Severed Review

Swipe and slash

Το PS Vita δυστυχώς βρίσκεται πλέον στα τελευταία του, ωστόσο θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του. Η κοινή πεποίθηση ότι η κονσόλα της Sony δεν διαθέτει ποιοτικούς τίτλους απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Ακόμη και σήμερα εξήμισι περίπου χρόνια μετά το λανσάρισμά της συνεχίζουμε να βλέπουμε αριστουργήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Hakuoki: Edo Blossoms και το Muv-Luv Alternative, τα οποία και βαθμολογήσαμε

με 8.8 και με 9 στα σχετικά reviews μας.

Τον τελευταίο καιρό οι σκληροπυρηνικοί κάτοχοι του PS Vita ενδεχομένως να έχουν παρατηρήσει, ότι διάφορα indie -κυρίως- games, τα οποία είχαν διατεθεί σε ψηφιακή μορφή στο παρελθόν κυκλοφορούν εκ νέου σε physical μορφή. Πρόσφατα η eastasiasoft σε συνεργασία με την DrinkBox Studios ανέλαβε την έκδοση μιας limited έκδοσης (3.000 αντίτυπα) του Severed, η οποία διατίθεται αποκλειστικά μέσω του online retailer Play-Asia. Πρόσφατα κάναμε unboxing την συγκεκριμένη έκδοση και από την στιγμή που δεν είχαμε δημοσιεύσει στο παρελθόν review για το Severed κρίναμε σκόπιμο να σας το παρουσιάσουμε.

Η δημιουργία της DrinkBox Studios, η οποία μεταξύ άλλων μας έχει παρουσιάσει το εξαιρετικό Metroidvania Guacamelee, κυκλοφόρησε αρχικά στο PS Vita τον Απρίλιο του 2016, χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Εκείνο το διάστημα η Sony είχε ήδη εγκαταλείψει την εν λόγω πλατφόρμα, οπότε κανείς δεν περίμενε ότι θα βλέπαμε ένα τόσο δυνατό exclusive. To Severed δεν κατέκτησε μόνο το PS Vita, καθώς απέσπασε θετικές κριτικές σε όλα τα format κυκλοφορίας. Την ίδια χρονιά μάλιστα ανακηρύχθηκε ως “iPad Game of the Year” από την Apple.

Αν κοιτάξει κάνεις την βιβλιοθήκη τίτλων του PS Vita, θα διαπιστώσει ότι τα καλύτερα games του ήταν αυτά που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τίτλοι όπως το Tearaway, το Gravity Rush, το Toukiden: The Age of Demons, το Soul Sacrifice αξιοποίησαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο τα περισσότερα features της κονσόλας. Το ίδιο ακριβώς κάνει και το Severed, καθώς κατά βάση χρησιμοποιείτε την οθόνη αφής του PS Vita για να παίξετε.

Στο Action RPG της DrinkBox Studios ελέγχετε την Sasha, μια κοπέλα, η οποία βρίσκεται εγκλωβισμένο σε έναν εφιαλτικό κόσμο ψάχνοντας την οικογένειά της. Παρά τα ελάχιστα cutscenes και το γεγονός ότι η ίδια η πρωταγωνίστρια δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητική, η πλοκή καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα γεγονότα μπορούν να ερμηνευθούν με διάφορους τρόπους, εντούτοις η κεντρική θεματολογία γύρω από την οποία περιστρέφεται το σενάριο είναι η απώλεια. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με την απώλεια της οικογένειάς σας, ένα concept που από μόνο του είναι ικανό να σας γεννήσει διάφορα συναισθήματα. Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση που έχετε χάσει κάποιο από τα μέλη του στενού οικογενειακού σας κύκλου. Με άλλα λόγια η όλη η ιστορία έχει έναν μουντό και σκοτεινό τόνο που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το ζωηρό ύφος των προηγούμενων κυκλοφοριών της Drinkbox Studios και κυρίως με αυτό του Guacamelee!.

Το gameplay του Severed αντλεί στοιχεία από παραδοσιακά dungeon crawlers πρώτου προσώπου και τα αναμιγνύει με μηχανισμούς από το Infinity Blade. Μάλιστα το σύστημα μάχης του διαθέτει αρκετές ομοιότητες με την δημιουργία των Chair Entertainment και Epic Games, καθώς στις μάχες κάνετε swipe πάνω στην οθόνη αφής κουνώντας το δάκτυλό σας πέρα δώθε για να επιτεθείτε στους εχθρούς σας. Αν θέλετε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις των αντιπάλων δεν έχετε παρά να κάνετε swipe προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Όταν βρίσκεστε στην επίθεση ο σκοπός σας είναι να κάνετε swipe στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μπλοκάρει ο αντίπαλος σας. Να σημειωθεί εδώ ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κίνηση που κάνετε με το δάκτυλο σας πάνω στην οθόνη αφής, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλείτε με τις επιθέσεις σας. Επιπροσθέτως, όσο περισσότερα επιτυχημένα χτυπήματα δώσετε, τόσο περισσότερο αυξάνει και ο μετρητής του Focus σας. Στην περίπτωση μάλιστα που καταφέρετε να τον maxάρετε έχετε ένα μικρό χρονικό περιθώριο στην διάθεσή σας για να ακρωτηριάσετε τους εχθρούς σας. Δύναται για παράδειγμα να τους κόψετε τα χέρια τους, τα φτερά τους, τις ουρές του, το σαγόνι τους ή ακόμη και τα μάτια τους. Τα μέλη μάλιστα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσετε τα attributes τα και για διάφορα άλλα upgrades.

Η αλήθεια είναι ότι στις δύο πρώτες περίπου ώρες το Severed θα σας φανεί υπερβολικά εύκολο, παρόλα αυτά στην πορεία ο βαθμός πρόκλησης αυξάνει κατακόρυφα, καθώς καλείστε να μονομαχήσετε απέναντι σε περισσότερους του ενός εχθρός. Υπάρχουν μάλιστα ουκ ολίγες περιπτώσεις που οι εχθροί σας έχουν μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα (τρία προς ένα ή ακόμη και τέσσερα προς ένα). Ευτυχώς για εσάς υπάρχει το λεγόμενο Enemy timer στην κάτω πλευρά της οθόνης, το οποίο σας υποδεικνύει με ακρίβεια πότε ακριβώς θα επιτεθούν οι εχθροί σας, έτσι ώστε να προλάβετε να μπλοκάρετε τις επιθέσεις τους.

Ένα ακόμη στοιχείο που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι δεν ενδείκνυται να κάνετε μανιωδώς swipe την οθόνη σας ελπίζοντας να χτυπήσετε περισσότερες φορές τον αντίπαλο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποιο χτύπημά σας θα μπλοκαριστεί και ταυτόχρονα θα μηδενιστεί το Focus σας. Κατ' επέκταση δεν θα έχετε την ευκαιρία να ακρωτηριάσετε τους αντιπάλους σας, οπότε θα στερηθείτε τις πολύτιμες πρώτες ύλες που σας επιτρέπουν να αναβαθμίσετε τον χαρακτήρα σας.

Τα ακρωτηριασμένα μέλη των αντιπάλων σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως προείπαμε για να αναβαθμίσετε την ηρωίδα σας. Αρχικά υπάρχει μόλις ένα skill tree, στην πορεία όμως αποκτάστε πρόσβαση σε δύο ακόμη που σχετίζονται με τα spells Blind και Absorb. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο σας επιτρέπει να “τυφλώσετε” προσωρινά τους αντιπάλους σας, ενώ το δεύτερο σας δίνει την δυνατότητα να κλέψετε τα buffs του (αυξημένο speed, damage, armor ή health regeneration). Να σημειωθεί πάντως ότι κάποιοι εχθροί είναι άτρωτοι στην μαγεία σας και ως εκ τούτου ούτε τα buffs τους μπορείτε να κλέψετε, αλλά ούτε και να τους τυφλώσετε.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν random encounters, άρα ούτε και grinding, θα χρειαστεί από πολύ νωρίς να τελειοποιήσετε τις ικανότητες σας στον ακρωτηριασμό, έτσι ώστε να συλλέξετε τον απαραίτητο αριθμό από parts για να κάνετε όλα τα upgrades. Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς πάντως θα συναντήσετε και διάφορα άλλα αντικείμενα, τα giblets, τα οποία μπορούν να μετατραπούν με το κατάλληλο skill σε parts. Για παράδειγμα, τρία giblets μπορούν να μετατραπούν σε ένα μάτι, ενώ κάποια πιο σπάνια parts απαιτούν πολύ περισσότερα giblets.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα spells σας δεν χρησιμεύουν μόνο μέσα στην μάχη, καθώς σας επιτρέπουν να μεταβείτε σε συγκεκριμένες “κρυφές” περιοχές του χάρτη. Αν επιθυμείτε λοιπόν να εξερευνήσετε όλο τον κόσμο του Severed και να πετύχετε το πολυπόθητο 100% completion θα χρειαστεί να κάνετε αρκετό backtracking. Η απουσία ενός fast travel μηχανισμού πάντως δυσχεραίνει την όλη διαδικασία, αν και για να είμαστε ειλικρινείς ακόμη κι αν ψάξετε τα πάντα θα χρειαστείτε μόλις 10 ώρες για να ολοκληρώσετε το Severed. Τα bosses πάντως είναι αρκετά ζόρικα, με αποκορύφωμα το τελικό boss, έναν τεράστιο δράκο, ο οποίος μάλιστα από κάποιο σημείο και μετά έχει ενεργοποιημένο ένα speed buff (μειώνεται το cooldown των επιθέσεων και παράλληλες τα χτυπήματα εκτελούνται πολύ πιο γρήγορα), οπότε απαιτούνται πολύ καλά αντανακλαστικά για να τα βγάλετε πέρα.

Το τελικό boss, δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο παρατηρείται μια απότομη αύξηση του βαθμού πρόκλησης. Ενδεικτικά να καταφέρουμε ότι αν επιθυμείτε να συλλέξετε και τα τρία mementos, τα τρία δηλαδή collectables που σας επιτρέπουν να παρακολουθήσετε το true ending του Severed, θα χρειαστεί να μονομαχήσετε απέναντι σε έναν εχθρό που έχει ενεργοποιημένα όλα τα buffs και magic resistance. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά έχετε μόλις ένα λεπτό στην διάθεσή σας για να νικήσετε, αφού μόλις ο χρόνος τελειώσει πέφτετε στο κενό και πεθαίνετε. Το μόνο παρήγορο είναι ότι το Severed είναι εξαιρετικά γενναιόδωρο όσον αφορά τα checkpoints, καθώς συνεχίζετε την πρόοδο σας ακριβώς πριν την μάχη στην οποία σκοτωθήκατε.

Όσοι από εσάς έχετε ασχοληθεί με τις προηγούμενες κυκλοφορίες της καναδικής εταιρείας είναι πολύ πιθανό να έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει μια κοινή γραμμή, όσον αφορά το art direction. Πρακτικά λοιπόν στον οπτικό τομέα συναντάμε απλοϊκά σχεδιασμένα, άλλα άκρως καλαίσθητα περιβάλλοντα και εχθρούς. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στα animations, καθώς με λίγη εξάσκηση είστε σε θέση να αναγνωρίσετε προς τα που μπλοκάρουν οι εχθροί σας, αλλά και από ποια κατεύθυνση ετοιμάζονται για να σας επιτεθούν.

Στον ηχητικό τομέα σημείο αναφοράς αποτελεί το εξαιρετικό soundtrack της καναδικής experimental μπάντας Yamantaka//Sonic Team, το οποίο δένει απόλυτα με το σκοτεινό ύφος της δημιουργίας. Το voice acting περιορίζεται στους NPC, καθώς όπως είπαμε η Sasha δεν βγάζει μιλιά, εντούτοις γίνεται σε μια φανταστική γλώσσα και όχι στα αγγλικά, κάτι που αν μη τι άλλο μαρτυρά την πρόθεση των developers να στήσουν από το μηδέν έναν high fantasy κόσμο.

To review βασίστηκε στην physical έκδοση του Severed για το PS Vita, η οποία μας παραχωρήθηκε από την eastasiasoft.

IGN GreeceIGN - Unboxing Severed Limited editionTo 'Netflix για κόμικ' έρχεται στο Nintendo SwitchΑνακοινώθηκε το επόμενο Nindies Showcase

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα