Oninaki Review

Regrets will get you nowhere.

Όταν μιλάμε για J-RPG είναι δεδομένο πως η Square Enix μάς έχει καλυμμένους. Το Oninaki, λοιπόν, είναι μία πρόσφατη κυκλοφορία της Square Enix από τους δημιουργούς του I am Setsuna, Tokyo RPG Factory,

που αφηγείται την ιστορία ενός watcher, του Kagachi, και μας ταξιδεύει στις περιπέτειές του για την προστασία των ψυχών και τη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών και εκείνο των νεκρών. Το παιχνίδι περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον και σκοτεινό σενάριο και αρκετές εναλλακτικές όσον αφορά το gameplay, ενώ ξεχωρίζουν επίσης τα όμορφα γραφικά και η μουσική του.

Ξεκινώντας το Oninaki, το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι το origin story του πρωταγωνιστή. Ενώ ο Kagachi είναι ακόμα παιδί, καλείται να αντιμετωπίσει τον θάνατο των γονιών του. Η φιλοσοφία της περιοχής όπου μεγαλώνει είναι πως ο θρήνος των ζωντανών και οι ενοχές των νεκρών μπορούν να οδηγήσουν τις ψυχές όσων έχουν χαθεί σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να προχωρήσουν παρακάτω όπως θα έπρεπε και να ξαναγεννηθούν. Ο Kagachi είναι ψύχραιμος, ακούει τις συμβουλές του Kushi, ενός watcher που είναι και πατέρας της αγαπημένης του φίλης Mayura και ασπαζόμενος την ίδια πίστη με εκείνους δε θρηνεί αλλά αφήνει τους γονείς του να προχωρήσουν στην επόμενη ζωή χωρίς να τους κρατά πίσω η θλίψη του.

Κάνοντας fast forward κάποια χρόνια μετά, ο Kagachi έχει πλέον μεγαλώσει. Υπεύθυνος για την ανατροφή του μετά το θάνατο των γονιών του ήταν ο Kushi, έτσι σε συνδυασμό και με τα βιώματά του δεν είναι καθόλου περίεργο το γεγονός πως και ο Kagachi έγινε watcher. Οι watchers, αν και θνητοί έχουν το καθήκον να προστατεύουν τις ψυχές των νεκρών και να τις βοηθούν να προχωρήσουν στην επόμενη ζωή, καθώς και τη δυνατότητα να ταξιδεύουν ελεύθερα "beyond the veil", σε μία διάσταση όπου βρίσκονται οι χαμένες ψυχές. Οι ικανότητες των watchers είναι οι ίδιες σε όποια διάσταση κι αν βρίσκονται, όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με σκοπό να γαληνεύουν τις χαμένες ψυχές και να τις οδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αν και κάθε watcher είναι σχετικά ανεξάρτητος, όλοι ανήκουν σε μία ομάδα και μοιράζονται καθήκοντα. Φυσικά και ο Kagachi δεν αποτελεί εξαίρεση, έτσι όταν ο κόσμος βρίσκεται σε κρίση και πολλοί αθώοι δολοφονούνται με αποτέλεσμα πολλές χαμένες ψυχές, εκείνος καλείται να εκτελέσει τα καθήκοντά του και να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της κατάστασης. Σύμμαχοί σας σε αυτό το ταξίδι είναι οι daemons, χαμένες ψυχές που δε μπορούν πλέον να προχωρήσουν κι έχουν μετατραπεί σε όπλα, με τις περισσότερες αναμνήσεις τους να έχουν χαθεί. Η σύνδεση της ψυχής ενός watcher με τους daemons είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν αυτές οι χαμένες ψυχές, ώστε να μη μετατραπούν σε τέρατα, αλλά να έχουν μία ευκαιρία να συνεισφέρουν στο κοινό καλό.

Ουσιαστικά οι daemons θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι ψυχές των όπλων που χρησιμοποιεί ο Kagachi. Καθένας από αυτούς χρησιμοποιεί διαφορετικό όπλο και έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία από την περίοδο που ήταν ζωντανός. Συνολικά θα μπορέσετε να συνδεθείτε με δέκα διαφορετικούς daemons, όμως στο party σας μπορείτε να έχετε έως τέσσερις. Αν και αναφέρουμε party -σε αντίθεση με τα περισσότερα J-RPGs- το Oninaki δεν ακολουθεί turn-based σύστημα μάχης. Εσείς ελέγχετε τις κινήσεις του Kagachi και του daemon που έχετε επιλέξει να είστε συνδεδεμένοι την εκάστοτε στιγμή. Οι κινήσεις του πρωταγωνιστή μας, εφόσον είναι θνητός, είναι περιορισμένες οπότε περισσότερο θα βασιστείτε στις ικανότητες των daemons.

Κάθε daemon είναι εξειδικευμένος σε έναν τύπο όπλου. Η Aisha, η οποία είναι και ο πρώτος daemon που θα αποκτήσετε, χρησιμοποιεί σπαθί, ενώ οι επόμενοι διάφορα άλλα melee ή ranged όπλα, όπως τσεκούρι, δόρυ κτλ. Οι ικανότητές τους είναι πολλές όμως ξεκλειδώνουν σταδιακά μέσω του Skill Tree. Κάποια από τα skills που θα ξεκλειδώσετε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα πετράδια που θα αποκτήσετε από τις μάχες και την εξερεύνησή σας είναι passive και κάνουν τη συνεργασία ανάμεσα στον daemon και τον χαρακτήρα σας καλύτερη, ενώ άλλα είναι offensive skills, τα οποία μπορείτε να κάνετε equip και να τα χρησιμοποιείτε στις μάχες σας. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο χρησιμοποιείται τα skills σας η επικοινωνία με τον daemon που έχετε αυξάνεται, και στο 100% μπορείτε να κάνετε manifest, να τον φανερώσετε και να κάνετε τις επιθέσεις του ακόμα δυνατότερες.

Παρά τις μοναδικές ικανότητες των daemons οι μάχες στο Oninaki δεν είναι πάντα τόσο ενδιαφέρουσες. Η ύπαρξη πολλών daemons θα έπρεπε να είναι προτέρημα όμως το πλήθος τους και το γεγονός ότι τους αποκτάτε σταδιακά δε σας επιτρέπει να τους αναβαθμίσετε όλους όσο θα θέλατε και είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσετε τελικά δύο-τρεις. Προσωπικά χρησιμοποίησα περισσότερο την Aisha, αφού ξεκλειδώνοντας πιο σύντομα τα skills της είχε φτάσει σε υψηλό rank πολύ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο και ήταν πιο αποτελεσματική. Τα bosses που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έχουν διαφορετικά skills και απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση οπότε η εναλλαγή daemons ίσως σας φανεί χρήσιμη, όμως στις υπόλοιπες μάχες μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε όποιον daemon και όπλο ταιριάζει στο playstyle σας χωρίς να αντιμετωπίσετε ιδιαίτερη δυσκολία.

Το gameplay του Oninaki είναι αρκετά linear και δεν επιτρέπει να ξεφύγετε καθόλου από το story. Προσωπικά μου άρεσε το γεγονός πως το παιχνίδι είναι επικεντρωμένο στην ιστορία του όμως η ύπαρξη κάποιων side-quests ίσως έκανε την εμπειρία λιγότερο μονότονη λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός πως οι περισσότερες μάχες, εκτός των bosses, είναι παρόμοιες με αποτέλεσμα να μειώνεται λίγο το ενδιαφέρον. Θετική είναι βέβαια η ύπαρξη των αναμνήσεων των daemons, τις οποίες επίσης ξεκλειδώνετε σταδιακά, που μας αφηγούνται κάποια side-stories που εξηγούν και την τραγική κατάληξη αυτών των ψυχών.

Όσον αφορά την εμφάνιση της τελευταίας δημιουργίας του Tokyo RPG Factory οι εντυπώσεις μας είναι θετικές. Με μόνο μειονέκτημα μία μικρή καθυστέρηση κατά τη μεταφορά από και προς τον κόσμο beyond the veil, η εμφάνιση και οι επιδόσεις του παιχνιδιού είναι εξαιρετικές. Οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και μοιάζουν με chibi, ενώ το περιβάλλον κάθε περιοχής είναι διαφορετικό. Το highlight θα λέγαμε πως είναι τα όπλα και οι εναλλακτικές επιθέσεις τους, αλλά και το σκοτεινό περιβάλλον του κόσμου των ψυχών. Η μουσική του παιχνιδιού είναι επίσης πολύ καλή, ενώ και το voice acting είναι εξαιρετικό, με μόνη διαθέσιμη γλώσσα την Ιαπωνική.

IGN GreeceΗ Intel φέρνει εξαπύρηνους επεξεργαστές σε UltrabooksAlienware Aurora 2019 Hands OnH Nintendo ανακοινώνει το Indie World Video Showcase για την επόμενη εβδομάδα

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα