HellSign Early Access Review

Ο τρόμος ποτέ δεν τελειώνει στα end credits των horror movies…

Το HellSign είναι η πρώτη προσπάθεια της Ballistic Interactive, μιας indie εταιρείας στην μακρινή Αυστραλία που απαρτίζεται από δυο άτομα τα οποία φαίνεται να έχουν ρίξει πολύ δουλειά κρίνοντας από το περιεχόμενο του τίτλου. Κατά βάση πρόκειται για ένα Action RPG που σας τοποθετεί στον ρόλο ενός freelancer ντετέκτιβ/κυνηγoύ υπερφυσικών φαινομένων (να μην μπερδευτεί με τον όρο μεταφυσικό που είναι κλάδος της φιλοσοφίας). Ο παίκτης

καλείται να εξερευνήσει το παραφυσικό μέσα από διάφορες procedurally generated αποστολές και να βιώσει πραγματικό τρόμο στο σκοτεινό περιβάλλον του HellSign.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το HellSign σας δίνει την δυνατότητα να ξεκινήσετε με διαφορετικά presets χαρακτήρων που έχουν διαφορετικό αρχικό εξοπλισμό και ικανότητες. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ποια κλάση θα επιλέξετε, καθώς μόνο δυο προσφέρουν ένα όπλο ικανό να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα τέρατα που θα συναντήσετε στα στοιχειωμένα σπίτια. Έπειτα από ένα απλό tutorial που εξηγούνται -δυστυχώς ελλιπώς- οι βασικοί μηχανισμοί του gameplay, ο παίκτης βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν χάρτη, ο οποίος είναι γεμάτος αποστολές που κάνουν refresh σε πραγματικό χρόνο.

Ο τίτλος παραδόξως δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένος, κάτι που αχνοφαίνεται στις λεπτομέρειες, αλλά δεν χαλάει την εμπειρία όπως γίνεται με τις περισσότερες Early Access κυκλοφορίες του Steam. Οι developers έχουν φροντίσει το playable content του παιχνιδιού να είναι τόσο χορταστικό και ευχάριστο, όσο και εκτενές.

Τα Skill trees είναι ευφάνταστα και διαφοροποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιλογές που κάνεις σε αυτά να επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζεις την εκάστοτε κατάσταση. Eυτυχώς δεν είναι απολυτές επιλογές, αφού καθώς ο παίκτης κάνει level up θα μπορέσει να ξεκλειδώσει όλα τα Skills. To HellSign κατά βάση χωρίζεται σε δυο μέρη, το κομμάτι του Fieldwork που πρέπει να ερευνήσετε τις διάφορες τοποθεσίες και το κομμάτι του planning που επιλέγετε αποστολές, μιλάτε σε NPC, ξεκλειδώνετε εξοπλισμό, κάνετε craft και αναβαθμίζετε τα skills του χαρακτήρα σας.

Το Fieldwork καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του τίτλου, η κάμερα είναι fixed, τοποθετείται ψηλά και πάνω από τον δεξί ώμο του χαρακτήρα σας, όπως σε πολλά παραδοσιακά RPG δίνοντας καλή αίσθηση του χώρου. Οι χειρισμοί γίνονται με ποντίκι και πληκτρολόγιο με το σύνηθες WASD μοτίβο. Ο παίκτης λοιπόν μπαίνει στο στοιχειωμένο σπίτι και το εξερευνάει για στοιχεία, καθαρίζοντας το ταυτόχρονα από τα τέρατα.

Αρχικά είναι διαθέσιμη μόνο η αποστολή Scout που είναι και η ευκολότερη. Ο χαρακτήρας πρέπει με την χρήση διάφορων gadgets να βρει στοιχεία και να ανακαλύψει με την χρήση ενός manual, του Cryptonomicon, την ακριβή φύση του παραφυσικού φαινομένου. Aυτό στην πράξη δεν είναι εύκολο, αφού τα διαφορά πνεύματα ενοχλούνται ιδιαίτερα από την παρουσία σας και θα σας επιτεθούν με κάθε ευκαιρία.

Στα αρχικά επίπεδα θα συναντήσετε αράχνες και σαρανταποδαρούσες, άντε και κάποιο φάντασμα που θα σας πετάξει κάνα έπιπλο στην μούρη. Γελάτε, αλλά το HellSign είναι αρκετά hardcore και για έναν νέο παίκτη θα φανεί αρκετά challenging, ακόμα και με τα πιο κατάλληλα όπλα για αυτούς τους εχθρούς (Shotgun) θα ζοριστείτε αρκετά να τους σκοτώσετε, εξαιτίας των μικρών hitboxes και της μεγάλης τους ευελιξίας, αυτοί θα κάνουν κύκλους στο δωμάτιο και ψάχνοντας ένα άνοιγμα θα σας επιτεθούν κάνοντας πολύ damage. Ο παίκτης έχει την ικανότητα να κάνει dodge (spacebar) στην σωστή κατεύθυνση και να αποφύγει το χτύπημα, αλλά το παράθυρο στο οποίο ο χαρακτήρας κάνει dodge είναι αρκετά μικρό. Τις πρώτες επτά ώρες του playthrough σας θα τις περάσετε μαθαίνοντας μεταξύ άλλων τον σωστό συγχρονισμό για να αποφεύγετε τα χτυπήματα.

Ο τίτλος σε αυτό το σημείο γίνετε κάπως επαναλαμβανόμενος, αφού υπάρχουν μόλις τρεις αποστολές συνολικά και κάθε είδος έχει την δική του δυσκολία, έτσι οι Scouting αποστολές είναι οι ευκολότερες, οι Sweeping είναι οι μέτριες, ενώ οι Hunting είναι ο συνδυασμός των δυο παραπάνω και οι πιο δύσκολες. Έτσι, στην αρχή θα πρέπει να κάνετε συνέχεια το ίδιο πράγμα σε διαφορετικές πίστες, ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα ξανά και ξανά, κάνοντας grinding για να ξεκλειδώσετε νέο εξοπλισμό.

Η ατμόσφαιρα όμως σώζει κάπως την κατάσταση. Ο ελάχιστος φωτισμός, τα διαφορά jump scares, οι απόκοσμοι ήχοι και η καθαρή δυσκολία σε κάνει να αγωνιάς πριν ανοίξεις την κάθε πόρτα, πριν μπεις στο κάθε σπίτι και πριν ψαχουλέψεις το κάθε πτώμα. Τα σπίτια είναι γεμάτα με αντικείμενα, gored πτώματα, σπασμένες βιβλιοθήκες, λες και η πλοκή ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος ενός paranormal horror movie.

Τα κύρια εργαλεία που έχετε στην διάθεση σας είναι ένας φακός, το EMF Meter (που εντοπίζει paranormal συχνότητες), μια Blue-light λάμπα (φωτίζει αόρατα σημάδια αίματος), και ένα investigative microphone (που σας επιτρέπει να ακούσετε τα πνεύματα). Αυτά έχουν διάφορες αναβαθμίσεις και είναι ο μονός τρόπος για να εξιχνιάσετε την φύση των φαινομένων. Πέραν αυτών, το οπλοστάσιό σας περιλαμβάνει επίσης guns, armors, boots, med kits, grenades, traps και accessories.

Οι εχθροί που θα συναντήσετε μετά το πέρας των πρώτων ωρών είναι αρκετοί και έχουν διαφορετική συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν, στα Sweep missions θα αντιμετωπίσετε για πρώτη φορά Ghouls, κάποια ανθρωποειδή πλάσματα που είναι ευκίνητα και κάνουν κάμποσο damage. Γενικότερα η αναμέτρηση με κάθε νέο εχθρό χαρακτηρίζεται ένα υψηλό βαθμό πρόκλησης. Μην ανησυχείτε όμως ακόμα και αν πεθάνετε θα χάσετε μόνο το 66.6% (!) των χρημάτων που βγάλατε στην αποστολή, στα δε Hunting missions καλό θα είναι να έχετε ένα ευαγγέλιο κοντά καθώς τα πράγματα που θα εμφανιστούν στην οθόνη σας είναι εκτός από δαιμονικής δυσκολίας και δαιμονικής φύσης.

Η ιστορία του HellSign είναι γερά δεμένη, η πρόοδος γίνετε είτε μέσω διαλογών, είτε μέσω διάφορων comic Strips που έχουν ένα ιδιαίτερα όμορφο art direction. Στους διάλογους θα έχετε μερικές επιλογές στις απαντήσεις σας. Οι περισσότεροι NPC είναι μαζεμένοι στο Bar της πόλης, κάποιοι είναι ερευνητές, άλλοι τζογαδόροι και άλλοι απλά κάφροι. Οι διάλογοι είναι σχετικά λίγοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς οι χαρακτήρες δεν είναι απλά ένα tabula rasa, εξυπηρετώντας απλά κάποιον gameplay σκοπό, αλλά έχουν και την φινέτσα τους.

Στο τεχνικό κομμάτι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ο τίτλος έτρεξε άνετα στο σύστημα μας (Ryzen 1300x 3.5Ghz, AMD R7 360, 8GB RAM). Σε αρκετά σημεία συναντήσαμε bugs και glitches, όπως πόρτες που δεν άνοιγαν, προβλήματα στο navmesh της A.I και trails στοιχείων που δεν μπορούσαμε να βρούμε, ωστόσο ο τίτλος βρίσκεται ακόμη σε early στάδιο ανάπτυξης. Βέβαια τίποτα από αυτά δεν χάλασε την εμπειρία μας και μάλιστα οι developers κάνουν fixes σε αστραπιαίους ρυθμούς. Οπότε τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές πολλά από αυτά θα έχουν αλλάξει.

To review βασίστηκε στην Early Access έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Ballistic Interactive.

IGN Greece H Slitherine θα παρουσιάσει στις 19 Νοεμβρίου τη νέα κυκλοφορία της Μπαίνει και το PC στον αγώνα των Retro Consoles O στρατός των Η.Π.Α μπαίνει ενεργά στον χώρο των eSports

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα