Spartan Gear Cyclops Wired Mechanical Gaming Keyboard Review

Ένα φθηνό, ανθεκτικό και όμορφο μηχανικό πληκτρολόγιο, ιδανικό για gaming, το cyclops από την Spartan Gear αποτελεί μια καλή επιλογή για οποίον θέλει μια φθηνότερη εναλλακτική.

Είναι πάντα ενδιαφέρον να βλέπεις διάφορες φθηνές επιλογές στον χώρο των περιφερειακών. Οι εταιρείες σκαρφίζονται διάφορα κόλπα για να συναγωνιστούν τα ακριβότερα μοντέλα και να παρέχουν στους χρήστες τους όσο το δυνατόν περισσότερα features με την μικρότερη τιμή. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι

-γνωστές και μη- εταιρείες απλά προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους καταναλωτές ότι αγοράζουν ένα καλύτερο προϊόν, με έξυπνο marketing, buggy λειτουργίες και κακή ποιότητα κατασκευής. Αυτές οι πρακτικές κάνουν την επιλογή ενός τέτοιου προϊόντος μια αγοραστική κόλαση. Η διαδικασία εύρεσης ενός προϊόντος που θα σου δώσει τα περισσότερα για τα λεφτά σου απαιτεί καλή γνώση του αντικείμενου και αρκετές ώρες έρευνας στην αγορά.

Έτσι όταν είδαμε ένα προϊόν από μια εταιρία που δεν έχουμε ξανακούσει στον χώρο των πληκτρολογίων, για ένα φθηνό, wired mechanical keyboard, η εμπειρία μας έκανε αρκετά επιφυλακτικούς ως προς το τι θα αντικρίσουμε μόλις ξετυλίξουμε το προϊόν. Ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση το Cyclops από την Spartan Gear είναι ικανοποιητικό -για τα λεφτά του- και αξιοπρεπέστατα ανοίγει τον χώρο των μηχανικών πληκτρολογίων παρέχοντας εξαιρετικά features και ελκυστική εμφάνιση με ανθεκτική κατασκευή και όμορφο led φωτισμό.

Στην εξωτερική του εμφάνιση το Cyclops είναι αρκετά σοβαρό. Είναι ένα full size πληκτρολόγιο (445x137x50mm), με επιθετικό, bare to the bones look. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κάνεις μόλις το βγάλει από το κουτί είναι το ιδιαίτερο βάρος του, κάτι που οφείλεται στο μεταλλικό top plate. Το βάρος το καθιστά εξαίρετο για desktop χρήση, αφού από την στιγμή που θα "εφαρμόσει" επάνω στο γραφείο σας, δεν κουνιέται εύκολα.

Αφού συνδέσετε το πληκτρολόγιο στον υπολογιστή σας (με usb) θα το δείτε να ζωντανεύει με δυνατό led φωτισμό που βρίσκεται πίσω από κάθε πλήκτρο. Τα led ανάβουν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, αλλά έχουν συγκεκριμένο χρώμα ανά περιοχή: Κόκκινο στα αριστερά, κίτρινο στο κέντρο και το spacebar, μωβ στα δεξιά και γαλάζιο ακόμα πιο δεξιά στο enter και το backspace. Τα βελάκια και τα home κουμπιά φωτίζονται από ένα ωραίο πράσινο, ενώ το numpad από ένα βαθύ μπλε. Αν και τα χρώματα δεν αλλάζουν, η επιλογή τους είναι άνετη στο μάτι και χωρίζουν όμορφα το πληκτρολόγιο. Η χρήση ενός χαμηλωμένου «anti-ghosting» plate επιτρέπει επίσης στο φως να περνάει κάτω από τα πλήκτρα και να δίνει μια απαλή αύρα από φως γύρω τους.

