Green Book Review

Δύο αντίθετοι χαρακτήρες, μια περιοδεία,η Αμερική των '60s.

Ένας νέγρος Αφροαμερικανός και φημισμένος πιανίστας της τζαζ σκηνής, τη δεκαετία του '60, ετοιμάζεται για περιοδεία στον αμερικάνικο νότο. Ο αναγνωρισμένος πιανίστας Don Shirley, για λόγους ασφάλειας, θα προσλάβει σωματοφύλακα τον Ιταλοαμερικανό Tony ''Lip'' και μαζί θα ζήσουν μια σειρά από αστεία περιστατικά, κατά τη διάρκεια της τουρνέ.

Ο Peter Farrelli είναι ένας ιδιόμορφος δημιουργός με εξίσου ιδιόμορφο κωμικό χιούμορ, απ' την έξυπνη-''σαχλή'' φαρσοκωμωδία του "Ηλίθιου

και Πανηλίθιου" και του "Κάτι Τρέχει με την Μαίρη", στο φετινό "Green Book" του 2018, ο Farrelli μοιάζει να ωριμάζει και να εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό, προσθέτοντας στο ήδη πηγαίο κι έξυπνο χιούμορ του, την παραπάνω εκείνη πνευματικότητα του ανθρώπου που δείχνει ότι έχει αποκτήσει εμπειρία κι εσωτερική ισορροπία.

Με τον ίδιο στη σκηνοθεσία και παραγωγή, το "Green Book" είναι μια πανέξυπνη και ταυτόχρονα ανάλαφρη εμπορική κωμωδία-road movie, που παρακολουθείται άνετα απ' όλες τις ηλικίες, ενώ στο πρωταγωνιστικό δίδυμο βλέπουμε τον Viggo Mortensen (Lord of the Rings) ως Ιταλοαμερικανό μπράβο-οδηγό και τον Mahershala Ali (Moonlight), ως τον πιανίστα της τζαζ, αμφότεροι σε μεγάλα ερμηνευτικά κέφια, οδηγούν το "Green Book" σε μια ποιοτικότατη μορφή κινηματογραφικής διασκέδασης, απ' την εισαγωγή μέχρι το φινάλε. Αυτό που αναμφισβήτητα πρέπει ν 'αναγνωρίσουμε στον Farrelli, είναι η προφανής ικανότητα να χτίζει ολοκληρωμένους κωμικούς χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας την μεταξύ τους αντίθεση, ως κόντρα στοιχείο στο οποίο πατά για να προκαλέσει γέλιο μέσω των συμπεριφορών και ιδιορρυθμιών των δύο ηρώων, με βάση τις πολιτισμικές διαφορές τις οποίες και καυτηριάζει, της ''σύγκρουσης'' της Ευρωπαικής-Μεσογειακής και Αφρικανικής κουλτούρας και αντίληψης, με τρόπο εύστοχο.

Βασισμένο στο εξαιρετικό κεντρικό δίδυμο των Mortensen-Ali, που εμψυχώνει άρτια το όραμα του Farrelli, ο δημιουργός φτιάχνει ένα road movie που εμβαθύνει στους κώδικες της φιλίας, μέσω της σταδιακής κλιμάκωσης της γνωριμίας των δύο ηρώων, σατυρίζοντας και χαρτογραφώντας παράλληλα, τον παλμό της Αμερικάνικης κοινωνίας των '60s, με τρόπο ενδελεχή και καυστικό. Οι δυο ηθοποιοί αποτελούν ένα αστείο κι εξαιρετικό δίδυμο, με φοβερή χημεία, θυμίζοντας αντίστοιχα παλιότερα δίδυμα ηρώων, ενώ οι Mortensen και Ali βρίσκονται σε μεγάλα κέφια, με ερμηνείες που χαρίζουν απλόχερα πετυχημένες χιουμοριστικές ατάκες, δίχως ίχνος ανούσιου σεξιστικού εκχυδαΐσμού, αλλά και πιο εσωτερικές στιγμές, αξιοπρόσεκτες για την αληθοφάνεια και τη φυσικότητα που εκτελούνται υποκριτικά, απ'τους δύο ερμηνευτές. Ο Mortensen επιδεικνύει υποκριτικό μεγαλείο, όντας ο ατσούμπαλος και χονδροκομμένος σωματοφύλακας, του ήπιου, φιλοσοφημένου και εστέτ πιανίστα Ali, με τους δύο ηθοποιούς να επιδίδονται σε έξυπνες αστείες ατάκες και καταστάσεις, με απόλυτο μέτρο και χωρίς υπερβολές και κραυγαλέες αντιρατσιστικές κορώνες, ενώ όλα εδώ ρέουν φυσικά, ομαλά, χωρίς να εκβιάζουν το συναίσθημα ή την αντίληψη του θεατή.

Ο Farrelli, αν και θα' πρεπε να προσθέσει ίσως κάποιες περισσότερες αστείες ατάκες και ντελιριακό πνεύμα στο δημιούργημά του, καθώς σε κάποια σημειάκια, παρατηρούνται μικροελλείψεις των δύο και ίσως ένα πιο καθηλωτικό και μη προβλέψιμο φινάλε, καταφέρνει ωστόσο να δώσει μια εμπλουτισμένη γενικά version του οράματός του για την κωμωδία, χωρίς να δείχνει παρωχημένος ή κουρασμένος. Γενικώς, το "Green Book", διαθέτει στρωτό ρυθμό που δεν σε κάνει να βαριέσαι, μερικές πολύ εμπνευσμένες στιγμές χιούμορ και μια φρέσκια ματιά στο είδος που ενώνει την κωμωδία με το road movie, αποδεικνύοντας πως ο δημιουργός κόπιασε κατά τη διάρκεια της συγγραφής και δεν έκανε αρπαχτή ή κάτι φτηνό. Ο V.Mortensen είναι απολαυστικός, το ίδιο και ο M.Ali, δυο χαρακτήρες καλογραμμένοι και καλοπαιγμένοι, που θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, ενώ συνολικά το φιλμ πέρα από κάποια μικροφάουλ, αποτελεί μια έξυπνη και διεισδυτική ματιά στην Αμερική του '60, με εύστοχο χιούμορ υψηλού επιπέδου, κάτι που δεν απολαμβάνουμε και τόσο συχνά.

IGN GreeceΈρχεται CGI remake της πρώτης ταινίας Pokemon;Οι Avengers κατέκτησαν το Ελληνικό box office το 2018Ant-Man and the Wasp - Stan Lee Outtakes

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα