O καλύτερος τερματοφύλακας της Premier League είναι «Έλληνας» (stats)

Eάν υπήρχε βραβείο για τη μεταγραφή της σεζόν στην Premier League, τότε η απόκτηση του Ζοζέ Σα από τη Γουλβς δεν θα είχε αντίπαλο. Οι «Λύκοι» έκαναν δικό τους τον 29χρονο τερματοφύλακα καταβάλλοντας στον Ολυμπιακό 8 εκ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Ένα «κελεπούρι» βάσει της μετέπειτα απόδοσής του και κυρίως βάσει των

-παρανοϊκών- οικονομικών δεδομένων της σύγχρονης εποχής και δη της Premier League, όπου τα πάντα υπερκοστολογούνται θυμίζοντας δημόσιο έργο στην Ελλάδα.

Όταν ανακοινώθηκε ως διάδοχος του Ρουί Πατρίσιο, ο οποίος παραχωρήθηκε έναντι 12 εκ. ευρώ στη Ρόμα του Μουρίνιο, οι πρώτες αντιδράσεις των φίλων της Γουλβς στα social media δεν ήταν ακριβώς θερμές. Στην Αγγλία οι διεθνείς συμμετοχές διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην εξαγωγή (πρόωρων) συμπερασμάτων. Ο Πατρίσιο έχει 102. Ο Σα ακόμη καμία. Προφανώς στον αγγλικό σύλλογο το τμήμα scouting -όπως κι όλα παγκοσμίως- δεν ασχολείται με την επιδερμίδα. Η ανάλυση φτάνει μέχρι το κόκκαλο. Πιο μέσα δεν θα μπορούσαν να πέσουν…

Οι αριθμοί είναι ψυχροί, ευθείς και πέρα ως πέρα ειλικρινείς. Ο άλλοτε τερματοφύλακας των Πειραιωτών αντιμετώπισε 154 επιθετικές προσπάθειες στο αγγλικό πρωτάθλημα που μόλις ολοκληρώθηκε. Μετρώντας τον δείκτη xG των αντιπάλων και αφαιρώντας τα πέναλτι, έπρεπε να είχε δεχθεί 38,7 γκολ. Δέχθηκε 30. Για να γίνει αντιληπτή η τεράστια διαφορά, ο δεύτερος σε αυτή την κατηγορία είναι ο Άλισον, που έχει ένα πλεόνασμα +2,16. Τα στατιστικά από το The Athletic είναι ξεκάθαρα: 1ος σε ποσοστό επεμβάσεων με 75,1%, 3ος σε αποκρούσεις επιθετικών προσπαθειών εντός μεγάλης περιοχής με 87, 6ος στις ανέπαφες εστίες με 11 τον αριθμό.

Σε αντίθεση με τον Πατρίσιο, έναν έμπειρο τερματοφύλακα, που ναι μεν μετέδιδε ηρεμία στην ομάδα του αλλά ήταν σχεδόν κολλημένος στην εστία του, ο Σα αποτελεί την επιτομή του sweeper keeper. Δηλαδή του γκολκίπερ που παίζει αρκετά εκτός μεγάλης περιοχής και με την ταχύτητα/οξύνoιά του προλαβαίνει επικίνδυνες καταστάσεις, με όποιο ρίσκο βεβαίως ενυπάρχει σε αυτή την επιλογή. Δεν είναι τυχαίο πως μόνο ο Τίλεμανς της Λέστερ παραχώρησε περισσότερα πέναλτι από τα 3 του Πορτογάλου. Είναι απότοκο της τάσης του να βγαίνει από την εστία του σχεδόν σε κάθε φάση.

Η περίοδος ακμής του ήρθε από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου. Κάθε αγωνιστική, λες και ήταν Χριστούγεννα για τους φίλους της Γουλβς που έβλεπαν τους αντιπάλους τους να μην μπορούν να νικήσουν τον Σα. Σε 8 αναμετρήσεις Premier League δέχθηκε 2 γκολ. Ένα από τον Ορίγκι της Λίβερπουλ στο 90+5’ κι ένα (άκρως αμφισβητούμενο) πέναλτι από τον Στέρλινγκ στο Μάντσεστερ. Πέραν των δύο γιγάντων του πρωταθλήματος, σε αυτό το διάστημα αντιμετώπισε και τις Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέστ Χαμ. Κοινώς τις 5 από τις πρώτες 7 ομάδες του βαθμολογικού πίνακα.

Σε μια ομαδική επίδοση, το μερίδιο πηγαίνει και στους αμυντικούς ωστόσο η επίδραση του Σα ήταν τεράστια. Διόλου τυχαίο το γεγονός πως πήρε το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της Γουλβς τόσο στην ψηφοφορία των συμπαικτών του όσο και σε εκείνη των φιλάθλων. Πεδίο προβληματισμού για τον προπονητή των «Λύκων» Μπρούνο Λάζε πως παρά την εξαίσια σεζόν του Σα, η ομάδα του τερμάτισε στη 10η θέση. Τι θα γίνει εάν την επόμενη σεζόν ο Ίβηρας δεν πιάσει την ίδια θεαματική απόδοση; Πώς θα καλυφθεί το αριθμητικό χάσμα; Αυτές είναι φθινοπωρινές σκέψεις. Τώρα έχουμε καλοκαίρι…

Keywords
Τυχαία Θέματα