H ιστορία μιας παπαρούνας

Τι συμβολίζει η χάρτινη παπαρούνα που φορούν στα γήπεδα της Βρετανίας αυτές τις ημέρες; Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση στον εαυτό σας ή στους γύρω σας.

Πρόκειται για σύμβολο μνήμης και είναι αφιερωμένη στα θύματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Οι παπαρούνες άνθισαν στα πεδία της μάχης στη Φλάνδρα μετά το τέλος του 1ου Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το ποίημα του Καναδού John McCrae, ο οποίος υπηρέτησε στον πόλεμο ως στρατιωτικός γιατρός. Ο McCrae έγραψε το ποίημά του
στις 15 Μαΐου 1915, όταν είδε πως οι παπαρούνες ήταν το πρώτο λουλούδι που άνθισε ανάμεσα στους τάφους της Φλάνδρας του Βελγίου, όπου είχαν ταφεί στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε μια από τις μεγάλες μάχες του πολέμου. Επί πλέον, το κόκκινο χρώμα της παπαρούνας συμβολίζει το αίμα που χύθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στους άλλους μεγάλους πολέμους που ακολούθησαν. Το ποίημα λέγεται in Flanders fields και είναι το ακόλουθο:

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

Στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα λήξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμους το 1918 κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης. Στις 11 το πρωί τηρούνται δύο λεπτά σιγής σε όλες της χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Θυμίζουμε ότι δύο χρόνια πριν είχε «ξεσπάσει» πόλεμος μεταξύ FIFA και αγγλικής ομοσπονδίας, λόγω της άρνησης της πρώτης να φορεθούν μαύρα περιβραχιόνια με την παπαρούνα, σε παιχνίδι Αγγλία-Σκωτία. Η παγκόσμια ομοσπονδία θεώρησε ότι ήταν πράξη με πολιτικό περιεχόμενο.
Keywords
Τυχαία Θέματα