Mε άγνοια κινδύνου

Από την 8η θέση της περσινής Bundesliga στο Φάιναλ-Φορ του φετινού Champions League, οι Γερμανοί της Λούντβιγκσμπουργκ έχουν άγνοια κινδύνου και θέλουν να συνεχίσουν να τρυπούν το ταβάνι τους.

Ιστορία ομάδας
Ιδρύθηκε το 1960 στο Λούντβιγκσμπουργκ, το οποίο απέχει 12 χιλιόμετρα από το κέντρο της Στουτγάρδης, κοντά στον ποταμό Νέκαρ. Χρειάστηκε να περάσουν 26 χρόνια για να βρεθεί στην πρώτη κατηγορία, έκανε την έκπληξη κερδίζοντας
το πρωτάθλημα το 1992 ενώ έπαιξε για 5 σερί χρόνια στο κύπελλο Κόρατς (1989-1994), με καλύτερη επίδοση τη φάση των 32 τη σεζόν 1992-93. Υποβιβάστηκε μετά τη σεζόν 1996-97 και χρειάστηκαν 5 χρόνια για να επιστρέψει στα μεγάλα σαλόνια. To 2012 μετονομάστηκε σε Riesen Ludwigsburg (ενσωματώνοντας το όνομα του νέου της χορηγού) και ξεκίνησε την ανέλιξη της στο γερμανικό μπάσκετ. Τη σεζόν 2015-16 έφτασε ως τους «32» του Eurocup, ενώ πέρσι έχασε την πρόκριση στο F4 του Champions League για ένα πόντο στην προημιτελική φάση απέναντι στην Μπάνβιτ.

Αστέρι
Τόμας Γουόκαπ (1.93, SG/SF)
Ο 25χρονος σουτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ είναι η «μηχανή» της ομάδας. Μπορεί να μην είναι τόσο καλός σκόρερ όσο ο Κερόν Τζόνσον ή αθλητικά προικισμένος όπως ο Τζάστιν Σίαρς, αλλά ο 25χρονος απόφοιτος του Όστιν είναι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας (4.3 ριμπάουντ, 1.8 κλεψίματα, 0.3 μπλοκ), ο πρώτος πασέρ (4.4 ασίστ) και την ίδια στιγμή ο πρώτος της σκόρερ με 11.3 πόντους. Η πίεση που ασκεί στη μπάλα και η ικανότητα του να βάζει τους υπόλοιπους στο παιχνίδι είναι κομβική για το παιχνίδι των Γερμανών στο αγαπημένο τους ανοιχτό γήπεδο.

Προπονητής
Τζον Πάτρικ (Αμερικανός, 50 ετών)
Ο Πάτρικ έπαιξε κολλεγιακό μπάσκετ στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ και πέρασε 13 χρόνια παίζοντας επαγγελματικά, μοιράζοντας τον χρόνο του ανάμεσα σε Γερμανία και Ιαπωνία. Ένας τραυματισμός στα 26 του χρόνια τον υποχρέωσε να περάσει ένα χρόνο στην Ιαπωνία (στους Ένερτζι Γκρίφινς) σαν βοηθός. Μπορεί να ξεπέρασε το πρόβλημα και να επέστρεψε στα παρκέ, αλλά το μικρόβιο είχε περάσει στον οργανισμό του και το 2003, στα 45 του χρόνια, έγινε πρώτος προπονητής στη Γερμανία και την Γκέτιγκεν. Ανέλαβε το 2012 τη Λούντβιγκσμπουργκ και αν και δεν κατάφερε να την σώσει από υποβιβασμό (η ομάδα παρέμεινε στην Bundesliga χάρη σε wild card), παρέμεινε στην ομάδα και πλέον θέλει να την οδηγήσει στον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Πορεία ομάδας μέχρι το F4
Το πρώτο παιχνίδι της Λούντβιγκσμπουργκ στο φετινό Champions League ήταν τον Σεπτέμβριο, αφού ως 8η του περσινού γερμανικού πρωταθλήματος υποχρεώθηκε να μπει σε διαδικασία προκριματικών γύρων μέχρι να φτάσει στη φάση των ομίλων. Πέρασε εύκολα από τα εμπόδια των Μπόσνα (Βοσνία), Κλουζ (Ρουμανία) και Βρυξελλών (Βέλγιο) και βρέθηκε στον δεύτερο όμιλο μαζί με Τενερίφη, ΠΑΟΚ, Νεπτούνας, Βέντσπιλς, Σαλόν, Ορλαντίνα και Γκαζιάντεπ. Ούτε εκεί συνάντησε πολλές δυσκολίες (12-2 ρεκόρ), χάνοντας την πρώτη θέση στην ισοβαθμία με την Τενερίφη.

Ο δρόμος προς το F4 είχε δύο «εμφύλιες» αναμετρήσεις. Στη φάση των «16» είχε εύκολη δουλειά απέναντι στην Όλντεμπουργκ, την οποία φιλοδώρησε με 25 πόντους διαφορά στο πρώτο παιχνίδι (88-63), διαφορά την οποία προστάτευσε στον επαναληπτικό (ήττα 86-74). Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο περίπλοκα στα προημιτελικά απέναντι στην Μπαϊρόιτ, από την οποία ηττήθηκε στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι με 81-86. Εντούτοις η ομάδα του Τζον Πάτρικ έδειξε χαρακτήρα στη Βαυαρία και κερδίζοντας με 12 πόντους διαφορά, 89-77 ανέτρεψε το -5 του πρώτου αγώνα και έδωσε ραντεβού με την Μονακό στην Αθήνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα