Outward Review

Με όπλα και κατσαρολικά στον δρόμο για την περιπέτεια.

Μπορεί η Nine Dots Studio να μην συμπληρώνει ούτε εντεκάδα σε ποδοσφαιρικό αγώνα με τα άτομα που ασχολήθηκαν για τη δημιουργία του Outward, άλλα ένα είναι σίγουρο. Κατάφερε να μας δώσει ένα ενδιαφέρον survival RPG, και να αποδείξει ότι σε ένα studio που υπάρχει όρεξη για δουλειά, οργάνωση και δημιουργικότητα,

το αποτέλεσμα που θα παραδοθεί στον gamer σίγουρα θα είναι ποιοτικό και αξιόλογο παρά τα προβλήματα που μπορεί να το συνοδεύουν.

Με λίγα άτομα λοιπόν, και μικρό budget, είχαμε μεγάλη περιέργεια για το τι θα συναντούσαμε στον open world κόσμο του τίτλου. Ολοκληρώνοντας το 23GB download και ψαχουλεύοντας το menu των ρυθμίσεων, βρεθήκαμε προ εκπλήξεως. Split Screen! Επιτέλους! Τι σημαίνει αυτό; Εξοβελισμός των ακουστικών και του μικροφώνου (ασφαλώς και δεν τα αποκηρύττουμε), και το δεύτερο χειριστήριο δεν θα κάθεται στον πάγκο μέχρι να πεθάνει αυτό που χρησιμοποιείς, αφού πλέον η διπλανή θέση του καναπέ θα καταλαμβάνεται από αυτό το δεύτερο άτομο που θα παίζει μαζί σου και δεν θα είναι απλά παρατηρητής (ή το σπασικλάκι που κάνει ενοχλητικές υποδείξεις τρώγοντας τα πατατάκια σου, ενώ εσύ ζορίζεσαι τρέχοντας γύρω-γύρω όλοι από το boss να ανακτήσεις λίγο stamina). Και η αλήθεια είναι ότι η προσθήκη αυτή εκτός από διασκεδαστική είναι και αναμφισβήτητα χρήσιμη, καθώς ο τίτλος διακατέχεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Οι θετικές εντυπώσεις συνεχίστηκαν με ένα από καλύτερα tutorial που έχουμε συναντήσει, αφού φέρνει ομαλότητα στην αρχική αξεδιάλυτη πυκνότητα των mechanics. Εν αντιθέσει με το character customization όπου πραγματικά θέλαμε να βγάλουμε τα μάτια μας με τα παραμορφωμένα default τερατουργήματα, μεταξύ των οποίων είχαμε να επιλέξουμε. Η επιλογή κόμης δεν καλυτερεύει το σύνολο και εμείς μένουμε με ένα τεράστιο ερωτηματικό. Για ποιον λόγο; Παραβλέποντας αυτή τη σουρεαλιστική πτυχή του τίτλου, γιατί μόνο ως τέτοια μπορούμε να την εκλάβουμε, μπαίνουμε στον τεράστιο κόσμο του Outward.

Επιθεωρώντας το πλασματικό σύμπαν, καταλήγουμε ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός περιβάλλοντος καθαρού και γνήσιου. Η φύση έχει απλωθεί μετρημένα στις αχανείς εκτάσεις όπως ακριβώς θα έπρεπε, και δεν πνίγεσαι σε μια έκσταση οπτικής φανφάρας χωρίς περιεχόμενο. Δεν εννοούμε φυσικά ότι δεν έχει φαντασία. Τουναντίον. Υπάρχει ποικιλία, και οι περιοχές διαφέρουν εντελώς μεταξύ τους. Έρημοι, δάση, βάλτοι, και τροπικές περιοχές στις οποίες στεγάζονται dungeons, κάστρα, αρχαία οικοδομήματα που φρουρούνται από απόκοσμα πλάσματα, και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Όμως παρόλο που πρόκειται για ένα σκηνικό όμορφα χρωματισμένο και φωτισμένο, τα γραφικά χρήζουν περισσότερης φροντίδας και ραφιναρίσματος. Αυτή είναι και η καταπονημένη πλευρά του κόσμου. Επιπρόσθετη δυσχέρεια αποτελεί το draw distance και όχι μόνο σαν τεχνικό πρόβλημα, αφού στις τεράστιες περιοχές όπου δεν υπάρχει ένδειξη για το πού βρίσκεσαι ή το πού πρέπει να κινηθείς, χρησιμοποιείς κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες του τοπίου ως σημεία αναφοράς. Όταν αυτά δεν εμφανίζονται δημιουργούν προβλήματα, ιδιαίτερα σε έναν κόσμο όπου το μόνο δεδομένο είναι ότι θα χαθείς πολλάκις.

Συγκεκριμένα ο χάρτης που δίνεται για κάθε περιοχή είναι πολύ γενικός και οι αποστολές εκχωρούνται με την αόριστη πληροφορία North, South, West, East. Κάτι που βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ο δρόμος σου, αλλά ο προορισμός σου. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ξεκινήσεις από την αντίθετη κατεύθυνση κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο περνώντας από πυκνά δάση, μονοπάτια και δρόμους που θα σε οδηγήσουν σε αδιέξοδα. Εδώ λοιπόν είναι που το survival κομμάτι του τίτλου παίρνει σάρκα και οστά. Με τεράστιες αποστάσεις που σε αποθαρρύνουν να γυρίσεις σπίτι σου (αν έχεις αγοράσει), το περιεχόμενο του backpack σου θα καθορίσει την επιβίωση. Και τι να πρωτοβάλεις σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο. Potions, φάρμακα για το κρύωμα, τον βήχα, για μολύνσεις, δηλητηριάσεις, φαγητό, νερό, τσεκούρι για να κόψεις ξύλα για τη φωτιά, το alchemy lab, κατσαρόλες, όπλα, πυρομαχικά, τη σκηνή σας και η λίστα δεν λέει να τελειώσει. Τα πάντα έχουν βάρος και ανάλογα με τις ποσότητες, αυξάνεται. Ακόμα και τα χρήματα έχουν βάρος. Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε για τα ρούχα που έχετε μαζί σας. Μπορεί να πέσετε για ύπνο σε ένα καταπράσινο λιβάδι και το πρωί να χιονίζει. Αν είστε με την καλοκαιρινή ενδυμασία το πιο πιθανό είναι να πεθάνετε από το κρύο.

Η ομορφιά όμως του παιχνιδιού είναι ότι αφήνει ελεύθερο τον παίκτη να μπορέσει με δικούς του τρόπους να βγει από τις δύσκολες καταστάσεις. Μπορείτε ας πούμε να γλιστρήσετε ύπουλα σε ένα bandit camp και να κρυφτείτε σε καμιά ζεστή σκηνή. Να κλέψετε ρούχα ή να σταθείτε δίπλα σε ένα φλεγόμενο κτίριο. Όσο βέβαια εγκλιματίζεστε στον κόσμο του Aurai, τόσο πιο ξεκάθαρη εικόνα θα έχετε για τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος σε κάθε περιβάλλον και τι υλικά μπορεί να σας προσφέρει.

Το crafting system είναι πολύ σημαντικό για την πρόοδο σας. Χρειάζονται blueprints, τα οποία προμηθεύεστε από merchants, ολοκληρώνοντας αποστολές ή τα βρίσκεται τυχαία στις εξερευνήσεις σας. Ιδιαίτερα στο κομμάτι του εξοπλισμού πρέπει να επενδύσετε πολύ, καθώς δεν υπάρχει lvl up, και τα καλύτερα items είναι αυτά που θα προωθήσουν την εξελικτική σας πορεία. Αυτά, και οι ικανότητες που θα επιλέξετε για τον χαρακτήρα σας. Τα οχτώ skill trees εδώ λειτουργούν διαφορετικά. Χωρίζονται σε Tier 1,2 και 3 (Spellblade, Rogue, Runesage, Shaman, Warrior monk, Philosopher, Wild hunter, Mercenary). Το πρώτο επίπεδο μπορείτε να το ξεκλειδώσετε σε όλες τις κατηγορίες, το δεύτερο σε τρεις και το τρίτο μόνο σε μία. Εκτός από τα passive abilities τα υπόλοιπα απαιτούν συνδυασμούς με τα ανάλογα όπλα και boons.

Η χρήση μαγείας είναι πιο περίπλοκη. Αν νομίζετε ότι μαθαίνοντας ένα spell, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε "αβέρτα κουβέρτα" ανησυχώντας μόνο για το mana σας (το οποίο μάλιστα πρέπει να ξεκλειδώσετε), ξεχάστε το. Πρέπει να εναρμονιστούν με τα κατάλληλα lexicons, sigils και ρούνους. Κάτι που αποδεικνύεται χρονοβόρο όταν βρίσκεστε σε μάχη. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση, που προσφέρει κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Γενικότερα οι μάχες έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας και η ευκινησία των αντιπάλων σας, απαιτεί γρήγορες και ακριβείς κινήσεις. Το να ξεφορτωθείτε το σακίδιό σας βοηθάει αρκετά, αν και πρέπει να θυμάστε που το αφήσατε για να το επανακτήσετε. Να σημειώσουμε ότι στο Outward δεν υπάρχει θάνατος, απλά λιποθυμάτε. Αν είστε τυχεροί κάποιος περαστικός θα σας αφήσει κάπου κοντά, με την προίκα σας ανέπαφη. Αν όχι, θα ξυπνήσετε στη μέση του πουθενά προσπαθώντας να προσανατολιστείτε. Υπάρχει ακόμα η περίπτωση κάποιο τέρας να σας σύρει στη φωλιά του (dungeon) ή αν βρίσκεστε κοντά σε περιοχή ληστών να ξυπνήσετε γυμνοί στα κελιά τους με όλα τα πράγματά σας χαμένα.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

IGN GreeceΤο Snapchat ανακοίνωσε... δικά του παιχνίδιαΠροσφορές Xbox Store: 02/04/2019Outward - Launch Trailer

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα