Omensight: Definitive Edition Review

Ζήστε την καταστροφή του κόσμου ξανά και ξανά.

Έχω μια μεγάλη αδυναμία στα games που έχουν ως θέμα τα ταξίδια στο χρόνο, ιδιαίτερα όταν αυτά ενσωματώνονται έξυπνα στο gameplay. To Omensight ακόμα και μέσα στην μικρή αυτή κατηγορία, παραμένει ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τίτλους που έχουμε συναντήσει, ενώ οι δημιουργοί του, Spearhead Games, έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να δημιουργούν αντισυμβατικούς και πρωτότυπους τίτλους με το προηγούμενό τους game

Stories: The Path of Destinies, το οποίο εκτυλίσσεται στο ίδιο σύμπαν.

Η κεντρική ιδέα του Omensight είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, συνδυάζοντας ταξίδια στο χρόνο με ένα murder mystery. Παίζετε ως η Harbinger της οποίας ο στόχος είναι να σταματήσει τον ερχομό του Voden, ο οποίος θα φέρει και το τέλος του κόσμου, σε ένα ανάλογο του Ragnarök. Ο μόνος τρόπος να σταματήσετε τον Voden είναι να λύσετε το μυστήριο του φόνου της Priestess Vera, ο οποίος φαίνεται να είχε καταλυτικό ρόλο στη σειρά των γεγονότων που ακολούθησαν. Φτάνοντας όμως στην Urallia, τον κόσμο που εκτυλίσσεται η ιστορία μας, η νύχτα έχει πέσει και ο ερχομός του Voden είναι πλέον αναπόφευκτος.

Επομένως ο μόνος δυνατός τρόπος δράσης είναι να χρησιμοποιήσετε τις νεοαποκτηθείσες ικανότητές σας να ταξιδεύετε στον χρόνο και να γυρίσετε στο πρωί της ίδιας ημέρας. Αυτό θα το κάνετε όχι μια φορά, αλλά επανειλημμένα προκειμένου να ερευνήσετε τις κινήσεις τεσσάρων χαρακτήρων-κλειδιά οι οποίοι θα σας οδηγήσουν σε πολύτιμες πληροφορίες. Κατά την πορεία της έρευνάς σας θα συναντήσετε και κάποια καθοριστικά στοιχεία, τα λεγόμενα omensights. Μέσω αυτών θα μπορείτε να γίνετε από θεατής των γεγονότων της ημέρας, τα οποία χωρίς την παρέμβασή σας θα είναι πάντα τα ίδια, ενεργός ερευνητής. Δείχνοντας ένα omensight σε έναν χαρακτήρα θα τον κάνετε να αλλάξει την πορεία του, δίνοντας σας πρόσβαση σε νέες πληροφορίες. Έτσι θα καταλήξετε να ζήσετε τουλάχιστον μια ντουζίνα πιθανών παραλλαγών της ίδιας ημέρας, κάθε μια από τις οποίες θα σας δώσει διαφορετικές πληροφορίες.

Όσο μεγάλο και αν είναι το concept του, η κλίμακα του Omensight είναι περιορισμένη. Θα ακολουθείτε πάντα ένα από τέσσερις διαθέσιμους χαρακτήρες, ενώ και οι περιοχές τις οποίες θα επισκεφτείτε μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό όμως δεν λειτουργεί εναντίον του τίτλου, αλλά υπέρ του καθώς θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε το μέγεθος των αποκλίσεων που προκαλείτε στο χρονοδιάγραμμα με τις επεμβάσεις σας, αλλά και τις προσωπικές ιστορίες διαφορετικών χαρακτήρων. Για παράδειγμα, ένα μέρος που ήταν γεμάτο με εχθρούς όταν συνοδευόσασταν από έναν χαρακτήρα, μπορεί να σας εκπλήξει καθώς ο ίδιος κόσμος θα σας αντιμετωπίζει ως σύμμαχο όταν το ξαναεπισκεφτείτε, συνοδευόμενοι από κάποιον άλλον χαρακτήρα.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό η αίσθηση βαρεμάρας που θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Αλλά ακόμα και όταν χρειαστεί να παίξετε την ίδια ακριβώς μέρα μέχρι ενός σημείου για να κάνετε μια διαφορετική επιλογή σε ένα κομβικό σημείο, το Omensight σας δίνει την επιλογή να ξεκινήσετε κατ’ ευθείαν από το κρίσιμο σημείο, διώχνοντας κάθε ίχνος μονοτονίας. Στην αίσθηση της φρεσκάδας που αποπνέει ο τίτλος, παρά το γεγονός ότι ζείτε συνεχώς την ίδια μέρα, παίζουν επίσης ουσιαστικό ρόλο ο σχεδιασμός των τοποθεσιών, ο οποίος είναι εξαιρετικός, αλλά και των χαρακτήρων. Κάθε ένας είναι άρτια γραμμένος, με μοναδική προσωπικότητα, εμφάνιση, κίνητρα αλλά και ιδιομορφίες οι οποίες μπορεί να τους κάνουν αγαπητούς ή αντιπαθείς. To voice acting συμβάλλει και αυτό σημαντικά στην αυθεντικότητά τους, με εντυπωσιακά ταλαντούχους ηθοποιούς όπως η Patricia Summersett, την οποία θα γνωρίζετε καλύτερα ως Princess Zelda από το Breath of the Wild.

Η μάχη στο Omensight, είναι ένα μίγμα melee combat και μαγείας, και την πλειοψηφία του χρόνου δουλεύει εξαιρετικά. Οι κινήσεις των χαρακτήρων είναι εξαιρετικά fluid και θυμίζει κάπως τα Arkham games, οι επιθέσεις που ξεκλειδώνετε όσο προχωράτε είναι ενδιαφέρουσες και προσθέτουν ποικιλία και στρατηγική σκέψη σε κάθε μάχη, ενώ και οι σύντροφοί σας έχουν ο καθένας το δικό του fighting style. H αποφυγή μιας επίθεσης την τελευταία στιγμή είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, ενώ με μερικές αναβαθμίσεις θα έχετε την δυνατότητα να μπείτε σε slow motion αν κάνετε dodge κυριολεκτικά στο παρά τρίχα, τεχνική όμοια με το Witch Time της Bayonetta. O μόνος εχθρός που δεν θα καταφέρετε ποτέ να υπερνικήσετε είναι η κάμερα, της οποίας ο έλεγχος δεν δίνεται στον παίκτη και ορισμένες φορές θα σας αποκρύπτει πολύτιμες πληροφορίες. Αυτό το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο στα (light) platforming sections, όπου η πλειοψηφία των θανάτων σας θα οφείλονται στο γεγονός ότι από την οπτική σας γωνία δεν μπορούσατε να εκτιμήσετε σωστά την απόσταση του άλματος σας.

Tο art direction του Omensight είναι εξαιρετικά όμορφο, με καλοσχεδιασμένα animations και ζωντανά χρώματα, ενώ και ο ακουστικός τομέας είναι εξαιρετικός, ιδιαίτερα το voice acting όπως αναφέραμε και προηγουμένως, αλλά και η μουσική η οποία μπορεί να περιγραφεί μόνο ως εξαιρετικά ατμοσφαιρική.

Kλείνοντας αυτό το review, θα θέλαμε να κάνουμε μια ειδική μνεία στην επιλογή του βαθμού δυσκολίας, για δυο διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η επιλογή του δεν γίνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα, όπως στην πλειοψηφία των games, αλλά μετά το tutorial, έχοντας δώσει μια γεύση στον παίκτη από τον χειρισμό, τον τύπο μάχης αλλά και την μέση δυσκολία, προκειμένου να κάνει μια πιο ενημερωμένη επιλογή. Ο δεύτερος είναι η ξεχωριστή επιλογή βαθμού δυσκολίας για τη μάχη και για την έρευνα, με ανάλογο τρόπο όπως στο Shadow of the Tomb Raider, δίνοντας την επιλογή και σε λιγότερο έμπειρους παίκτες να απολαύσουν τον τίτλο, χωρίς να χάνουν τίποτα από την συνολική εμπειρία. Είναι μια εξαιρετική εφαρμογή της κλιμάκωσης του βαθμού δυσκολίας, η οποία αυξάνει την προσβασιμότητα του Omensight, αλλά δίνει και την δυνατότητα στους παίκτες να βρουν το σωστό επίπεδο πρόκλησης για αυτούς.

IGN GreeceΚαινούργιο παιχνίδι από τον δημιουργό του Ark: SurvivalH Epic Games μπαίνει στο μάτι του Steam με δικό της StoreH GameStop έχασε αρκετά εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα