βοηθά την κατάσταση, αφού είναι άκρως προβλέψιμο ανεξαρτήτως του επίπεδου δυσκολίας στο οποίο παίζετε. Την πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσετε ένα combo 100 χτυπημάτων θα αισθανθείτε περήφανοι για τον εαυτό σας, ωστόσο όταν εκτελέσετε ένα τέτοιο combo 50 φορές θα αρχίσετε να αναρωτιέστε για την εξυπνάδα και τις ικανότητες των αντιπάλων σας. Ανάλογο βλακώδες A.I έχουν και τα bosses, μετατρέποντας φαινομενικά επικές αναμετρήσεις σε μια βαρετή αγγαρεία.

Ευτυχώς, σε οπτικοακουστικό επίπεδο το Spider-Man δεν απογοητεύει. Όπως προαναφέραμε, ο κόσμος του είναι υπέροχα δοσμένος, ενώ από πλευράς performance δεν παρατηρείται κανένα απολύτως πρόβλημα. Το draw distance φτάνει στο... Θεό, το frame rate δεν μασάει ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε δεκάδες εχθρούς, ενώ τα textures μαρτυρούν τα υψηλά production values του τίτλου. Ο ηχητικός τομέας, τόσο σε επίπεδο soundtrack και ηχητικών εφέ, όσο και σε επίπεδο voice acting δίνει ρέστα. Όλες ανεξαιρέτως οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εφάμιλλες με αυτές που είχαμε συναντήσει στις πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές. Αν υπάρχει κάτι που αμαυρώνει την θετική αυτή εικόνα είναι τα bugs, καθώς 2-3 φορές το Spider-Man crashαρε, ενώ σε τρεις περιπτώσεις παρατηρήσαμε εχθρούς κολλημένους μέσα στο background, οπότε χρειάστηκε να ολοκληρώσουμε από την αρχή τα αντίστοιχα outpost missions.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas.

IGN GreeceΑνακοινώθηκαν τα παιχνίδια του PS Plus για τον ΑύγουστοΜια μικρή "κρίση" περνάει το PlayStation NetworkΣτο 'Iron Throne' των Gamepads βρίσκεται πλέον το DualShock 4

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα