Το παιχνίδι των ΗΠΑ με την υπόθεση Κασόγκι

Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ λαμβάνει η εξαφάνιση και πιθανολογούμενη δολοφονία του αντιφρονούντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες της διεθνούς γεωπολιτικής και ανακατεύει δυτικά συμφέροντα και σφαίρες επιρροής στη Μέση Ανατολή.

Ο Κασόγκι, ο οποίος συνεργαζόταν με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, δεν έχει δώσει σημεία ζωής από τις 2 Οκτωβρίου, όταν είχε πάει στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για

να παραλάβει ένα έγγραφο ενόψει του γάμου του και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Άγκυρα δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της αρνείται μέχρι στιγμής την εμπλοκή της ενώ απειλεί πλέον ότι θα προβεί σε αντίποινα, όπως η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια, στην περίπτωση που της επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις από άλλες χώρες με αφορμή την υπόθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA επικαλούμενο μια επίσημη πηγή. Το βασίλειο θα απαντήσει σε τυχόν κυρώσεις λαμβάνοντας ακόμη μεγαλύτερα μέτρα, είπε η πηγή αυτή, προσθέτοντας: «Η σαουδαραβική οικονομία έχει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία».

Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο του Ριάντ κατέγραψε πτώση άνω του 6%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του έτους. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές αντέδρασαν με πανικό στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αφού αρχικά απείλησε να «τιμωρήσει αυστηρά» τη Σαουδική Αραβία εφόσον αποδειχθεί ότι ευθύνεται για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πρόθυμος να διακόψει τις συμβάσεις πώλησης όπλων στο Ριάντ, για να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία και κατόπιν σε ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Σαλμάν, ο οποίος αρνήθηκε την όποια γνώση για το τι συνέβη στον Κασόγκι.

Σε μία ένδειξη του πόσο σοβαρή θεωρείται η υπόθεση, ο Τραμπ έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Ριάντ, εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον σημαντικό σύμμαχό του Σαλμάν, λέγοντας αυτήν τη φορά πως «κακοποιοί δολοφόνοι» μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την εξαφάνιση ή τη δολοφονία του Κασόγκι. Στη συνέχεια ο Πομπέο αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία, για να μεταφέρει πληροφορίες για την υπόθεση στην Άγκυρα, όπως δήλωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα