Premier League: Οι πιο ακριβοί Άγγλοι αμυντικοί

Δείτε παρακάτω στο αφιέρωμα του 90min.com, τους δέκα πιο ακριβούς Άγγλους αμυντικούς όλων των εποχών,

10. Φικάγιο Τομόρι (με 35 εκατομμύρια ευρώ στη Μίλαν)

Αφού έλαμψε ως δανεικός, η Μίλαν ολοκλήρωσε την αγορά 35 εκατομμυρίων ευρώ του Τομόρι το καλοκαίρι του 2021 προτού ξεκινήσει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στην πορεία των «ροσονέρι» προς το Scudetto. Η έλλειψη ενδιαφέροντος από την Εθνική ομάδα ήταν περίεργη για τους περισσότερους. Ο πρώην παίκτης της Τσέλσι θα επιδιώξει να απογειώσει

πάλι την καριέρα του, μετά από μία μέτρια χρονιά πέρυσι. Συνολικά μετράει 101 συμμετοχές με τη Μίλαν (με 3 γκολ και 1 ασίστ).

9. Μάικλ Κιν (με 35 εκατομμύρια ευρώ στην Έβερτον)

Ξεκίνησε την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετά από αρκετούς δανεισμούς, κατέληξε στη Μπέρνλι. Τον Ιούλιο του 2017, η Έβερτον πλήρωσε 35 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον διεθνή Άγγλο αμυντικό για να τον φέρει στο «Γκούντισον Παρκ». Το 2020 υπέγραψε πενταετή επέκταση του συμβολαίου του, αλλά την περυσινή σεζόν έχασε τη θέση ου στη βασική ενδεκάδα και είχε μόλις 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Η καλύτερη του εμφάνιση ήταν αναμφίβολα στο 1-1 με την Τότεναμ, ματς στο οποίο πέτυχε και το μοναδικό του τέρμα στη σεζόν.

8. Ρίο Φέρντιναντ (με 35 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έσπασε το αγγλικό ρεκόρ μεταγραφών για να αποκτήσει τον «καυτό» Ρίο Φέρντιναντ από τη Λιντς, το 2002. Η αγορά αυτή έκανε τον Φέρνινταντ τον πιο ακριβό αμυντικό στην ιστορία για δεύτερη φορά, αφού έχασε τον πρώτο του τίτλο από τον Λίλιαν Τουράμ το 2001. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Φέρντιναντ θα άνθιζε και όντως έγινε σούπερ σταρ στο «Ολντ Τράφορντ». Παρέμεινε 12 χρόνια στην ομάδα, κερδίζοντας 14 τρόπαια, μεταξύ αυτών έξι πρωταθλήματα και το Champions League to 2008. . και ο αρχέτυπος σύγχρονος αμυντικός σίγουρα δεν απογοήτευσε.

So grateful to be extending my stay at @ManUtd! I’ve been here for nine years and it’s my home. I want to achieve a lot more and I want it to be with this team pic.twitter.com/LNJAv852Qv

— Luke Shaw (@LukeShaw23) April 4, 2023

7. Λουκ Σο (με 36 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ο Λουκ Σο έχει απολαύσει τη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού εντάχθηκε στον σύλλογο ως έφηβος από τη Σαουθάμπτον το 2014. Ο Σο αντιμετώπισε σοβαρούς τραυματισμούς και ένιωσε την οργή του Ζοσέ Μουρίνιο κατά τη διάρκεια της θητείας του στον σύλλογο, αλλά βγήκε από τα μαύρα σύννεφα και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους της Premier League στη θέση του αριστερού μπακ.

«Έχω την ελευθερία κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο και αυτό μου δίνει αυτοπεποίθηση για το τι θέλω να κάνω για να βοηθήσω την ομάδα». Αυτό είναι λοιπόν το μυστικό της επιτυχημένης καριέρας του Σο. Τα τελευταία χρόνια έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο και για την Εθνική ομάδα, ενώ η εξαιρετική φόρμα που έχει επιδείξει στους «κόκκινους διαβόλους» του έδωσε νέο συμβόλαιο στο τέλος της σεζόν 2022/23.

6. Μπεν Τσίλγουελ (με 52 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι)

Οι τραυματισμοί έχουν ταλαιπωρήσει τον Τσίλγουελ στη θητεία του στην Τσέλσι, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τσίλγουελ ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς μπακ στην Premier League. Έγινε μέλος των «μπλε» το καλοκαίρι του 2020 και στις 29 Μαΐου της επόμενης χρονιάς, ο Τσίλγουελ κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο όταν η Τσέλσι νίκησε 1–0 τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του UEFA Champions League στο Πόρτο. Τώρα με τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο ελπίζει να γίνει πάλι κομβικός παίκτης για τους Λονδρέζου, μετά την επέκταση του συμβολαίου του, τον Απρίλιο.

5. Κάιλ Γουόκερ (με 52 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι)

Ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο μετέτρεψε τον «ακατέργαστο» Γουόκερ στον πιο πολυπόθητο μπακ στη χώρα , με μετακόμιση 52 εκατομμυρίων ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι μετά την εκπληκτική σεζόν (2016/17) με την Τότεναμ κατά την οποία πρωταγωνίστησε ως ακραίος μπακ. Η εξέλιξη του Γουόκερ ήταν αξιοσημείωτη υπό τον Πεπ Γκουαρντιόλα στο Μάντσεστερ και θα τον θυμούνται ίσως, ως ένα από τα πιο υποτιμημένα μπακ της γενιάς του.

«Θέλω να είμαι ο καλύτερος στον κόσμο – όλοι θέλουν να είναι οι καλύτεροι στον κόσμο – και αυτό είναι που θέλω να προσπαθήσω να κάνω» είχε πει κάποτε. Με πολλή δουλειά, τελικά το κατάφερε. Στη θέση του δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι.

John Stones: What a player pic.twitter.com/7lSM3K0z0o

GOAL (@goal) June 10, 2023

4. Τζον Στόουνς (με 55 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Σίτι)

Ο «Μπεκενμπάουερ της Μπάρνσλεϊ» πήγε στους «πολίτες» το 2016 και είχε πολλά σκαμαπανεβάσματα στην απόδοση του για μεγάλη περίοδο, σε συνδυασμό και με τους συχνούς τραυματισμούς του. Πλέον έχει εξελιχτεί ψς ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη, ειδικά μετά την έμπνευση του Πεπ Γκουαρντιόλα, να τον χρησιμοποιήσει την περυσινή χρονιά σε έναν μοναδικό «υβριδικό» ρόλο σέντερ μπακ, που κατέληξε στο μαγικό τρεμπλ. ξεκίνησε το μαγικό τους τέλος για το 2022/23.

3. Άαρον Γουάν-Μπισάκα (με 57 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Όταν αποκτήθηκε από την Κρίσταλ Πάλας το καλοκαίρι του 2019, πολλοί απόρησαν για το τεράστιο ποσό που δαπάνησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά το γεγονός ότι στην τελευταία του σεζόν στους Λονδρέζους είχε αναδειχτεί ο «παίκτης της σεζόν» από τους οπαδούς της ομάδας. Η εξέλιξη του πάντως δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι ιθύνοντες της ομάδας και δεν έχει ανταποκριθεί στην αρκετά «βαριά» τιμή του. Ο Γουάν-Μπισάκα… μπαινοβγαίνει στο αρχικό σχήμα της Γιουνάιτεντ μετά από την άφιξή του, με τους προπονητές να τον χρησιμοποιούν συχνά ως τον ειδικό που έχει επιφορτιστεί με το κλείσιμο ενός συγκεκριμένου αντιπάλου.

2. Μπεν Γουάιτ (με 58 εκατομμύρια ευρώ στην Άρσεναλ)

Ο 25χρονος αναδείχτηκε από τις ακαδημίες της Μπράιτον και τον Ιούλιο του 2021, έκανε το μεγάλο άλμα με τη μεταπήδηση του στην Άρσεναλ. Αν και στην προηγούμενη ομάδα του έπαιζε κυρίως σε θέση στόπερ, ο Μικέλ Αρτέτα τον χρησιμοποίησε κυρίως ως δεξιό μπακ. Βασικός και αναντικατάστατος, μέτρησε την περυσινή χρονιά 46 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, με 2 γκολ και 5 ασίστ.

Ο προπονητής του στην Άρσεναλ, περιέγραψε τον Γουάιτ ως «γενναίο», «πραγματικά ταλαντούχο» και «μαχητή», προσθέτοντας: «Προπονείται σαν να παίζει τελικό του Champions League. Γι’ αυτό έχει κάνει πολύ δρόμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στην καριέρα του».

1. Χάρι Μαγκουάιρ (με 90,5 εκατομμύρια ευρώ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Ένας πόλεμος προσφορών μεταξύ των δύο συλλόγων του Μάντσεστερ κατέληξε τελικά στο ότι η Γιουνάιτεντ ξόδεψε το μεγαλύτερο ποσό για την απόκτηση οποιουδήποτε Άγγλου αμυντικού (90,5 εκατομμύρια ευρώ). Έγινε αμέσως βασικός παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην πρώτη του σεζόν, αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς του συλλόγου, παίζοντας κάθε λεπτό τηστους 38 αγώνες της Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2019-20, ο πρώτος παίκτης (εκτός τερματοφύλακα) που το κατάφερε αυτό για τον σύλλογο, από το 1995.

Στις 25 Απριλίου 2021, ισοφάρισε το ρεκόρ του συλλόγου του Γκάρι Πάλιστερ για τα περισσότερα παιχνίδια πρωταθλήματος που έπαιξε χωρίς να γίνει αλλαγή, συμπληρώνοντας συνεχόμενα ολόκληρα 90 λεπτά μεχρι τον 71ο αγώνα της Premier League, σε μια ισοπαλία χωρίς σκορ εναντίον της Λιντς. Ωστόσο δεν μπόρεσε να σπάσει το ρεκόρ, γιατί χρειάστηκε να γίνει αλλαγή στο 72ο παιχνίδι του κόντρα στην Άστον Βίλα. Ο αρχηγός του συλλόγου περιορίστηκε σε έναν μικρό ρόλο από τον Έρικ Τεν Χαγκ και όλα δείχνουν ότι δεν έχει μέλλον στο «Ολντ Τράφορντ».

Keywords
Τυχαία Θέματα