Hangover στη γερμανική ηγεσία μετά τις Βαυαρικές εκλογές

Μετά τις σοβαρότατες απώλειες που υπέστησαν στις τοπικές εκλογές της Βαυαρίας τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ που εκπροσωπούνται στο κρατίδιο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) , και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) - οι πολιτικοί ηγέτες βρέθηκαν "στραπατσαρισμένοι" από το μήνυμα που έστειλαν οι ψηφοφόροι και αντιμέτωποι με μια κρίση, που θέτει τους ίδιους υπό αμφισβήτηση.

Όπως αναφέρει το

Politico, oι Χριστιανοδημοκράτες κατηγόρησαν το αδελφό κόμμα και εκπρόσωπό τους στην Βαυαρία, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία έχασε για πρώτη φορά την αυτοδυναμία και έβαλε με τη σειρά της στο στόχαστρο τον «μεγάλο συνασπισμό» της καγκελαρίου στο Βερολίνο, στον οποίο ανήκει και η ίδια. Οι Σοσιαλδημοκράτες από τη μεριά τους, που είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται στο μισό, κατηγόρησαν τον εαυτό τους, τους Χριστιανοδημοκράτες, τον Θεό και τον κόσμο, βρισκόμενοι σε ιδιαίτερη σύγχυση.

Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα στις εκλογές της Βαυαρίας προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στον μεγάλο συνασπισμό και ευρύτερα στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας. Το Βερολίνο φαίνεται πως θα παραμείνει αμφιταλαντευόμενο σε εγχώρια προβλήματα, με ελάχιστο χρόνο ή ενέργεια να αφιερώσει στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη μετανάστευση μέχρι την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Η Μέρκελ, πιστή στην στρατηγική της, επιχείρησε να μην μπει στην πολιτική αντιπαράθεση, εκδίδοντας τις συνηθισμένες διακηρύξεις της για την αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης στους πολιτικούς» και την ανάγκη να ακούσουν αυτοί τους ψηφοφόρους. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ηττημένοι της Κυριακής δεν μπορούν ούτε να συμφωνήσουν για το τι ακριβώς πήγε στραβά. Ήταν η μετανάστευση; Η εκτόξευση ενοικίων; Τα προβλήματα στην εκπαίδευση; Το μόνο μέρος της διάγνωσης που δεν αμφισβητείται είναι ότι οι εκλογές της Κυριακής αφορούσαν στον ίδιο βαθμό το τι συμβαίνει στο Βερολίνο όσο και στη Βαυαρία.

Η επόμενη δοκιμασία για τη Μέρκελ και τους συμμάχους της είναι πολύ κοντά. Σε δύο εβδομάδες, οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν σε νέες σημαντικές περιφερειακές εκλογές στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης, με πρωτεύουσα τη Φρανκφούρτη, το οποίο κυβερνάται σήμερα από έναν συνασπισμό του CDU με τους Πράσινους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το CDU είναι πιθανό να χάσει ακόμη και το ένα τέταρτο της εκλογικής επιρροής του, ενώ το SPD, αν και βρίσκεται στην αντιπολίτευση ενδεχομένως να χάσει μέχρι και 20%. Την ίδια στιγμή, τόσο οι Πράσινοι όσο και το ακροδεξιό Αfd αναμένουν να έχουν κέρδη και σε αυτές τις τοπικές εκλογές.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα