Hollow Knight Review

This is a bug’s world...

To Hollow Knight, για το οποίο δεν ήξερα τίποτα μέχρι που ήρθε στο Switch, μπορεί να είναι και ο αγαπημένος μου τίτλος από όσους έχω δοκιμάσει φέτος. Σε μια χρονιά γεμάτη εξαίρετες κυκλοφορίες, αυτό το διαμαντάκι της Team Cherry, συνδυάζει το metroidvania genre με επιρροές από Dark Souls, και το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που σίγουρα δεν έχετε

ξαναδεί.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο ομώνυμος ιππότης και η περιπέτεια μας ξεκινά στο Dirtmouth, ένα μικρό χωριό χτισμένο πάνω στα ερείπια του άλλοτε σπουδαίου βασιλείου Hallownest. Φτάνοντας, ο γέροντας του χωριού μας ενημερώνει ότι οι κάτοικοι του χωριού έλκονται από τα ερείπια και φεύγουν να τα εξερευνήσουν, με τους περισσότερους να μην γυρνάνε ποτέ. Ποια είναι η δικιά μας αντίδραση σε αυτό; Φυσικά να κατέβουμε και εμείς στις ρημαγμένες σπηλιές που ήταν άλλοτε το Hallownest. Ποτέ δεν θα τους καταλάβω αυτούς τους πρωταγωνιστές.

Στη διαδρομή του ο ιππότης μας θα συναντήσει τους κατοίκους του χωριού και διάφορα άλλα πλάσματα, κυριευμένα από μια άγνωστη δύναμη. Θα βρει επίσης και μερικούς ενδιαφέροντες χαρακτήρες, όπως τον χαρτογράφο Cornifer και την προστάτιδα των ερειπίων Hornet. Κάποιοι θα του δώσουν πληροφορίες για το μέρος που βρίσκεται, κάποιοι θα του πουλήσουν πολύτιμα αγαθά, κάποια θα του δώσουν quests, ενώ κάποιοι θα προσπαθήσουν να τον εμποδίσουν. Αλήθεια ανέφερα ότι όλα τα πλάσματα που θα δείτε, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστή, είναι έντομα;

Σαν σύνολο, το story είναι πρωτότυπο και ενδιαφέρον. Ο τρόπος που παρουσιάζεται όμως μπορεί να χαρακτηριστεί μινιμαλιστικός. Δεν υπάρχουν cutscenes ή τεράστιοι μονόλογοι στους οποίους εξηγούνται τα πάντα. Αντίθετα, δίνονται μικρά στοιχεία από τις αινιγματικές ατάκες των NPC ή από το περιβάλλον. Κάποια σημεία δε, μένουν ανεξήγητα ως το τέλος. Και ενώ αυτό μπορεί να μην γίνει ιδιαίτερα αρεστό σε κάποιους, είναι συμβατό με τον μύθο του τόπου. Το Hallownest είναι ένας προ πολλού εγκαταλελειμένος τόπος. Κομμάτια της ιστορίας του έχουν χαθεί οριστικά στο χρόνο.

Όσα κενά όμως πιθανόν να αφήσει σε κάποιους η πλοκή, τα καλύπτει και με το παραπάνω η εξαιρετική ατμόσφαιρα. Τα ερείπια είναι ένα σκοτεινό, απέλπιδο μέρος και αυτό αντανακλάται έντονα όπου και να κοιτάξει κανείς. Το art style παίζει έναν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό, χρησιμοποιώντας καρτουνίστικα γραφικά που καταφέρνουν να είναι πανέμορφα και καταθλιπτικά ταυτόχρονα. Η πανέξυπνη χρήση των χρωμάτων γίνεται ένα αφηγηματικό εργαλείο, τραβώντας την προσοχή μας εκεί που πρέπει, ενώ οι χαρακτήρες αν και είναι έντομα δείχουν χαριτωμένοι και γεμάτοι με προσωπικότητα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακός όμως είναι ο ηχητικός τομέας, με το voice acting να χρησιμοποιείται άριστουργηματικά, τόσο για να ενισχύσει την ατμόσφαιρα, όσο και ως εργαλείο στο gameplay. Σε αρκετά boss fights, κάθε επίθεση προαναγγέλεται με διαφορετική κραυγή για παράδειγμα. Όσον αφορά το soundtrack τώρα, δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να εκφράσω επαρκώς πόσο καλό είναι. Κάθε περιοχή και κάθε boss έχει ξεχωριστή μελωδία και καθεμία είναι ένα μικρό αριστούργημα. Κάποιες γρήγορες, κάποιες αργές, κάποιες χαρούμενες, άλλες αγχωτικές, όλες κάνουν εξαιρετική δουλειά στην μετάδοση της αντίστοιχης διάθεσης. Θα πιάσετε τον εαυτό σας να το αναζητά ακόμα και όταν δεν παίζετε, και για μένα προσωπικά είναι από τα κορυφαία soundtracks των τελευταίων χρόνων, μαζί με το Nier Automata και το Zelda: Breath of the Wild. Πράγμα απίστευτα εντυπωσιακό αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα indie game.

Στις πρώτες του ώρες, το Hollow Knight δεν θα σας χαριστεί. Μάλιστα αρχικά δεν θα έχετε καν χάρτη. Σε κάθε νέα περιοχή που βρίσκεστε θα πρέπει να ξετρυπώσετε τον χαρτογράφο και να αγοράσετε τον τοπικό χάρτη. Αλλά και αυτός από μόνος του δεν θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα, καθώς για να σας δείξει τη δικιά σας θέση και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, θα χρειαστεί να αγοράσετε επιπλέον διάφορα charms.

Ο σχεδιασμός των γιγαντιαίων levels του Hollow Knight είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του. Κάθε περιοχή έχει τη δική της ταυτότητα, καθώς πουθενά δεν θα δείτε δύο levels που να μοιάζουν μεταξύ τους. Όσο προχωράτε και ξεκλειδώνετε νέα abilities, θα αποκτάτε πρόσβαση σε περιοχές που μέχρι τότε ήταν κλειδωμένες. Αυτές μπορεί να περιέχουν οτιδήποτε, από μερικά νομίσματα ή ένα χρήσιμο item, μέχρι και κρυφά bosses. Ακόμη και το backtracking, που σε τέτοιους τίτλους είναι αναπόφευκτο, δεν γίνεται ποτέ ανούσιο. Γυρίζοντας σε μια από τις πρώτες περιοχές που εξερευνήσατε όταν πλησιάζετε το τέλος, θα την δείτε να έχει αλλάξει δραστικά ως συνέπεια των πράξεών σας.

Το combat system, αν και ξεκινάει αρκετά απλά, καταλήγει να έχει αρκετό βάθος. Αρχικά θα ξεκινήσετε έχοντας μόνο το άλμα σας και το melee attack με το καρφί που χρησιμοποιεί ο ιππότης ως σπαθί (μια από τις πολλές χαριτωμένες πινελιές που θα παρατηρήσετε). Αργότερα θα ξεκλειδώσετε και άλλες ικανότητες, με τα spells να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Κάθε φορά που θα επιτίθεστε σε έναν εχθρό, θα γεμίζετε το Soul Vessel, το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε heal ή να εξαπολύσετε μαγικά πυρά. Επομένως θα έχετε κάθε φορά την επιλογή να παίξετε αμυντικά ή επιθετικά, προκειμένου να ανταποκριθείτε σε διαφορετικές καταστάσεις.

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε κάθε εργαλείο που έχετε στην διάθεσή σας, καθώς το Hallownest κρύβει νέους κινδύνους σε κάθε του γωνία. Οι εχθροί που θα συναντήσετε είναι εξαιρετικά πολυποίκιλοι, με αποκορύφωμα τα πολυάριθμα και υπέροχα σχεδιασμένα bosses. Εκεί θα δοκιμαστούν τόσο οι ικανότητες σας, όσο και η υπομονή σας. Κάθε ένα έχει το δικό του σετ επιθέσεων και αμυντικών κινήσεων, και ο μόνος τρόπος να νικήσετε είναι να το μελετήσετε και να ανταποκριθείτε κατάλληλα. Αφού κατανοήσετε τις κινήσεις του εκαστοτε boss, η μαχη μεταξύ σας θα μοιάζει λιγότερο με μάχη και περισσότερο με χορογραφία.

Βέβαια ο δρόμος προς την επιτυχία στο Hollow Knight είναι στρωμένος με πολλούς θανάτους. Όχι μόνο των εχθρών, αλλά και του πρωταγωνιστή μας. Όταν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσετε στο τελευταίο παγκάκι–save point που χρησιμοποιήσατε, έχοντας όμως χάσει όλο σας το συνάλλαγμα, που λέγεται Geo. Επιπλέον το Soul Vessel σας θα είναι ραγισμένο και θα έχει χάσει αρκετή από την χωρητικότητά του. Για να επανακτήσετε αυτά που χάσατε, θα πρέπει να φτάσετε πάλι στο σημείο που αφήσατε την τελευταία σας πνοή και να νικήσετε το φάντασμα που δημιουργήθηκε εκεί. Αν από την άλλη πεθάνετε ξανά πριν γίνει αυτό, τα Geo χάνονται οριστικά, αλλά το Soul Vessel όχι.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Team Cherry.

IGN GreeceΗ HORI ανακοίνωσε τρεις νέους μοχλούς για το Nintendo SwitchHollow Knight: Αποκαλύφθηκε πότε κυκλοφορεί το τελευταίο DLCΦήμη: Η Γερμανία θα απαγορεύει τα pre-orders σε παιχνίδια χωρίς ημερομηνία κυκλοφορίας

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα