H ανανεωμένη και φιλόδοξη Ιταλία

Ομάδα ισχυρή, ανανεωμένη, με νέα αγωνιστική ταυτότητα και προπονητή τον Ρομπέρτο Μαντσίνι που ψάχνει restart στην καριέρα του, η Ιταλία προβάλει ως ο ισχυρότερος αντίπαλος της εθνικής ομάδας στο δρόμο για τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Η «Σκουάντρα Ατζούρα» διαθέτει αξιοζήλευτη πληρότητα και εναλλακτικές λύσεις υψηλότατου επιπέδου. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι επιθυμεί διακαώς να αφήσουν πίσω οι Ιταλοί την προηγούμενη αποτυχία τους και απουσία από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το παρελθόν με την Ελλάδα:
5 νίκες η Ιταλία σε 9 ματς

Θα είναι η πρώτη φορά που η Ιταλία θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα σε προκριματική φάση Euro, ενώ στα προηγούμενα εννέα ματς που έχουν τεθεί αντιμέτωπες οι δύο χώρες η Ελλάδα μετρά μία φιλική νίκη, το Μάρτιο του 1972 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με σκορ 2-1.

Στα τρία επίσημα ματς που είναι στο πλαίσιο προκριματικών Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Ιταλοί μετρούν δύο νίκες ενώ υπάρχει και μία ισοπαλία. Στο σύνολο των εννέα αναμετρήσεων πέντε νίκες έχει η Ιταλία, μία η Ελλάδα και τρία ματς έληξαν ισόπαλα με τα τέρματα συνολικά να είναι 17-6 υπέρ της «σκουάντρα ατζούρα».

Η Ιταλία: Πληγωμένο θηρίο

Η Ιταλία, νούμερο 18 στην κατάταξη της FIFA, θυμίζει πληγωμένο θηρίο καθώς έμεινε εκτός ποδοσφαιρικού νυμφώνος στο Μουντιάλ της Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια. Οι τέσσερις φορές Παγκόσμιοι Πρωταθλητές (1934, 1938, 1982, 2006) άλλαξαν προπονητή κι έδωσαν το χρίσμα στον Ρομπέρτο Μαντσίνι, προκειμένου να διεκδικήσουν την πρόκριση τους και να βρεθούν για 10η φορά στην ιστορία τους στην τελική φάση Euro.

Έχουν κατακτήσει μία φορά την κορυφή της Ευρώπης το 1968, βρέθηκαν ακόμη δύο φορές στον τελικό, το 2000 και το 2012, ενώ στην τελευταία τους συμμετοχή το 2016 αποκλείστηκαν στα προημιτελικά.

Προκριματικά Euro: 110 ματς, 65 νίκες

Στα προκριματικά της διοργάνωσης μέχρι σήμερα η Ιταλία έχει παίξει 110 ματς με απολογισμό 65 νίκες, 31 ισοπαλίες, 14 ήττες και τέρματα 184 – 72 κατά.

Η μεγαλύτερη της νίκη στα προκριματικά είναι αυτή κόντρα στην Τουρκία στις 2/12/1962, έχοντας επικρατήσει εντός έδρας με σκορ 6-0. Βαρύτερη ήττα αυτή στις 15/10/1983 επίσης εντός έδρας από τη Σουηδία με σκορ 3-0.

Στον όμιλο με την Ελλάδα, η ομάδα του Μαντσίνι έχει 2 νίκες, 2-0 τη Φινλανδία και 6-0 το Λιχτενστάιν.

Ρομπέρτο Μαντσίνι: Ανανέωση, επανεκκίνηση

Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2006, φιναλίστ ευρωπαϊκού το 2012, η Ιταλία, αντίπαλος της Ελλάδας στο δρόμο για τα τελικά του Εuro2020, ψάχνει αγωνιστική ταυτότητα και restart, όπως και ο προπονητής της. Ο ακριβοθώρητος Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Η Ιταλία ψάχνεται και μετά την τρικυμία Βεντούρα βρήκε ηρεμία στο πρόσωπο του Μαντσίνι. O Mαντσίνι έδωσε προπονητικά διαπιστευτήρια στη Λάτσιο για δυο σεζόν από το 2002 και μετά πριν τη μετακόμιση στο Μιλάνο για την επιτυχημένη πρώτη τετραετή θητεία στην Ίντερ με ποσοστό νικών 62% και επτά τίτλους (τρία πρωταθλήματα, δυο κύπελλα και δυο σούπερ καπ).

Την τελευταία κατάκτηση πρωταθλήματος ο Ιταλός κόουτς την πανηγυρίζει στο Μάντσεστερ με τη Σίτι το 2012, την τρίτη χρονιά της επιτυχημένης παρουσίας του στην Αγγλία. Όταν έφυγε από τη Σίτι, δεν έχει εδώ και τέσσερα χρόνια πανηγυρίσει την κατάκτηση κυπέλλου με τη Γαλατασαράι, αποτυγχάνοντας πάντως στον βασικό του στόχο και στο Μιλάνο στη δεύτερη θητεία του στην Ίντερ και στην Πόλη και στην Αγία Πετρούπολη με την 5η θέση της Ζενίτ.

Έξι μήνες μετά την αποτυχία της εθνικής Ιταλίας να προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (κάτι που είχε να συμβεί από το 1958 και για 14 διοργανώσεις) και τη λύση της συνεργασίας με τον Βεντούρα, ο Μαντσίνι αναλαμβάνει τα ηνία με στόχο να επαναφέρει τη «σκουάντρα ατζούρα» στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2020 (προκρίνεται ανελλιπώς από το 1992, 6 σερί φορές).

Προπονητής με 13 τίτλους στην καριέρα του από το 2001 και την εκκίνηση της καριέρας τους στους πάγκους από τη Φιορεντίνα.

Η ομάδα: Από τον Σιρίγκου στον Ινσίνιε

Ο Σιρίγκου στην εστία, στα 32 του χρόνια έκανε μία από τις καλύτερες σεζόν της καριέρας του με τη φανέλα της υποψήφιας Ευρωπαίας Τορίνο. Ο Φλορέντσι, αρχηγός της Ρόμα έπαιξε σε 29 παιχνίδια με απολογισμό 3 γκολ και 2 ασίστ. Ο κορυφαίος στόπερ Μπονούτσι είχε γεμάτη σεζόν στη Γιουβέντους. Ο αρχηγός Κελίνι μέτρησε 25 συμμετοχές και ένα γκολ στο πρωτάθλημα, από τους σταθερότερους του Αλέγκρι σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Μπιράγκι τςη Φιορεντίνα έκανε καλή δουλειά αριστερά στην άμυνα (36 ματς και 5 ασίστ). Ο Ζορζίνιο, κάτοχος Γιουρόπα Λιγκ εφέτος με την Τσέλσι, ο Βεράτι που διέπρεψε με την Παρί Σεν Ζερμένκαι ο Μπερναρντέσκι εξαιρετικός με τη Γιουβέντους στα χαφ έχουν όλη τη δυναμική για να δουλέψει το 4-3-3 του Μαντσίνι. Ο Κιέζα της Φιορεντίνα (6 γκολ και 7 ασίστ), ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των τελευταίων ετών στο ιταλικό ποδόσφαιρο, ο Παβολέτι της Κάλιαρι με 16 γκολ και ο Ινσίνιε της Νάπολι με 10 τέρματα και 5 ασίστ σε 28 ματς πρωταθλήματος είναι παίκτες που κάνουν τη διαφορά στην επίθεση.

Η ομάδα: Λύσεις πολυτελείας για κάθε θέση

Ποιοι μένουν εκτός ενδεκάδας; Στη θέση του τερματοφύλακα ο Μαντσίνι έχει ακόμα τον 24χρονο βασικό της Κάλιαρι Αλέσιο Κράνιο. Τον Γκολίνι που αγωνίζεται στην ευχάριστη έκπληξη και ομάδα που τερμάτισε σε θέση Τσάμπιονς Λιγκ Αταλάντα, αλλά και τον Μιράντε της Ρόμα. Στην άμυνα: Ο βασικός στόπερ της Μίλαν Ρομανιόλι, τον στόπερ της Τορίνο Ίτσο. Τον 23χρονο Μαντσίνι για τον οποίο ενδιαφέρονται ισχυροί ευρωπαϊκοί σύλλογοι και παίζει στην Αταλάντα, τον Ατσέρμπι, βασικό στόπερ της Λάτσιο, τον αριστερό μπάκ της Τσέλσι, Έμερσον, τον αριστερό μπακ της Γιουβέντους Σπινατσόλα αλλά και τον ακραίο της Γιουβέντους Ντε Σίλιο που παίζει δεξιά στην άμυνα. Λύσεις στη μεσαία γραμμή επίσης υπάρχουν αρκετές. Ο Πελεγκρίνι και ο Κριστάντε της Ρόμα με τον πρώτο να παίζει τόσο στον άξονα όσο και στο πλάι, ο Μπαρέλα της Κάλιαρι, ο Σένσι της Σασουόλο και ο Τζανιόλο της Ρόμα που επίσης παίζει σε παραπάνω από μία θέσεις. Σε ότι αφορά στην επίθεση, πληθώρα σπουδαίων παικτών και πρωταγωνιστών στις ομάδες τους είναι στη διάθεση του Μαντσίνι. Ο Ελ Σαραουί της Μίλαν, ο Γκρίφο που παίζει στη Φράιμπουργκ αριστερά στην επίθεση, τους Ιμόμπιλε (Λάτσιο), Μπελότι (Τορίνο), Κουαλιαρέλα (1ος σκόρερ του Καμπιονάτο φέτος) καθώς και τον Κεν που αγωνίζεται στη Γιουβέντους.
Keywords
Τυχαία Θέματα