Αν βέβαια δε σας αρέσουν τα led να είναι ανοιχτά συνέχεια -ή αν απλά θέλετε να εντυπωσιάσετε- το πληκτρολόγιο έρχεται με αρκετά presets τα οποία μπορείτε να αλλάξετε εύκολα με το πάτημα δυο κουμπιών. Κάτι που βρήκαμε ιδιαίτερα βοηθητικό είναι, ότι εκτός από την ύπαρξη πολλών fancy εφέ, η ύπαρξη διάφορων presets για παιχνίδια (όπως FPS, League of Legends, Racing Games κ.α.) που φωτίζουν τα πλήκτρα που χρησιμοποιούνται στο game ώστε να τα βρίσκετε αμέσως ακόμα και μέσα στο σκοτάδι. Ένα ωραίο εξτρά είναι και η ικανότητα να φτιάξετε και να αποθηκεύσετε τα δικά σας presets.

Τα πλήκτρα, το σημαντικότερο κομμάτι ενός μηχανικού πληκτρολογίου, είναι αναπάντεχα καλής ποιότητας, πλαστικά και ελαφριά, είναι tactile, clicky blue από την Outemu, μια σχετικά άγνωστη εταιρία, που κερδίζει έδαφος στην αγορά με καλή κατασκευή και ανταγωνιστικές τιμές. Τα switches είναι φτιαγμένα για περισσότερα από 50 εκατομμύρια πατήματα, όπως υποστηρίζει η Spartan Gear. Γενικότερα, έχουν ηχηρό clicky ήχο και είναι αρκετά snappy, με το σημείο πίεσης του πλήκτρου να είναι ακριβώς επάνω στο σημείο υποχώρησης του, αποδίδοντας ένα premium feel στα ακροδάχτυλά σου σε κάθε πάτημα.

Η μεγαλύτερη ίσως αδυναμία των πλήκτρων είναι στην εκτύπωση. Στην έκδοση που παραλάβαμε δεν ήταν εκτυπωμένοι ελληνικοί χαρακτήρες. Οι αγγλικοί χαρακτήρες, αν και το font τους είναι αρκετά ευφάνταστο, σε πολλά πλήκτρα είναι δύσκολο να καταλάβεις το γράμμα που είναι εκτυπωμένο πάνω τους, με κυρίαρχο παράδειγμα το Β που θυμίζει περισσότερο κάποιο ιδεόγραμμα ή το 0 που αποτελείτε από δυο []. Η ποιότητα εκτύπωσης είναι αρκετά μέτρια, με πολλά πλήκτρα να δείχνουν περίεργα από την γωνιά που τα βλέπεις, με σκοτεινότερα σημεία που προδίδουν την χαμηλή τιμή του πληκτρολογίου.

Η κατασκευή είναι αρκετά στιβαρή, το μεταλλικό plate υποστηρίζεται από ένα μονοκόμματο πλαστικό με συνηθισμένη textured υφή. Το καλώδιο είναι επενδυμένο με ύφασμα και είναι περίπου 1.70m. Το top plate είναι βιδωμένο διακριτικά και είναι ικανό να δεχτεί αρκετή κακοποίηση, ενώ η κατασκευή του το καθιστά εύκολο στον καθαρισμό (προσοχή το keyboard δεν είναι αδιάβροχο).

Ένα μεγάλο σημαντικό σημείο στα μηχανικά πληκτρολόγια είναι ο ήχος που παράγουν. Το Cyclops εδώ είναι για τους λάτρεις των ηχηρών χτυπημάτων, κάθε κλικ ακούγεται αισθητά πιο δυνατά από τα περισσότερα μηχανικά πληκτρολόγια με ένα απαλό βούισμα από το μεταλλικό plate να ακολουθεί το κάθε keystroke, ένα -κατά την γνώμη μας- μειονέκτημα της κατασκευής που όμως σύντομα θα μάθεις να το προσπερνάς. Βέβαια, αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι με την χρήση ενός headset αυτός ο ήχος δεν ακούγεται καθόλου και τα keystrokes γίνονται ένα ευχάριστο background στο παιχνίδι σας… και ένας εφιάλτης για τους συγκάτοικους σας.

Δυστυχώς, το software του πληκτρολόγιου είναι απλοϊκό, δεν έχει κανένα συνοδευτικό software και τρέχει κατευθείαν out of the box, αυτό σημαίνει ότι διάφορες ρυθμίσεις και presets των led πρέπει να γίνουν χειροκίνητα. Τα macro keys είναι επίσης εκεί και έχουν όλα όσα θα περίμενε κάνεις από αυτά.

Το gaming, που είναι και ο κύριος στόχος του keyboard, αποτελεί το σημείο που το Cyclops δείχνει τα δόντια του. Τα καλοζυγισμένα switches είναι αρκετά εύκολο να τα συνηθίσεις ακόμα και αν δεν είσαι τακτικός χρήστης μηχανικών πληκτρολογίων. Καθ’ όλη την διάρκεια των πολύωρων gaming sessions δεν βρεθήκαμε μπροστά σε προβλήματα ghosting. Δεν πατήσαμε ποτέ κατά λάθος κάποιο κουμπί, εξαιτίας της σκληρότητας των πλήκτρων, η οποία ταυτόχρονα δεν κουράζει ιδιαίτερα τον χρήστη. Ο anti-ghosting σχεδιασμός δουλεύει άριστα, ενώ το πληκτρολόγιο ανταποκρίνεται τέλεια ακόμα και όταν πατάς 10 πλήκτρα ταυτόχρονα.

Στον τομέα της συγγραφής τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Η απόσταση των πλήκτρων και η γωνία του πληκτρολογίου μαζί με την σχετική σκληρότητα των πλήκτρων σε κάνει να νιώθεις τους τένοντες σου να γυμνάζονται μετά από μερικές ώρες ασταμάτητου γραψίματος, κάποιος βέβαια που είναι συνηθισμένος σε μηχανικά πληκτρολόγια δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Το παρόν κείμενο γράφτηκε με το ίδιο το πληκτρολόγιο σε ικανοποιητική ταχύτητα, συνοδευόμενο από τον... μελωδικό ήχο των πλήκτρων που θυμίζει κάπως γραφομηχανή.

Το πληκτρολόγιο μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

IGN Greece Kingdom Hearts 3 και Resident Evil 2 στην κορυφή των πωλήσεων του Ιανουαρίου Κύριο μέλος του PlayStation λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμε τη Nintendo - DICE 2019 Η Activision Blizzard ξεκίνησε τις απολύσεις υπαλλήλων

Πηγή: IGN Greece

Keywords
gear, wired, keyboard, gear, keyboard, wired, league of legends, resident evil, features, εμφάνιση, led, full, size, bones, οφείλεται, top, usb, συγκεκριμένο, μωβ, home, μπλε, φως, fps, league, games, game, blue, background, software, box, σημαίνει, macro, keys, dynamic, media, ign, playstation, nintendo, dice, activision, blizzard, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καλή Χρονιά, γραφειο υπολογιστη, εξτρα, ign, δυνατα, γνωμη, γνωση, γωνια, ηχος, μωβ, παιχνιδια, περιεργα, φως, χρωματα, fps, games, game, league of legends, αγορα, αδυναμια, απλα, αυρα, βρισκεται, γινονται, γραμμα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δοντια, δωσει, ευχαριστο, εδαφος, εφε, ευκολο, ευκολα, εμφάνιση, ερχεται, εταιρια, εφιαλτης, εξυπνο, ιδιο, θυμιζει, υφασμα, ηχο, κειμενο, λαθος, λεφτα, ματι, μπλε, μοντελα, μπορειτε, παντα, οφείλεται, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πλαστικα, προβληματα, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, τιμη, χρωμα, ομορφα, ωρες, activision, anti, background, blizzard, blue, bones, box, dice, features, full, home, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, led, κομματι, keys, league, macro, media, μπροστα, nintendo, νιωθεις, dynamic, παιχνιδι, resident evil, σημαίνει, size, software, top, ωραιο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα