H νύχτα των….αουτσάιντερ!

Υποτίθεται ότι η Ευρωλίγκα είναι μια διοργάνωση όπου άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο οι παίκτες έχουν συγκεκριμένες αξίες στο αγωνιστικό χρηματιστήριο. Μόνο που αυτό στην πράξη αποδεικνύεται πολλές φορές απλή θεωρία.Ο αγώνας Φενέρμπαχτσε-Παναθηναϊκού μπορεί να αποτελέσει μια αυτόνομη ιστορία για τέσσερις παίκτες που έμοιαζαν…παραμελημένοι στο ξεκίνημα της χρονιάς αλλά οι συνθήκες τους φέρνουν στο προσκήνιο. Ας ξεκινήσουμε από τον Παναθηναϊκό. Το τέλος της πρώτης περιόδου καθόρισε ουσιαστικά

ότι ακολούθησε στα υπόλοιπα τριάντα λεπτά. Το 27-9 υπέρ των Τούρκων αποδείχθηκε καταλύτης και μια μη ανατρέψιμη διαφορά στη συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός αναθάρρησε μόνο στη δεύτερη περίοδο όταν βρήκε επιθετικό παιχνίδι και οντότητα από ένα παίκτη που στα δύο πρώτα παιχνίδια της καριέρας του στη διοργάνωση ήταν πρακτικά…αόρατος! Τον Κάιλ Γκάι που μέχρι τον χθεσινό αγώνα είχε σε περίπου 18 συνολικά λεπτά συμμετοχής 0 πόντους με μόλις 0/2 σουτ,1 λάθος και 3 φάουλ! Η ζωή στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολη και ο Γκάι το έμαθε με τον σκληρό τρόπο. O Γκάι που είναι μια μηχανή παραγωγής πόντων έβαλε 13 σε λιγότερο από 10 λεπτά θυμίζοντας τον παίκτη που είχε οδηγήσει το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια στην κατάκτηση του τίτλου στο ΝCAA πριν από τέσσερα χρόνια με ένα αλήστου μνήμης τελικό όπου είχε σκοράρει 24 πόντους και τρεις καθοριστικές βολές με λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για τη λήξη στο χρονόμετρο! Ο ίδιος δήλωσε στο τέλος ‘’έτοιμος για την Ευρωλίγκα’’ αλλά η αλήθεια είναι ότι ένα καλό παιχνίδι είναι δείγμα γραφής αλλά όχι κανόνας. Έχει πολλά να μάθει ακόμη, να δουλέψει το παιχνίδι του αλλά και να δυναμώσει το σώμα του. Αυτό απαιτεί εκτός από δουλειά και καντάρια υπομονής τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους γύρω του. Για την ώρα και εφόσον κατορθώσει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό βραδιές με τόσο ποιοτική instant offence θα είναι (και θα νιώθει) χρήσιμος.

Η αλήθεια είναι ότι με μια γρήγορη ματιά στο ρόστερ του Παναθηναϊκού λίγοι περίμεναν ότι ο Λευτέρης Μαντζούκας θα είχε σοβαρό ρόλο. Ο τραυματισμός του Ντίνου Μήτογλου άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στον Μαντζούκα. Ο Αταμάν έχει δείξει ότι δεν διστάζει να ποντάρει σε παίκτες από το βάθος του πράσινου rotation και ο 20χρονος φόργουορντ έχει ανταποκριθεί αρπάζοντας την ευκαιρία από τα μαλλιά. Με τον Χουάντσο να είναι εκτός ρυθμού (άποντος στην Πόλη) ο Έλληνας φόργουορντ τίμησε και με το παραπάνω τον χρόνο συμμετοχής του. Αυτή τη στιγμή έχει 5/5 τρίποντα στα δύο τελευταία ματς, παίζει κατά μέσο όρο 14 λεπτά και παλεύει φιλότιμα και στις δύο άκρες του παρκέ. Το θέμα είναι τι θα συμβεί με την επιστροφή του Μήτογλου και αν θα χωρέσει στα αγωνιστικά πλάνα του Αταμάν ο Μαντζούκας. Αλλά μέχρι τότε δείχνει διατεθειμένος να εκμεταλλευθεί κάθε λεπτό που του δίνει ο Τούρκος κόουτς στο παρκέ.

Στην απέναντι όχθη υπάρχουν δύο αντίστοιχα παραδείγματα και μάλιστα με δύο παίκτες που έμοιαζαν ή ήταν στο ξεκίνημα της σεζόν εκτός πλάνων του Ιτούδη. Ο Νικ Καλάθης όχι μια αλλά δύο φορές βρέθηκε στα….αζήτητα αλλά δύο τραυματισμοί τον επανέφεραν στον κλασικό του ρόλο. Το καλοκαίρι με την απόκτηση του Ραούλ Νέτο η Φενέρ ψάχτηκε για να απαλλαγεί από το βαρύ συμβόλαιο του Νικ αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Ο Βραζιλιάνος διέλυσε το πόδι του στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ και ο Καλάθης έμενε στην Πόλη κατ΄ουσία ως συμπληρωματικός παίκτης στην περιφέρεια και τέταρτος γκαρντ πίσω από τον Γουίλμπεκιν, τον Μαντάρ και τον Ντόρσεϊ. Ο Ντόρσει ήταν ο επόμενος στη λίστα των τραυματιών της Φενέρ και θα μείνει εκτός για τους επόμενους δύο μήνες.Και αίφνης ο Νικ έγινε πολύτιμος ξανά! Στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος έμεινε στο παρκέ 23 λεπτά,σκόραρε 15 πόντους με 5/6 τρίποντα και μοίρασε 10 ασίστ. Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ιτούδης τον ξεκίνησε και τον κράτησε στο παρκέ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο περιφερειακό. Ο Νικ είχε 12 πόντους με 2/3 τρίποντα, μοίρασε 5 ασίστ και πάτησε γήπεδο για 29 λεπτά. Σημειωτέον ότι στα δύο πρώτα παιχνίδια της Ευρωλίγκας ο Νικ είχε 0πόντους και 0ασίστ με ένα μίζερο μέσο όρο 6λεπτών!!!

Ο Παναθηναϊκός είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ένα πολύ προσφιλές σχήμα της Φενέρ τη φετινή σεζόν. Ο Ιτούδης χρησιμοποιεί σε μεγάλη συχνότητα ένα σχήμα με δύο ψηλούς και στόχο να ανοίξει το γήπεδο. Αυτό το πετυχαίνει με την ικανότητα του Σάνλι και του Παπαγιάννη να σουτάρουν από μακριά. Χθες αυτό το έκανε μόνο ο πρώην αρχηγός του Παναθηναϊκού που πλέον έχει βάλει για τα καλά στο ρεπερτόριο του το μακρινό σουτ. Πέρσι ειδικά μετά την άφιξη Σερέλη στην ομάδα έκλεισε την Ευρωπαϊκή χρονιά του με 6/10 τρίποντα στα τελευταία 6 παιχνίδια και μόνο στο φινάλε της σεζόν κόντρα στην Παρτίζαν δεν σούταρε για τρεις πόντους. Το καλοκαίρι ο Ιτούδης στη Μανίλα τον προόριζε για ρόλο….Μπρουκ Λόπεζ εφόσον αγωνιζόταν ο Γιάννης αλλά απόντος του Greek Freak και χωρίς άλλο πεντάρι στο ρόστερ ο Παπαγιάννης πέρασε το παγκόσμιο κυρίως μέσα στο ζωγραφιστό. Στη Φενέρ όμως έχει το πράσινο φως να σουτάρει και στα τρία πρώτα Ευρωπαϊκά ματς έχει 6/7 τρίποντα!!! Κόντρα στον Παναθηναϊκό ο Ιτούδης άλλαξε ρότα. Δεν δοκίμασε καθόλου το σχήμα με τους δύο ψηλούς, βασίστηκε στον Παπαγιάννη αλλά και στον Τζόναθαν Μότλι που όπως ο Καλάθης έμοιαζε να βρίσκεται εκτός rotation. Ο Μότλι είχε παίξει όλα κι όλα 19 λεπτά στα δύο πρώτα ματς της σεζόν με απολογισμό 3 πόντων και 2 ριμπάουντς. Τα 19 λεπτά που έπαιξε απέναντι στον Παναθηναϊκό (όντως φορτωμένος από νωρίς με φάουλ) τα τίμησε και με το παραπάνω έχοντας 14 πόντους και 6 ριμπάουντς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
H νύχτα των….αουτσάιντερ!,