H άμυνα και οι περιφερειακοί του Ολυμπιακού… αποφασίζουν για τη Μονακό

Στο Μόντε Κάρλο υπάρχει η διάσημη πίστα του Γκράν Πρι της Φόρμουλα-1, με την διαδρομή να περνά δίπλα από τις μαρίνες. Στο Νέο Φάληρο, δεν υπάρχει, ως γνωστόν, πίστα για Γκραν Πρι, αλλά η διαδρομή στο Μικρολίμανο και στη Καστέλα είναι εξίσου σαγηνευτική, με το βλέμμα στο θαλάσσιο τοπίο.

Στο Μόντε Κάρλο, η ομάδα μπάσκετ έγινε διάσημη στην Ευρώπη, την τελευταία διετία. Τον πρώτο χρόνο με την κατάκτηση του Eurocup και τον δεύτερο με την πρόκριση της στα play offs της Euroleague.

Στο

Νέο Φάληρο, ο Ολυμπιακός των 3 ευρωπαϊκών τίτλων, δεν χρειάζεται καμία σύσταση, μετά την αναφορά του ονόματος του στην Ευρωλίγκα.

Η Μονακό που θα είναι η φιλοξενούμενη του Ολυμπιακού στα δυο πρώτα παιχνίδια των play offs, την Μ. Τετάρτη και την Μ. Παρασκευή, έχει ήδη πετύχει τον στόχο της στην πρώτη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. Οι Μονεγάσκοι δεν αρκέστηκαν μόνο στην αποκόμιση της πρώτης εμπειρικής συμμετοχής τους, αλλά κάνοντας πορεία… πρωταθλητισμού στον δεύτερο γύρο της Εuroleague, κατέκτησαν την 7η θέση στις οκτώ πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, χωρίς να ευνοηθούν από την αποβολή των τριών ρωσικών ομάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Απριλίου και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, σε 15 αγώνες, η Μονακό πέτυχε 12 νίκες και γνώρισε μόλις τρείς ήττες, ενώ «άγγιξε» και την 13η νίκη στην Βαρκελώνη, αλλά «λύγισε» στην τελευταία φάση.

Είναι δεδομένο ότι η Μονακό που βελτιώθηκε κατακόρυφα από τον Σάσα Ομπράντοβιτς, ο οποίος αντικατέστησε τον Μίτροβιτς και βρήκε τα…κουμπιά του Μάικ Τζέιμς, δεν έχει ολοκληρώσει τις φετινές φιλοδοξίες της στην Ευρωλίγκα. Μπορεί μ’ εξαίρεση τον Τζέιμς να μην διαθέτει εμπειρίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο από την διαδικασία των play offs που χρειάζεται ψυχολογική σταθερότητα και ισορροπία, ύστερα από την νίκη ή την ήττα κάθε αγώνα, αλλά όπως κάθε ομάδα που έχει βρεθεί στην θέση της, με μειονέκτημα έδρας και απέναντι σε αντίπαλο-φαβορί, θα… «διαπραγματευτεί» σκληρά το όποιο προβάδισμα έχει ο Ολυμπιακός στον δρόμο προς το F4 του Βελιγραδίου.

Θα δοκιμάσει τις αντοχές της στο «καμίνι» του ΣΕΦ και απέναντι στον Ολυμπιακό που έχει…ακράτεια διάθεσης και «δίψας» να επιστρέψει στο F4, ύστερα από 4 χρόνια.

Και ο Ολυμπιακός που απέχει τρία βήματα από το Βελιγράδι, δεν πρέπει να βιαστεί να τα κάνει. Τουλάχιστον, τα δυο πρώτα στην έδρα του για να κατοχυρώσει το πλεονέκτημα του πέμπτου αγώνα, στην περίπτωση που γνωρίσει δυο ήττες στο Πριγκηπάτο και επιστέψει στο Νέο Φάληρο.

Η «σταχτοπούτα» της φετινής Εuroleague, διαθέτει την πρώτη επίθεση της διοργάνωσης και αυτό το στατιστικό στοιχείο δεν χρήζει ανάλυσης για την προσοχή του Ολυμπιακού. Με μέσο όρο 84 πόντους, οι Μονεγάσκοι ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση με 52,4% στα δίποντα, 37% στα τρίποντα, 73,9% στις βολές, ενώ είχαν 15,4 ασίστ ανά παιχνίδι και 11,2 λάθη.

Η άμυνα της Μονακό δεν… περιποιεί τιμητικής διάκρισης, δεχόμενη 79,4 πόντους, αλλά το ενδιαφέρον στοιχείο που χρήζει προσοχής, είναι ο μέσος όρος των 7 κλεψίματων της μπάλας. Παίζει, σχεδόν τέλεια, το transition παιχνίδι και «τρέχει» πολύ καλά το γήπεδο, σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Στο set παιχνίδι, εναντίον οργανωμένης άμυνας, αναζητεί την έξτρα πάσα, έχοντας γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και αναζητεί το μακρινό σουτ με τις καλύτερες αμυντικές προϋποθέσεις ή τις διεισδύσεις των Τζέιμς, Ντιαλό και Μπέικον.

Η Μονακό δεν είναι μόνο ο Μάϊκ Τζέιμς (16,2π.-3ριμ-5,8 ασ). Διαθέτει τους δυο καλύτερο ρούκι, Ντιαλό (9,7π.-4,8ριμ.) και Μπέικον (13,8π.-3,1 ριμ), ενώ στην θέση του σέντερ, ο Λιθουανός Μοτεγιούνας (10,4π.-4,8 ριμ.) θα έχει πολλές «μονομαχίες» με τον Φαλ, επιχειρεί τρίποντα με ποσοστό ευστοχίας 35,7% που σημαίνει ότι είναι υπολογίσιμος και αναγκάζει τον αντίπαλο σέντερ να τον μαρκάρει και στην γραμμή των 6.75μ., ενώ ο Ντόντα Χολ έρχεται από τον πάγκο με αξιοπιστία (8,2π.- 5,2ριμ.).

Στο «σφιχτό» ρόστερ των 9 παικτών που χρησιμοποιεί ο Ομπράντοβιτς, συμπεριλαμβάνονται ο βασικός πλέι μέικερ, Πάρις Λι (7π.-2,4 ασ- 1,2 κλ.) ο Γουίλ Τόμας (6,9π,-4ριμ) και ο Λέο Βέστερμαν που είναι το back up του Λί. Καθήκοντα πλει μέικερ, εκτελεί και ο Τζέιμς.

Στην δημιουργία και οργάνωση παιχνιδιού, η Μονακό υστερεί αισθητά και μπορεί ο περιορισμός του Τζέιμς να είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος της άμυνας του Ολυμπιακού, με τον Ουόκαπ να γίνεται «σκιά» του Αμερικάνου σκόρερ και τον Λαρεντζάκη να ακολουθεί, αλλά θα είναι σημαντικό να περιοριστεί και ο βραχύσωμος Λι που δεν λαμβάνει επιθετικές πρωτοβουλίες και οι ασίστ δεν είναι το…φόρτε του παιχνιδιού του.

Η Μονακό προέρχεται από 5 συνεχόμενες στην τελική ευθεία της πρώτης φάσης. Έχει τέμπο, καλό ρυθμό και έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που της δίνεται το δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει, το κάνει χωρίς καμία καθυστέρηση, γιατί παίζει με ενέργεια και συνεχή κίνηση στην επίθεση. Δεν είναι ομάδα, όμως που θα ηττηθεί από την επίθεση του εκάστοτε αντιπάλου που θα επιχειρήσει να σκοράρει άνω των 85 πόντων.

Η άμυνα και οι περιφερειακοί παίκτες του Ολυμπιακού αποφασίζουν. Όπως δείχνει και η στατιστική της Μονακό στον αγώνα του ΣΕΦ: 65 πόντοι, 35,6% δίποντα, 36,4% τρίποντα, 64,3% βολές, 17 λάθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα