Nintendo Labo Variety Kit Review

Κατασκεύασε, παίξε, εξερεύνησε!

Το Nintendo Labo είναι ένας construction toy τίτλος από τη Nintendo, όπου με τη χρήση των χαρτονιών που περιλαμβάνει και των Joy-Con δημιουργείται μια σχέση αλληλεπίδρασης με αυτά και το παιχνίδι. Έτσι, σας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη καθοδήγησή του να μάθετε τις βασικές αρχές της μηχανικής και του προγραμματισμού, καθώς και να κάνετε τις δικές σας παρεμβάσεις σε αυτό σύμφωνα με αυτές, σε αρμονικό συνδυασμό με δημιουργικότητα

και φαντασία.

Εδώ η μαμά Nintendo μας παρουσιάζει έναν τρόπο δημιουργικής εκμετάλλευσης του ελεύθερου χρόνου μας. Είτε έχουμε παιδιά στο σπίτι, είτε όχι, το Nintendo Labo είναι εδώ για να βάλει το μυαλό μας και τα χέρια μας σε δράση, ξυπνώντας και μια καλλιτεχνική ευαισθησία μέσα μας, για να κάνουμε δικές μας κατασκευές που θα καταλήξουν να είναι και οι καθοδηγητές μας για το πως θα παίξουμε το ίδιο το game, με τη χρήση των Joy-Con μέσα σε αυτές φυσικά.

To Nintendo Labo δεν διαθέτει main story ή κάποιο ιδιαίτερο σενάριο, μπαίνει κατ ευθείαν στο ψητό. Στην ουσία το σενάριο αποτελεί ο ίδιος ο τίτλος, είμαστε στο εργαστήριο έχοντας καλή παρέα και διάθεση για εκπαίδευση και αλληλοβοήθεια, παίρνοντας νέες γνώσεις και εμπειρίες μέσα από κατασκευές. Η κατανόηση των χρήσεων του γίνεται μέσα σε αυτό με συμβουλές που δίνονται από τον καθηγητή μας. Σε ορισμένες δίνει κάποια παρατσούκλια στα κομμάτια που αποτελούν το κάθε αντικείμενο (Τoy-Con). Το κάθε αντικείμενο δίνει επιπλέον ιδιότητες και δραστηριότητες είτε μέσα στο παιχνίδι είτε σε εμάς μέσα από τα χαρτόνια, όπως το βάψιμό τους.

Ξεκινάει με αναλυτικές και κατανοητές οδηγίες για τη κατασκευή του κάθε αντικειμένου, ξεκινώντας με έναν holder για το Joy-Con που τελικά βλέπουμε να απογειώνεται στο διάστημα. Με το συγκεκριμένο Variety Kit, μπορούμε να φτιάξουμε τα εξής: 1) RC Car, 2) Fishing Rod, 3) House, 4) Motorbike και 5) Piano. Υπάρχουν διάφορα packs διαθέσιμα, είτε πλήρη αλλά με διαφορετικό υλικό, είτε με επιπλέον υλικό για τη διακόσμηση των κατασκευών, όπως αυτοκόλλητα κλπ.Από τη κάθε μία κατηγορία περνάμε από μία εξέταση, στην οποία όταν καταφέρουμε να απαντήσουμε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, τερματίζουμε την εκπαίδευση παίρνοντας το παράσημο της αντίστοιχης κατασκευής. Στόχος μας εδώ είναι γίνουμε masters σε όλα είτε με την ουσιαστική κατανόηση της θεωρίας, είτε με «παπαγαλία» και επανάληψη των ερωτήσεων, μιας και δεν αλλάζουν τα «θέματα»!

Υπάρχει ποικιλία στον τρόπο που γίνονται η οποία δίνεται μέσα από κάποια επιπλέον κομμάτια που βρίσκονται μέσα στο πακέτο, πέρα από τα χαρτόνια, όπως σχοινάκια, λαστιχάκια, κρικάκια και άλλα. Υπάρχει επίσης καθοδήγηση ακόμα και στον τρόπο αντιμετώπισης των αξεσουάρ που έχουμε φτιάξει όταν αυτά δεν λειτουργούν σωστά. Παίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και τα σημεία στα οποία τοποθετούνται τα ειδικά αυτοκόλλητα που έχουμε στη συσκευασία. Αν για παράδειγμα τα αυτοκόλλητα δεν μπουν στις σωστές θέσεις, είναι πολύ πιθανό να μη μπορεί να λειτουργήσει σωστά και η όλη κατασκευή μέσα στο παιχνίδι.

Επίσης, μία προσοχή απαιτείται στα σχέδια που βρίσκονται πάνω στο κάθε χαρτόνι, διότι κάποια μπορεί να είναι ολόιδια στο σχήμα και να διαφέρουν στο σχέδιο που έχουν πάνω τους, και να αναφέρονται σε άλλη κατασκευή που περιλαμβάνει το Labo. Είναι αρκετά καλά χωρισμένα, αλλά δεν παύει να απαιτεί λίγο προσοχή το πώς θα βγουν μέσα από το κάθε χαρτόνι χωρίς να σχιστούν. Όσα χαρτόνια περισσεύουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χειροτεχνίες και κατασκευές εκτός του παιχνιδιού, κατά τα’ άλλα δεν βοηθούν σε κάτι.

Η δυσκολία θα ανέβαινε σημαντικά αν δεν υπήρχε η καθοδήγηση του παιχνιδιού, καθώς θα μας ήταν αδύνατο να κατασκευάσουμε όλα αυτά χωρίς αυτή. Ναι μεν λίγο υπερβολική όσο αφορά την όλη διαδικασία, αλλά για έναν μέσο παίκτη είναι αρκετά δύσκολο, κυρίως λόγω της συγκεκριμένης σειράς/βημάτων που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία κατασκευή.

Υπάρχουν επιπλέον κατασκευές από το βασικό κομμάτι του παιχνιδιού, οι οποίες βελτιώνουν την εμπειρία σας τόσο στη κατασκευή όσο και στο παίξιμο, ακόμα και στα τα Joy-Con που βρίσκονται μέσα στο χαρτόνι. Στο piano, για παράδειγμα, έχουμε τη δυνατότητα να γίνουμε μαέστροι, να δώσουμε διαφορετικούς ήχους από διάφορα μουσικά όργανα, να κάνουμε δικές μας ηχογραφήσεις και πολλά ακόμα! Η κάθε βίδα του δίνει μία «παραμόρφωση» στη μελωδία, και με τη κίνηση του τη στιγμή που παίζουμε ακούγεται ένα «γρέζι» όπως στην ηλεκτρική κιθάρα. Με το κάθε αντικείμενο που προστίθεται στο house μπαίνει μέσα και στο περιβάλλον του παιχνιδιού ψηφιακά μία προσθήκη (το σφυρί, για παράδειγμα ανοίγει τη βρύση!).

Στο “secret lab”, που είναι και το τελευταίο και λίγο πιο διαφορετικό κομμάτι του παιχνιδιού, πρέπει να ενώσουμε τα τετραγωνάκια μεταξύ τους ώστε να γίνει πιο διαδραστικό και να δώσουμε εντολές στα joy-cons και την οθόνη, σύμφωνα με τη δράση-αντίδραση. Δηλαδή, τα joy-cons θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους, ή θα κάνουμε κάτι στην οθόνη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κάτι άλλο, όπως να δονηθεί ένα joy con ή και να ανάψει φως σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην οθόνη. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο κρατώντας το Switch και όχι ενώ είναι συνδεδεμένο στη βάση του, διότι απαιτείται η χρήση της touch screen. Όταν τελειώσουμε την εκπαίδευση μας, μέσω του “secret lab” μας δίνεται η ευκαιρία να φτιάξουμε τη κατασκευή (toy-con) που θέλουμε, (my toy-con) και να εμφανιστεί στην play-screen μας μαζί με τις υπόλοιπες.

Και κάπου εδώ τελειώνει το βασικό κομμάτι του. Μπορούμε είτε να το αφήσουμε εδώ και να πούμε ότι θα το παρατήσουμε σε μία γωνία του σπιτιού μας, είτε να πούμε ότι είναι ό,τι πιο δημιουργικό έχουμε δει στο Nintendo Switch, και να εκμεταλλευτούμε τη φαντασία μας για να του δώσουμε περισσότερο βάθος ενσωματώνοντας δικές μας δημιουργίες, ακόμα και από τα περισσευούμενα χαρτόνια. Η επιλογή είναι δική μας.Είναι εξίσου εύκολος ο χειρισμός, τόσο όταν είναι συνδεδεμένο στη τηλεόραση όσο και ως φορητό. Τα Joy-Con βέβαια παραμένουν απαραίτητα στην όλη δομή του, οπότε ακόμα και αν το έχουμε σε docked mode με τη χρήση άλλου controller, κάποια στιγμή θα μας ζητηθεί να τα αποσυνδέσουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε.

Μας υπενθυμίζεται συχνά ότι μπορούμε να ξαναπάμε στις οδηγίες σε οποιοδήποτε σημείο τους ανά πάσα στιγμή, και ότι καλό είναι να τσεκάρουμε τα σημεία τσάκισης της κάθε κατασκευής για να μη κάνουμε κάποιο λάθος. Αν τυχόν βαρεθείτε την αναλυτική επεξήγηση, μπορείτε είτε να προσπεράσετε ορισμένα σημεία της, είτε να τα κάνετε να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Η καθοδήγηση παραμένει στον ίδιο ρυθμό στη κάθε μία κατασκευή, σαν να είναι η πρώτη φορά, διότι δεν υπάρχει σειρά με την οποία πρέπει να γίνουν οι κατασκευές.

Ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού εξαρτάται από τον χρόνο που γράφει εξ αρχής ότι απαιτείται για την ολοκλήρωση της κάθε κατασκευής, από δέκα λεπτά έως και περίπου τρεις ώρες για τη κάθε μία. Περίπου 20 ώρες συνολικού gameplay μαζί με τα πιθανά διαλείμματα για ξεκούραση. Με όσα περιλαμβάνει δεν δίνεται η δυνατότητα να ξαναπαιχτεί το δημιουργικό κομμάτι, διότι τα υλικά προορίζονται για να γίνει μία φορά η κάθε κατασκευή, αλλά αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να ξανά εκτυπώσει τα χαρτόνια για να ξανακάνει κάτι για δεύτερη φορά, καθώς και να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνονται μέσα με τη χρήση των όσων έχει ήδη φτιάξει.

H μουσική είναι αρκετά χαλαρή με μπιτάκια, ώστε να μη τραβά ιδιαίτερα τη προσοχή. Δεν με ενθουσίασε, αλλά θεωρώ πως έτσι πρέπει να είναι στους τίτλους που αφορούν κατασκευές για να επικεντρωνόμαστε εκεί και όχι στη μουσική. Συχνά οι εικόνες είναι 3d, έτσι ώστε ο κατασκευαστής να μπορεί να δει από όλες τις οπτικές γωνίες τα βήματα για τη κατασκευή του κάθε αντικειμένου, καθώς και πως πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε ακόμα και πως είναι ένα joy-con εσωτερικά, κάτι που τραβά ευχάριστα τη προσοχή. Όμορφα και έντονα χρώματα χωρίς ωστόσο να κουράζουν, ιδιαίτερα σημαντικό όταν απαιτείται η προσοχή μας στην οθόνη.

Κουτιά σχετικά ανθεκτικά, αλλά υπάρχει το πατρόν τους μόνιμα ψηφιακά διαθέσιμο για ανατύπωση από τον παίκτη σε περίπτωση που το επιθυμεί. Τσαλακώνονται σχετικά εύκολα αν διπλωθούν, αλλά δεν κόβονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα πειράματα καλό είναι να γίνονται με φειδώ, διότι μπορεί να υπάρξει κάποια φθορά. Μας υπενθυμίζεται συχνά ότι μπορούμε να ξαναπάμε στις οδηγίες σε οποιοδήποτε σημείο τους ανά πάσα στιγμή, και ότι καλό είναι να τσεκάρουμε τα σημεία τσάκισης της κάθε κατασκευής για να μη κάνουμε κάποιο λάθος.

To review βασίστηκε στην physical έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

IGN Greece Η Nintendo έχει ακόμα πολλά που δεν μας έχει ανακοινώσει για το 2019 Η ΕΑ δουλεύει σε καινούργια Need For Speed και Plants vs Zombies παιχνίδια Nintendo Switch: Έρχεται built in voice chat

Πηγή: IGN Greece

Keywords
nintendo, nintendo, need for speed, plants vs zombies, δραση, game, συγκεκριμένο, car, house, piano, joy, φως, switch, screen, controller, σημαίνει, media, ign, speed, zombies, voice, Καλή Χρονιά, ξανα, χειροτεχνιες, plants vs zombies, ign, διακοσμηση, αξεσουαρ, γωνια, γωνιες, εικονες, κιθαρα, μουσικη, παιχνιδια, τηλεοραση, φως, χρωματα, car, game, αυτοκολλητα, βιδα, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δομη, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εκπαιδευση, ερχεται, ιδιο, κατασκευες, κινηση, λαθος, μαμα, μελωδια, μουσικα οργανα, μπορειτε, μυαλο, ξεκουραση, οθονη, ουσια, παιδια, παιξε, περιβαλλον, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, σπιτι, σφυρι, σχεδια, σχεδιο, τιτλος, φαντασια, φειδω, φυσικα, φθορα, φορα, ψητο, ομορφα, ωρες, αδυνατο, βαψιμο, βηματα, ερωτησεις, γνωσεις, house, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, joy, switch, controller, κομματι, media, μια φορα, need for speed, οργανα, πακετο, παιχνιδι, piano, play, speed, σημαίνει, screen, θεσεις, υλικα, υλικο, χερια, voice, zombies
Τυχαία Θέματα