Iταλία – Αγγλία: Για τον θρόνο της Ευρώπης!

Ένας μήνας μεγάλων ποδοσφαιρικών συγκινήσεων κορυφώνεται απόψε στο «Γουέμπλεϊ».

Η -τυπικά γηπεδούχος – Ιταλία αντιμετωπίζει την Αγγλία στον τελικό του Euro 2020 που …άργησε έναν χρόνο λόγω πανδημίας αλλά τελικά άξιζε τον κόπο!

Έπειτα από 50 παιχνίδια σε…ξέφρενο ρυθμό και μετά από μία τρελή σεζόν σε συλλογικό επίπεδο, ήρθε η ώρα να μάθουμε τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης.

Θα προσθέσει η Ιταλία τον δεύτερο τίτλο της στη διοργάνωση και πρώτο μετά το 1968, στην τέταρτη απόπειρά της σε τελικό; Ποτέ άλλοτε μία

ομάδα δεν περίμενε τόσο πολύ ανάμεσα σε δύο τίτλους, καθώς η Ισπανία τελείωσε αναμονή 44 ετών το 2012 προσθέτοντας τον θρίαμβο του Κιέβου απέναντι στην Ιταλία δίπλα στον τίτλο του 1964. Αν οι Ιταλοί το καταφέρουν απόψε, θα έχουν βάλει τέλος σε ανομβρία 53 ολόκληρων χρόνων!

Ή μήπως οι Άγγλοι θα κάνουν πραγματικότητα το «It’s coming home», κατακτώντας έναν μεγάλο τίτλο 55 ολόκληρα χρόνια μετά το Μουντιάλ 1966 για να γίνουν οι 11οι διαφορετικοί νικητές στην ιστορία των Euro, στην πρώτη τους συμμετοχή σε τελικό;

Η Ισπανία το 1964, η ίδια η Ιταλία το 1968 και η Γαλλία το 1984 κατάφεραν να κατακτήσουν το τρόπαιο εντός έδρας, κάτι που ελπίζει να καταφέρει η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, για να τραγουδήσει επιτέλους το…«It’s Coming Home»!

Οι «ατζούρι» όμως θέλουν να μιμηθούν το παράδειγμα της Ελλάδας του 2004 και της Πορτογαλίας προ πενταετίας που σήκωσαν το τρόπαιο κερδίζοντας τη γηπεδούχο στον τελικό.

Τα προσωπικά ορόσημα

Ατομικά, ο σημερινός τελικός αποτελεί ορόσημο για Μπεν Τσίλγουελ, Ρις Τζέιμς, Μέισον Μάουντ και…Ζορζίνιο, οι οποίοι ως παίκτες της Τσέλσι θέλουν να μπουν στη μικρή λίστα των παικτών που αναδείχτηκαν την ίδια χρονιά πρωταθλητές Ευρώπης με σύλλογο και Εθνική. Αντίθετα, οι διεθνείς της Μάντσεστερ Σίτι δεν θέλουν να μιμηθούν το παράδειγμα του Μίχαελ Μπάλακ, ο οποίος από το 2008 είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία που έχασε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και Euro την ίδια χρονιά!

Παράλληλα, οι Ιταλοί Λεονάρντο Μπονούτσι και Τζόρτζιο Κιελίνι θέλουν να ξορκίσουν το φάντασμα του 2012 και της βαριάς ήττας από την Ισπανία, κατακτώντας το τρόπαιο στη δεύτερη εμφάνισή τους σε τελικό.

Όσο για τους δύο προπονητές, μπορούν να…εξιλεωθούν για όσα είχαν ζήσει στο παρελθόν στο «Γουέμπλεϊ». Ο Σάουθγκεϊτ μπορεί επιτέλους να αφήσει πίσω του το τραύμα του χαμένου πέναλτι στο Euro ’96, ενώ ο Μαντσίνι τις ήττες στο λονδρέζικο γήπεδο ως παίκτης με την Σαμπντόρια στον τελικό του Πρωταθλητριών του 1992 από την Μπαρτσελόνα, αλλά και ως προπονητής με τη Μάντσεστερ Σίτι από τη Γουίγκαν στον τελικό Κυπέλλου Αγγλίας του 2013!

Υπερτερεί η Ιταλία

Η αποψινή θα είναι η 27η συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες, με την Ιταλία να μετρά 10 νίκες και την Αγγλία 8. Από αυτά τα ματς όμως τα 19 ήταν φιλικά. Στα επίσημα οι «ατζούρι» υπερτερούν σημαντικά, καθώς έχουν χάσει μόλις μία φορά και αυτή τον Νοέμβριο του 1977 στο παλιό «Γουέμπλεϊ» για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1978. Αυτή είναι και η μοναδική νίκη της Αγγλίας επί της Ιταλίας στο λονδρέζικο γήπεδο σε συνολικά πέντε αναμετρήσεις, φιλικές και επίσημες, με τους Ιταλούς να έχουν κερδίσει δύο φορές.

Σε Euro οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί δύο φορές με την Ιταλία να επικρατεί τόσο το 1980 (1-0 στο Τορίνο με γκολ του Ταρντέλι) όσο και το 2012 στον προημιτελικό του Κιέβου, με 4-2 στα πέναλτι μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ. Χέντερσον και Μπονούτσι είναι οι ενεργοί και σήμερα παίκτες που αγωνίστηκαν σε εκείνο το ματς.

Η τελευταία επίσημη συνάντηση ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν στους ομίλους του Μουντιάλ 2014 στο Μανάους, με την Ιταλία να επικρατεί 2-1, ενώ το τελευταίο μεταξύ τους ματς συνολικά ήταν ένα φιλικό τον Μάιο του 2018 στο Γουέμπλεϊ που έληξε ισόπαλο 1-1 με Βάρντι και Ινσίνιε να σκοράρουν.

Αγωνιστικά νέα

Από αγωνιστικής πλευράς, για την Ιταλία η ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, με τον Έμερσον να παραμένει στη θέση του αριστερού μπακ, έχοντας αντικαταστήσει και στον ημιτελικό με την Ισπανία τον τραυματία Σπινατσόλα.

Στην Αγγλία, ο Φόντεν είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού, ενώ μερίδα του Τύπου θεωρεί ότι μπορεί να παίξει βασικός ο Χέντερσον λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας σε σχέση με τους συμπαίκτες του, ώστε τα «λιοντάρια» να κυριαρχήσουν σε αυτό τον νευραλγικό χώρο του γηπέδου.

Πιθανές ενδεκάδες:

ΙΤΑΛΙΑ (Μαντσίνι): Ντοναρούμα – Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον – Μπαρέλα, Ζορζίνιο, Βεράτι – Κιέζα, Ιμόμπιλε, Ινσίνιε.

ΑΓΓΛΙΑ (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Σο – Ράις, Φίλιπς, Σάκα, Μάουντ, Στέρλινγκ – Κέιν.

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς

Keywords
Τυχαία Θέματα